Van'da Polen Yogunlugu Açiklamasi Alerjik Hastaligi Olanlara Uyari

Van’da yaz aylarinin baslamasiyla birlikte özellikle kavak agaçlarindan yayilan polenler, alerjik rahatsizligi bulunan vatandaslari tehdit ediyor.

Van'da Polen Yogunlugu Açiklamasi Alerjik Hastaligi Olanlara Uyari
Van’da kavak agaçlarinin fazla olmasi nedeniyle kent merkezine adeta polen yagiyor. Genelde kavak agaçlarindan olmak üzere rüzgarli havada yayilan polenler hayati olumsuz yönde etkilerken, alerjik hastaligi olan vatandaslar ise disari çikamiyor. Uzmanlar polenlerin yogunlugunu artirdigi bu dönemlerde özellikle saman nezlesi, göz nezlesi ve astimi olan hastalarin uzun süre disariya çikmamasini öneriyor. Uzmanlar, disari çikma durumunda eve gelindiginde ise dus alma ve disarida giyilen giysilerin degistirilmesi önerisinde bulunuyor.

“Göz ve burun nezlesi olan dikkat etsin”

Van Egitim ve Arastirma Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Nevzat Esen, polen alerjisinin bütün dünyada yaygin görülen mevsimsel bir rahatsizlik oldugunu belirtti.

Uzman Dr. Esen, "Mevsimlerle degiskenlik gösteren çayir otlari, yabanci agaçlar, otlarin döllenme mevsimlerinde ortaya çikmasiyla duyarli kisilerde alerjiye sebep oluyor. Özellikle hastalarda göz ve burun nezlesi olarak ortaya çikmaktadir. Gözlerde kasinti ve kizariklik, burunda ise tikaniklik ve kasinti olarak ortaya çikmaktadir. Astim olarak da kendini özellikle öksürük, balgam, nefes darligi gibi semptomlarla ortaya çikabilmektedir. Duyarli oldugu tespit edilen hastalar, özellikle bu konuda dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle de bu aylarda disari çikarken, çimenlere otururken veya bu zamanlarda özellikle seyahatler minimalize edilmelidir” dedi.



“Rüzgarli havada disarida az zaman geçirmeliler”

Polenden korunma yollarindan bahseden Esen, sözlerini söyle sürdürdü:

“Diger taraftan disarida olabildigince az zaman geçirmelerini tavsiye ediyoruz. Bu hastalara mevcut tedaviler uygulanmaktadir. Yalniz bu hastaligin ana tedavisi maddeye olabildigince az maruz kalmaktir. Hastalarimiza tavsiyemiz; özellikle disaridan gelirken evlerinde dus almalari, kiyafetlerini dolaba saklamalarini öneriyoruz.”
Kaynak: İHA