Süt Üreticileri Artan Maliyetler Karsisinda Yem Destegi Talep Etti

Köykoop Denizli Bölge Birligi Baskani Mehmet Varol, artan yem ve girdi maliyetleriyle birlikte 1 litre sütün üretim maliyetinin 10 lira 83 kurusa çiktigini, süt üreticisin ürettigi sütü tüccara 11 liradan satarak büyük sikinti yasamaya basladigini belirtti.

Süt Üreticileri Artan Maliyetler Karsisinda Yem Destegi Talep Etti


Denizli’de süt üreticileri büyük sikinti çekmeye basladi.

Artan yem ve girdi maliyetleriyle birlikte 1 litre sütün üretim maliyeti 10. 83 kurusa çikti. Tüm zorluklara ragmen ürettigi sütün litresini 11 liradan tüccara vermek zorunda kalan süt üreticisinin büyük bir çikmazin içine sürüklenmeye basladigini anlatan Köykoop Denizli Bölge Birligi Baskani Mehmet Varol, yem fiyatlarinin asiri artmasiyla birlikte süt yem paritesinin de degistigini süt üreticisinin para kazanmadigina, sikinti çekmeye basladigina dikkat çekti. Denizli’de 5 bin 500 kooperatif ortagi tarafindan günde 380 ton süt üretiminin yapildigini anlatan Baskan Varol, ‘Süt sektöründe ciddi sikintilar var. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bunun esas sikintilardan bir tanesi hayvan beslemede kullanilan materyal, yani kesif yemde sikintimiz var. Biz ham maddemizin yüzde 60 - 65’ini disarida ithal ettigimiz için paramizin deger kaybiyla ilgili sikinti da var. Üretim noktasinda da bir sikinti yasaniyor. Her seye ragmen süt üretmekten vaz geçmeyen üreticimiz, ürettigi üründen para da kazanmiyor. Bununla birlikte bazi bölgelerde sütün fiyatinin 10 TL’ye kadar düstügünü duyuyoruz. Bazi bölgelerde süt fiyati düserken bile tüccar alim yapmaktan vaz geçebiliyormus. Su ana kadar Denizli’de biz böyle bir durumla karsilasmadik” dedi.



Çok fazla hayvan kesime gitti

Geçen yillarda yasanan sikintilar nedeniyle süt veren ineklerin, damizlik ineklerin besiciler tarafindan kesime gönderildigini hatirlatan Baskan Varol, “Bence yapilabilecek is öncelikle yem fabrikalarin üretim maliyetlerini gözden geçirmesi gerekir. Piyasaya sürülen yem fiyatlari arasinda fark var ise müdahil olunmasi lazim. Acil ve hemen olmak kaydiyla yem destegi ile üreticilerin desteklenmesi lazim. Yoksa elimizdeki damizliklari kaybediyoruz. Ben gerçekten yetkilileri uyariyorum. Sözlü olarak ta bunlari söylüyoruz. Bizim bu sikintimiz. Hayvan beslenmesi için maliyetlerimiz çok yükseldi. Ama biz her seye ragmen üretmek zorundayiz. Kooperatif ortaklarimiz artik çok para kazanalim derdinde degiller. Günü kurtarma süt veren ineklerine sahip çikma derdindeler. Gerçekten üreticinin isi çok zor. Kurus hesaplariyla bu is yapilmaz" diye konustu.

Kaynak: İHA