Meslegin Son Temsilcisi Zamana Direniyor

Manisa’nin tarihi Çarsi Mahallesi’nde neredeyse yok olmak üzere olan ayakkabi tamirciligi mesleginin son temsilcisi meslegini sürdürmenin gururunu yasiyor.

Meslegin Son Temsilcisi Zamana Direniyor
Manisa’nin Sehzadeler ilçesinde bulunan tarihi Çarsi Mahallesi’nde uzun yillardir esnaflik yapan 68 yasindaki ayakkabi ustasi Ramazan Tokgöz, neredeyse meslegin son temsilcisi konumunda. Uzun yillardir meslegini büyük bir gururla yasatan ve meslegini sevdigini söyleyen Tokgöz, kendisinden sonra meslegi devam ettirecek çiraklarin yetismediginden yakindi. Kendisine emanet edilen ayakkabilari büyük bir özenle tamir eden Tokgöz, adeta ayakkabilari bastan imal ediyor. Her türlü ayakkabiyi tamir edebildigini söyleyen Tokgöz, halen kendine usta diyemedigini ve kendini gelistirdigini belirtti.

Ömrü yettigince meslegine devam edecegini söyleyen Tokgöz, “Ben burada 35 yildir esnaflik yapiyorum. Daha önce fabrikada çalistim. Daha sonra dede meslegini seçtik. Ustam vefat ettikten sonra baska bir dükkana geçtik. Rabbim izin verdigi yere kadar devam edecegim. Severek bilerek yapacaksin bu isi. Sonradan bu meslege atilacaksan isin emegini vereceksin. Ben dahi dede meslegim olmasina ragmen usta olamadim. Eskiden kösele vardi. Simdi hazir tabanlar var. O yüzden kimse kendini met edip de ustayim demesin” dedi.

Meslekte artik çirak yetismedigini belirten Tokgöz, “Çirak zor. Çirak bulunamiyor. Eskidendi o. Bu meslege 40 sene önce oglunu alip gelip yalvariyordu. Para da sormuyordu yeter ki meslegi ögrensin istiyordu. Simdi maalesef. Kendi oglumu alistirdim yanimda. Benden sonra yaparsa ne ala” diye konustu.



“Dünyaya bir daha gelsem yine bu isi yapardim”

Meslegini severek sürdürdügünü belirten Tokgöz, “O eski kaliteler büyük firmalarda su anda da var. Ama kaliteli ayakkabi giyebilmen için en az bin TL’yi gözden çikarman gerekiyor. Simdi 300-500 TL’lik ayakkabilar var. Eskiden dövme köseleler vardi. Onlari yagmurlu havada giysen, su almazdi. Simdi hazir kösele giydigin zaman 2-3 yagmurda alti deliniyor. Kagit gibi çünkü. 20-30 sene önce Persembe günleri ben hiç duramazdim. En durgun günde 15-20 çift ayakkabi satardim. Simdi bir çift iki çift ayakkabi satiyoruz. Elimizden geldigince insanlarin isini görmeye çalisiyoruz. Kolay bir is degil. Dededen ögrendigimiz meslek. Severek yapiyorum isimi. Dünyaya bir daha gelsem yine bu isi yapardim” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA