KANKA'da Ilk; Hollanda'dan Sonra Kayseri'de Savunma Sistemi Olmayan Çocuklara Gen Tedavisi Yapilacak

Tedavisi yapilmazsa 1 yil içerisinde ölen, savunma sistemi olmayan çocuklara gen tedavisi Hollanda’dan sonra ilk defa Kansere Karsi Birlikte Dernegi (KANKA) öncülügünde hayirseverler tarafindan yaptirilan KANKA Çocuk Hematoloji Onkoloji Hastanesinde yapilacak.

KANKA'da Ilk; Hollanda'dan Sonra Kayseri'de Savunma Sistemi Olmayan Çocuklara Gen Tedavisi Yapilacak
Kayseri’de hayirseverlerin destegi ile yapilan ve Erciyes Üniversitesine bagislanan KANKA Çocuk Hematoloji Onkoloji Hastanesinde bir ilke imza atildi. Erciyes Üniversitesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dali Baskani ve Erciyes Üniversitesi Çocuk Kemik Iligi Nakli Ünitesi Sorumlu Hekimi, KANKA Dernegi Baskani Prof. Dr. Musa Karakükcü, merkezin Türkiye’nin tek yurt disindan akrediteli kemik iligi nakli merkezi oldugunu söyleyerek, “Bu akreditasyon ile bizim buradan yaptigimiz nakiller Amerika’da, Almanya’da ve Italya’da yapilan nakiller ile ayni kabul ediliyor. Ayni degerde görülüyor. Su anda dünyada yapilan her türlü nakli burada ayni sekilde yapabiliyoruz” ifadelerini kullandi.

"Türkiye’nin yürüyen tek gen tedavi projesi"

Karakükcü, “Bizim bundan sonraki hedefimiz bu hastanelerde kartisel tedavileri dedigimiz savunma sisteminin genetik degistirilerek daha etkin çalismasina yönelik tedaviler ve gen tedavilerini yapabilmek. Ileride bunlar için çalisiyoruz. Çalismalarimiz devam ediyor. Su anda Hollanda’da baslayan, tedavisi yapilmazsa 1 yil içerisinde ölen savunma sistemi olmayan çocuklara gen tedavisi baslatildi. Dünyada 2 çocuga bu gen tedavisi yapildi ve gayet güzel yasiyorlar. Biz Hollanda ile görüsmelerimiz sonucunda bu projeye ortak olduk. Bu Türkiye’nin yürüyen tek gen tedavi projesi. Insallah bu tür hastalarin gen tedavilerini KANKA Hastanesinde yapmayi planliyoruz. Saglik Bakanligindan onaylarimizi aldik ve her türlü islemlerimiz bitti. Hollanda Saglik Bakanligindan son bir onayi aldik ve artik hasta alimina baslayacagiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA