Ilkokul Ögrencileri Isitme Tarama Testinden Geçiriliyor

Erzincan’da ilkokul birinci sinif ögrencilerine yönelik yapilan isitme tarama testleri tamamlandi.

Ilkokul Ögrencileri Isitme Tarama Testinden Geçiriliyor
2008 yilindan bu yana 81 ilde uygulanmakta olan Ulusal Yenidogan Isitme Tarama Programina 2015 yili sonunda Okul Çagi Çocuklarda Isitme Tarama Programi da eklenerek 81 ilde ilkögretim 1. siniflara yönelik tarama programi yapiliyor. Bu çerçevede Erzincan Il Milli Egitim Müdürlügüne bagli ilkokullara giden Il Saglik Müdürlügüne bagli Halk Sagligi Hizmetleri Birimi personelleri 1. Sinif ögrencilerini isitme testinden geçirilerek, isitme konusunda saglik problemi yasayan ögrenciler ilgili saglik kuruluslarina sevk ediliyor.

Testleri gerçeklestiren Halk Sagligi Hizmetleri Birimi personelleri il merkezinde ve tüm ilçelerde çalismalarina tamamlandigini belirttiler.

Ayrica, Halk Sagligi Genel Müdürlügü Çocuk ve Ergen Sagligi Dairesi Baskanligi konu ile ilgili yaptigi bilgilendirmede su ifadelere yer verdi:

“Isitme sadece bebeklik döneminde degil çocukluk döneminin her evresinde büyük bir öneme sahiptir. Isitme kayiplari enfeksiyonlar, travmalar ve progresif isitme kaybi yapan genetik hastaliklara bagli olarak dogum sonrasi dönemde de ortaya çikabilmektedir. Isitme egitim ve iletisim için en önemli bilesendir. Okul döneminde daha da önemli hale gelmektedir. Kalici isitme kaybi yayginliginin okul-yasi nüfusta binde dokuza yükseldigi bildirilmektedir. Bir ya da her iki kulakta kalici ya da geçici isitme kaybi okul-yasi çocuklarin yüzde 14 ten fazlasini (yedide bir) etkilemektedir. Tek tarafli isitme kayiplarinda bile sinif tekrar orani yüzde 37 olarak bildirilmektedir. Isitme kaybi dikkat, ögrenme ve sosyal islevlerdeki sikintilari artirmaktadir. Çocuklardaki isitme kaybi yayginligi eger gerekli tibbi ve egitim destegi saglanamazsa okul basarisini olumsuz yönde etkileyerek önemli ekonomik kayiplara sebep olmaktadir.

Dünyanin pek çok ülkesinde okul taramalari içerisinde; ulusal isitme taramasi programlari da yer almaktadir. Ülkemizde de isitme taramasi, 81 ilimizde, ilkögretimin 1. yilinda, bilim komisyonu tarafindan belirlenen protokoller çerçevesinde okul ortaminda, isitme taramasi konusunda egitimli TSM ya da SHM’de görevli saglik personeli tarafindan, Genel Müdürlügümüz ve Il Saglik Müdürlükleri tarafindan temin edilen 1305 tarama odyometri cihazi kullanilarak sahada uygulanmaktadir.

Tarama sonucunda isitme kaybi süphesi olana çocuklar, ildeki kulak burun bogaz uzmanlarina sevk edilmektedir. Daha ileri tetkik ve tedavi gerektiren olgular ise kulak burun bogaz uzmanlari tarafindan, Yenidogan Isitme Tarama Programinda da üst basamak olan referans merkezlere yönlendirilmektedir. Referans merkezler; 2014/27 sayili Yenidogan Isitme Tarama Programi Genelgesi ve eklerinde yer alan sartlari saglayan ve Genel Müdürlügümüz tarafindan onaylanan, 3. basamak saglik kuruluslaridir.

Amacimiz; gelecegimiz olan çocuklarimizin, tarama testleri ile erken dönemde tespit edilen ve tedavi edilebilen hastaliklar konusunda erken müdahalelerinin yapilarak yasitlari saglikli çocuklarla esit sartlarda yasamlarini sürdürebilmelerini saglamak ve saglikli bir nesil olusturabilmektir."
Kaynak: İHA