Depremin Yiktigi Hatay Uzun Çarsi'da, 200 Is Yeri Açildi

Depremin vurdugu Hatay ticaretinin merkezi konumundaki tarihi Uzun Çarsi’da, bin 700 isyerinden yaklasik 200’ü kepenklerini açti. 50 esnafin kapi açmak için hazirlik yaptigi çarsiya, kentteki vatandaslar ise yogun ilgi gösteriyor.

Depremin Yiktigi Hatay Uzun Çarsi'da, 200 Is Yeri Açildi
6 Subat Kahramanmaras merkezli depremlerin büyük yikim yaptigi Hatay’da ticaretin merkezi konumundaki tarihi Uzun Çarsi’da zarar gördü. 3.5 kilometre uzunlugundaki çarsida bin 700 isyerinden bazilari yikildi yada agir hasar aldi. Elektrik ve suyun yeniden verilmesinin ardindan 200 esnaf kepenklerini kaldirdi. Tadilat ve onarim islerini yapan 50 esnafin ise kisa süre içerisinde dükkanlarini açacagi bildirildi.

Kentte kalan vatandaslarin ilgi gösterdigi çarsinin, en azindan yürüyüs yollarinin düzenlenmesi için yetkililerden destek istendi.

"200’ü açti, 50’si daha açacak"

Uzun Çarsi Dayanisma ve Güzellestirme Dernegi Baskani, 41 yillik dondurma ustasi Mehmet Hançer Gündüz, depremin ardindan binlerce esnafin aileleriyle kent disina çikmak zorunda kaldigini belirtti.

Hatay’in en önemli ticaret merkezi konumundaki çarsinin yavas yavas hareketlenmeye basladigini bildiren Gündüz, “Suanda yaklasik 200 is yerimiz açik. Disaridaki tüm memleketimizin insanina, esnafina diyorum ki, yavas yavas dönüs yapsinlar, islerin basina geçsinler. Elektrik, su sikintisi yok. Müracaatini yapariz en kisa sürede bu sorunlar çözülüyor. Depremden önce bin 700’den fazla esnaf vardi, su anda 200 esnafimiz isinin basinda ve asagi yukari 40-50 tane esnafta açma asamasina geldi” dedi.

"Zeminin düzeltilmesini istiyorlar"

Tarihi Uzun Çarsi’da Hatay’in degil, Türkiye’nin kalbinin attigini dile getiren Gündüz,” 11 yasindan beri bu çarsidayim, 40 yillik çarsi esnafiyim. Bizim çarsinin en büyük özelligi, ‘yok yok’. Her sey var, fiyatlar da uygun. Mesela Uzun Çarsi dedigin zaman ilk akla gelen tepsi kebabimiz, lahmacunumuz, börekçimiz, küncülü helva, kömbelerimiz, baharatlarimiz. Biliyorsunuz Türkiye’nin en zengin mutfagi Hatay’dir, özellikle Antakya. Öncelikle Cumhurbaskanimizdan, valilerimizden, belediye baskanlarimizdan en büyük destegi istiyoruz. Esnafimiz yavas yavas açiyor ama zemin asfaltlansa yada düzeltilse çok daha güzel olur. Normal, ince bir asfalt bile çekilse en azindan toz olmaz. Vatandasimiz daha saglikli bir sekilde alisveris yapar. En azindan bir asfalt yapilsa insanlar gönül rahatligiyla alisverisini yapabilir ve gezebilirler. Insallah burasi eskisinden de güzel olacak” dedi.

"1-2 müsteri bile görmek bizi mutlu ediyor"

Çarsida isyerini ilk açanlardan biri olan Sahap Fansa ise “Çok sükür ilk günden simdiye baktigimizda yol alindi. Ilk günler elektrik, su yoktu. Simdi çok sükür elektrigimiz, suyumuz geldi. Elektrik geldigi zaman esnaflar isyerlerini açmaya basladi.

Hareketlilikte basliyor yavas yavas. Insanlar yardimci olmaya çalisiyor. Memleket bu durumdayken çarsida 1-2 kisi görmek bile bizi mutlu ediyor. Çok sükür Hataylilar, Hatay’ birakmadi. Çogu insan burada. Onu görmek bizi çok mutlu ediyor” ifadelerine yer verdi.

"Umut verici"

Hatay’i terketmeyen ve çarsida alisveris yapan hemsire Zuhal Girgin, “Bu kadar süre geçmesine ragmen hala kabullenemedik, yasadiklarimizi. Çünkü; çok zor. Yani bu yikintilari her gün görmemiz o olaylari hatirlamamiza neden oluyor. Çok üzücü bir durum ama çarsinin birkaç esnafi açik olsa bile desarj olup gidiyoruz. Hüzünlü bir dolasma. Insanlarin bu yikik dökük binalar arasinda bile isyerini açmasi umut verici. Esnafa destek olmak için elimizden geleni yapiyoruz. Hani birkaç dükkanda açik olsa biz çok mutlu oluyoruz. Bugün ekmek, humus Antakya simidi, çocuklara süs esyalari aldik. Her bir esnafin bizim için ayri bir önemi var” ifadelerine yer verdi.

"Çarsinin düzelmesi bizi mutlu ediyor"

Çarsiyi ziyaret eden Sibel Dogru, depremin ardindan İçel’e gittiklerini hatirlatarak, “Hatay’i terk etmeyi düsünüyordum, ama buraya döndükten sonra inanilmaz bir rahatlama oldu. Bir mutluluk geldi. Her yer yikilmis olsa da bir rahatlama geldi. Bir de kaldigim yerde saglam bina kalmadi. O manzarayi sürekli görmek çok kötü. Çarsinin böyle aktif olmasi yavas yavas iyilesmesini görmek bizi inanilmaz mutlu ediyor. Yani baska sehirde, baska bir ülkede de yasayamam” diye konustu.

"Eskisinden daha güzel olsun"

Nisanlisiyla çarsiyi gezen Rama Hadidi, Uzun Çarsi’nin eskiden çok güzel bir yer oldugunu ifade ederek, “Suan girdigimiz zaman bu durumda kalbimiz sikisiyor. Eski fotograflarina bakiyoruz, üzülüyoruz. Insallah çarsi eskisi gibi olur, hatta daha iyisi olur” dedi.

Kaynak: İHA