Çin Ve Rus Uçaklari, Güney Kore'nin Hava Savunma Sahasina Girdi

Güney Kore Genelkurmay Baskanligi, 4 Çin ve 4 Rus askeri uçaginin ülkenin Hava Savunma ve Tanimlama Sahasi’na (KADIZ) girdigini duyurdu.

Güney Kore Genelkurmay Baskanligi’ndan yapilan açiklamada, 4 Çin ve 4 Rus askeri uçaginin yerel saatle 11.52 ile 13.49 arasinda Güney Kore’nin Hava Savunma ve Tanimlama Sahasi’nin (KADIZ) güney ve dogu bölgelerine girdigi bildirildi.

Ülkenin hava sahasinin ihlal edilmedigi vurgulanan açiklamada, Güney Kore ordusunun Çin ve Rus uçaklarini KADIZ’e girmeden önce tespit ederek muhtemel kazalari önlemek üzere kendi savas uçaklarini havalandirdigi ifade edildi.

Olayin ABD, Japonya ve Güney Kore savunma bakanlarinin geçtigimiz hafta sonu Singapur’da düzenlenen ve yillik güvenlik konferansi olan Shangri-La Diyalogu çerçevesinde üçlü güvenlik is birligini güçlendirmeyi taahhüt etmesinin hemen ardindan yasanmasi dikkat çekti.

Hava sahasindan farkli

Uluslararasi hukukta tanimi bulunmayan ve hava sahasindan farkli olan Hava Savunma ve Tanimlama Sahasi (ADIZ), genelde ülkeler tarafindan tek tarafli olarak ilan ediliyor. Tanimlama sahasi, yaklasan askeri uçaklarin askeri tehdit olarak algilanip uyarilmasi amaciyla kullaniliyor. ADIZ, bir ülkenin ulusal güvenlik çikarlari istikâmetinde herhangi bir hava aracini tespit ve takip etmeye çalistigi bölge olarak da biliniyor.
Kaynak: İHA