'Çarsamba Pidesi'ne Cografi Isaret Denetimi

Samsun’un Çarsamba ilçesinde “Çarsamba pidesi” üretimi yapan alti firma denetlendi.

'Çarsamba Pidesi'ne Cografi Isaret Denetimi
Samsun’da, 6769 sayili Sinai Mülkiyet Kanunu kapsaminda 22 Aralik 2016 tarihinden itibaren korunmak üzere 21 Mart 2018 tarihinde Çarsamba Ticaret Borsasi(ÇTB) tarafindan tescili yaptirilan Çarsamba pidesinin cografi isaret denetimi tamamlandi. Denetim kapsaminda, cografi isaretli Çarsamba pidesi üreticileri yerinde ziyaret edildi. Üreticilere cografi isaretin önemi anlatilarak, sartnameye uygunluklari açisindan da denetim gerçeklestirildi.

Denetime Çarsamba Ticaret Borsasi Tescil Takip Memuru Oguzhan Kilinç, Proje Uzmani Hümeyra Ari, Çarsambalilar Lokantacilar Odasi Genel Sekreteri Serpil Yilmaz, Çarsamba Belediyesi görevlisi Onur Öztürk, Ilçe Tarim ve Hayvancilik Müdürlügü yetkilisi Ugur Gencer katildi.



“Çarsamba’nin ortak degeri”

Denetimlerin usulüne uygun yapildigini ifade eden Çarsamba Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Kazim Yilmaz, “Cografi isarete sahip Çarsamba pidesi, Çarsamba’nin ortak degeridir. Yillardir süregelmis bu yöresel ürüne özellikle kamunun öncülügünde sahip çikilmali ve marka degeri artirilmalidir. Pidenin kültürümüzdeki ve mutfaklarimizdaki yeri bambaskadir. Bölgemizde pazar günü kahvaltilarinda geçmisten günümüze geleneksel hale gelmis olan çig kiymadan yapilan Çarsamba pidesi tercihin devam ettigini görüyoruz. Tarihimiz ve bölgemiz için büyük degere sahip bir ürünün korunmasi ve üretimi hususunda görev alan öncü kurum olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

ÇTB tarafindan Çarsamba’da cografi isaretli Çarsamba pidesi üretimi yapan alti firmaya cografi isaret denetimi yapildi. Denetimde isletmelerin, cografi isaretli Çarsamba pidesini usullerine uygun bir biçimde yaptigi ve yörenin dogal ürünlerini kullandigi belirlendi.
Kaynak: İHA