Bükres Dokuzlusundan Ukrayna'ya Destek Mesaji

Slovakya’nin baskenti Bratislava’da düzenlenen ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de katildigi Bükres Dokuzlusu toplantisinda, Ukrayna’nin uluslararasi taninan sinirlarina ve bagimsizligina olan destek yinelendi.

Bükres Dokuzlusundan Ukrayna'ya Destek Mesaji
Bulgaristan, Çekya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ile Slovakya’nin olusturdugu ve NATO’nun dogu kanadi sayilan Bükres Dokuzlusu ülkelerinin liderleri Slovakya’nin baskenti Bratislava’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de katilimiyla bir araya geldi.

Toplanti sonrasi yayinlanan ortak bildiride, Ukrayna’nin uluslararasi taninan sinirlarina ve bagimsizligina olan desteklerinin artarak devam edecegi vurgulanirken, Ukrayna’ya, bagimsizligina tam olarak kavusana kadar askeri, mali ve insani yardimlarin devam edecegi bildirildi.

Ortak bildiride, "Ukrayna’nin uluslararasi taninan sinirlarina ve bu sinirlar içindeki bagimsizligina, egemenligine ve toprak bütünlügüne olan destegimizi yineliyoruz. Avrupa’da barisi ve kurallara dayali düzeni yeniden saglamanin tek yolu budur. Ukrayna’ya karsi haksiz ve yasa disi acimasiz savasi mümkün olan en güçlü sekilde kiniyoruz" denildi.

Ortak bildiride ayrica, "Hedefimiz, ittifak standartlarinin uygulanmasi ve NATO ile birlikte çalisabilirligini artirarak Ukrayna’nin savunma yeteneklerini güçlendirecek daha büyük, uzun vadeli ve kapsamli bir destek paketidir. Bu baglamda askeri, mali ve insani yardimlarimiz, Ukrayna bagimsizligina kavusana kadar devam edecektir" ifadelerine yer verildi.



"Rusya, Avrupa’da barisi paramparça etti"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise, Ukrayna’daki Nova Kakhovka Baraji’na düzenlenen saldiriya deginerek, "Baskan Putin’in Ukrayna’ya karsi kiskirtilmamis saldiri savasi, güvenlik ortamimizi uzun vadede degistirdi. Rusya, Avrupa’da barisi paramparça etti. Bugün Nova Kakhovka Baraji’nin yikilmasi binlerce sivili riske atiyor ve ciddi çevresel hasara neden oluyor. Bu, Rusya’nin Ukrayna’daki savasinin vahsetini bir kez daha gösteren çirkin bir eylem" dedi.

Stoltenberg ayrica, "Bütün müttefikler, NATO’nun kapilarinin açik oldugu ve Ukrayna’yi ittifakin bir üyesi olarak memnuniyetle karsiladigimiz konusunda hemfikirdir. Rusya’nin bu yönde herhangi bir veto hakki bulunmamaktadir" diye konustu.



"Müttefikler Rusya’ya karsi net olmali"

Toplantida konusan Çekya Devlet Baskani Petr Pavel, NATO üyelerini savas sonrasinda Rusya’ya karsi tutumlari konusunda simdiden net olmalari konusunda uyardi. Pavel, "NATO ülkeleri, Ukrayna’da Rusya’nin kazanmasina izin verirlerse kendilerinin kaybedecegini iyi bilmeliler. Müttefikler Ukrayna’ya karsi net olmalilar. Bunu vatandaslara anlatmak çok önemli. Bu konu bir seçim meselesi degil, kaçinilmazlik meselesidir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA