Bu Iki Kavrami Karistirmayin, Besin Alerjisi Mi Besin Intoleransi Mi

Beslenme ve Diyet Uzmani Dilem Irkin Koçan, besin alerjisi ve besin intoleransi hakkinda bilgilendirmede bulundu. Besin alerjisinin ölümcül risklere yol açabilen kronik bir reaksiyon oldugunu belirten Koçan, “Besin intoleransi ise daha çok sindirim sisteminde ortaya çikar ve gaz, siskinlik, huzursuzluk, kabizlik gibi kronik problemlere neden olabilir” dedi.

Bu Iki Kavrami Karistirmayin, Besin Alerjisi Mi Besin Intoleransi Mi
Besin alerjisi ve besin intoleransi hakkinda bilgilendirmede bulunan Beslenme ve Diyet Uzmani Dilem Irkin Koçan, iki kavramin farkli oldugunu ve genellikle karistirildigini ifade etti.

Koçan, “Besin alerjisi, bir besini tükettikten sonra vücudumuzun bagisiklik sisteminin bu besindeki proteine karsi antikor cevabi vermesi sonucu ortaya çikar. Bu durum, ciddi fizyolojik belirtilere, hatta ölümcül risklere yol açabilen kronik bir reaksiyondur” seklinde konustu.

“Besin intoleransi, besin alerjisine kiyasla daha yaygin görülür”

Besin intoleransinin daha çok sindirim sisteminde ortaya çiktigini söyleyen Beykent Üniversitesi Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmani Dilem Irkin Koçan, “Gaz, siskinlik, huzursuzluk, kabizlik gibi kronik problemlere neden olabilir. Besin intoleransi, besin alerjisine kiyasla daha yaygin görülür ve genellikle sindirim enzimlerinin eksikligi veya sindirim sistemi hassasiyetiyle iliskilendirilir. Eger bir besin alerjisi oldugunuzu düsünüyorsaniz, mutlaka bir doktor muayenesi yapmaniz önemlidir. Doktorunuz, besin alerjilerini teshis etmek için IGE antikoru adi verilen bir kan testi veya deri prick testlerini uygulayabilir. Deri prick testi, bir besine karsi alerjinizin olup olmadigini ölçmek için kullanilan bir test yöntemidir. Özellikle inek sütü (özellikle yenidogan bebeklerde), yumurta, balik, kuruyemisler, soya, yer fistigi, susam gibi besinlere karsi alerji vakalari daha sik görülmektedir. Bu nedenle, bir yasindan önce bebeklere bal ve inek sütü tüketimi konusunda dikkatli olmak önemlidir” ifadelerini kullandi.

Koçan, “Besin alerjisi veya intoleransi oldugunuzu düsünüyorsaniz, kesinlikle bir doktora basvurmali, gerekli testleri yaptirmali ve doktorunuzun önerileri dogrultusunda gerekli önlemleri almalisiniz” diyerek sözlerini noktaladi.
Kaynak: İHA