Antalya'da 10 Bin Ton Kum Kullanarak 25 Heykeltiras Onlarca Heykel Yapti

Antalya’da bu yil 18.’si düzenlenen Uluslararasi Antalya Kum Heykel Festivali, ‘Uzay Macerasi’ temasiyla kapilarini ziyaretçilere açti. 10 bin ton kum kullanarak 25 heykeltirasin ortaya koydugu onlarca eser, ziyaretçilere bilim kurgu tadinda festival yasatiyor. Geçtigimiz sezon 100 bin ziyaretçi rakamini asan festivalin bu yilki hedefi ise 200 bin ziyaretçi.

Antalya'da 10 Bin Ton Kum Kullanarak 25 Heykeltiras Onlarca Heykel Yapti
Muratpasa Lara Plajlar bölgesinde yer alan ve bu yil 18’incisi düzenlenen Uluslararasi Antalya Kum Heykel Festivali’nin 2023 temasi, ‘Uzay Macerasi’ olarak belirlendi. 1 Haziran’da kapilarini ziyaretçilere açan festivalde, 10 bin ton üzerinde kum kullanilarak 10 farkli ülkeden 25 heykeltiras 15 teknik ekip yeni eserler olusturdu. Geçtigimiz yillarda yer alan heykellerle birlikte 150’yi askin eserin yer aldigi alanda, uzaya ilk gönderilen roketlerden günümüze kadar olanlarin bire bir ölçekleri küçültülerek yapildi. Roketlerin disinda ilk kez Video Mapping (video haritalama) teknolojisi kullanildi. Ziyaretçilere uzay macerasi bilim kurgu tadinda yasatildi.

Güçlendirilmis teleskoplarla gerçek uzayi da görüyorlar

09.00-23.00 saatleri arasinda ziyaretçilerini kabul eden festival alaninda, güçlendirilmis teleskoplar da yer aliyor. Aksam saatlerinde ay, Jüpiter, Satürn gibi gezegenler, gündüz saatlerinde de günes ücretsiz olarak ziyaretçilerin hizmetine sunuluyor.

“Uzaya ilk gönderilenden günümüze kadar olan roketler yapildi”

Bu yilki temanin 7’den 70’e tüm ziyaretçilere hitap ettigini belirten Festival Direktörü Cem Karaca, “Ziyaretçilerimize insanligin uzaya olan macerasini, Sümerler’den baslayarak günümüze kadar gelinen asamalari degisik heykellerle canlandirdik. Bu yil önceki senelerin disinda ek bir bölüm açtik, burada da uzaya gönderilen ilk roketten günümüze kadar gelen en önemli roketlerin belirli ölçeklerde küçültülmüs boyutlarda heykelini yaptik” dedi.

Bu yil ilk defa Video Mapping çalismasi yaptiklarini ifade eden Karaca, “2 aylik bir çalisma neticesinde çok etkili ve özel bir çalisma ortaya çikti. Yine çok güçlü teleskoplarla uzay gözlemleri yaptiriyoruz. Gece gelen ziyaretçilere, ay, Satürn, Jüpiter gibi uzaydaki yildizlari ve gezegenleri, gündüz gelenler için ise günesi gözlemleme imkani sagliyoruz. Insanlarin uzaya çikmasi bilimdeki gelismelerle bugüne geldi. Biz de buraya gelen ziyaretçilerimizin keyifli dakikalar geçirmelerini istedik. Uzayla alakali Star Wars, Star Trek gibi filmlerin sahnelerini de canlandirdik” diye konustu.



200 bin ziyaretçi hedefi

Karaca, bu yil 200 bin ziyaretçi hedeflerinin oldugunu da sözlerine ekleyip, “Bu yil Türkiye turizmindeki görülen rakamlar önceki yillara göre ciddi bir artis olacagini gösteriyor. Hem Antalya’ya hem Türkiye’ye gelen turist sayisinda çok ciddi bir artis bekliyoruz. Buna bagli olarak biz de önceki yillardan daha fazla ziyaretçi alacagimizi hesapliyoruz. Bu sene 200 bine yakin ziyaretçi hedefine kilitlendik. Insallah bu rakami da rahat bir sekilde asariz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA