40 Yas Üzeri Baba Adaylarina Uyari

Ileri yas baba adaylarina uyarilarda bulunan Dr. Ögr. Üyesi Gökhan Çalik, yaslanma ile birlikte erkeklerde fertilite yani üreme potansiyelinde azalmalar görülebildigine dikkati çekti.

40 Yas Üzeri Baba Adaylarina Uyari
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Üroloji Bölümünden Dr. Ögr. Üyesi Gökhan Çalik, üreme potansiyelindeki azalmalarin nedenleri arasinda yaslanma ile birlikte ortaya çikan hormonlarda azalma, kötü beslenme ve aliskanliklar, cinsel aktivitede azalma, enflamatuar ve immün hastaliklar, oksidatif stres ve genetik hasarlarin sayilabilecegini kaydetti.

Sperm kalitesinin her yas grubunda korunmasinin temel prensiplerinin ayni oldugunu kaydeden Çalik, “Kisinin boyuna uygun bir kiloda kalmasi, sigara-alkol gibi kötü aliskanliklardan uzak kalmasi, stresten mümkün oldugu kadar korunmasi ve genel vücut sagligina dikkat etmesi olarak özetlenebilir” diye konustu.

Düsük riski daha yüksek

Dr. Ögr. Üyesi Çalik, ileri yas bir erkekten gebe kalan kadinlarda düsük, düsük dogum agirlikli bebek, erken dogum, ölü dogum gibi ciddi problemlerin görülebilecegini belirterek, su bilgileri verdi:

“Birlesik Krallik’ta yapilan bir arastirmada kadinlarin yas gruplari istatistiksel olarak gruplandiktan sonra, 40 yasindan büyük erkeklerin eslerinin 30 yasindan küçük erkeklerin eslerine göre 1 yil içinde gebe kalma ihtimallerinin yüzde 30 daha az oldugu sonucuna varilmistir. Keza Fransa’da asilama yöntemi (IUI) üzerine yapilan bir diger çalismada baba adayi erkegin yasinin 35 yasin üstünde olmasinin 35 yasin altindaki baba adaylarina göre asilama islem basarisini yüzde 50 oraninda azalttigi bildirilmektedir. Bu çalismalara benzer birçok çalismada da görülebilecegi üzere erkegin yaslanmasi ile babalik potansiyeli azalmakta olup bu konuda henüz yasa göre standardize edilmis bir tetkik metodu tip literatürüne henüz yerlesmemistir. Ileri yas bir erkekten gebe kalmis kadinlarda düsük, düsük dogum agirlikli bebek, erken dogum, ölü dogum gibi ciddi problemler tip literatüründe maalesef bildirilmistir. Erkeklerde yasin tüp bebek tedavisine etkisi henüz tam olarak kanitlanmadi. Ancak ileri yas erkeklerden elde edilen spermlerin dölleme yetenegi ve bu döllenmis embriyolarin ana rahmine tutunma kapasitelerinde sorun olabilecegi düsünülmektedir. Bu sekilde olusan gebeliklerde artmis düsük riski tip literatüründe daha fazla bildirilmektedir.”
Kaynak: İHA