Uzmanindan Sinav Stresini Yok Eden Dogru Beslenmenin Altin Kurallari

Alanya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Ögretim Üyesi Prof. Dr. Birol Saygi, sinav öncesi dogru beslenme konusunda önemli bilgiler aktardi.

Uzmanindan Sinav Stresini Yok Eden Dogru Beslenmenin Altin Kurallari
Alanya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Ögretim Üyesi Prof. Dr. Birol Saygi, sinav öncesi dogru beslenme konusunda önemli bilgiler aktardi. Hem saglikli yasam tarzi elde edilmesine hem de sinav öncesi ögrenciye faydi saglayacak saglikli beslenme ipuçlari hakkinda bilgiler veren, Prof. Dr. Birol Saygi, "Sinav döneminde saglikli bir yasam tarzi elde etmenize ve bunu sürdürmenize yardimci olacak ipuçlari sunlardir; bazen bir bölümü daha bitirmek için bir ögünü atlamak isteyebilirsiniz, ancak açlik belirtilerinizi görmezden gelmek ve bir ögünü atlamak sizi yalnizca geriletecektir. Beyninizin glikoza ihtiyaci vardir. Ancak sekerden elde edilen ve glikoz seviyenizi zirveye çikarabilen ve sonra aniden düsen sekerden bahsetmiyoruz. Karmasik karbonhidratlardan alabileceginiz sürekli bir glikoz iletiminden bahsediyoruz. Sürekli bir glikoz kaynagi, sik sik aç hissetmeden odaklanmaniza yardimci olacaktir" ifadelerine yer verdi.

“Beyni besleyen yiyecekler tüketin”

Sinav sirasinda beyni besleyecek yiyeceklerin çok önemli olduguna vurgu yapan Üyesi Prof. Dr. Birol Saygi; sebzeler ve baklagiller/fasulye, meyve, tahil (tahil gidalari) ekseriyetle kepekli ve/veya yüksek tahil çesitleri, yagsiz et ve et alternatifleri ile süt, yogurt, peynir (ekseriyetle yagi azaltilmis) yiyeceklerin tüketilmesi gerektigine dikkat çekti.

“Kahvaltinizi mutlaka yapin”

Metabolizmanin saglikli çalismasi bakimindan kahvalti yapilmasinin dogru bir önemli oldugu söyleyen Prof. Dr. Saygi, “Metabolizmanizi baslatmak için kahvalti yapiniz, ögle yemegi yerken etrafta dolasiniz ve gerininiz, aksam yemeginden önce biraz egzersiz yapiniz. Ögünlerinize mutlaka sunlara yer verin; yarim tabak dolusu sebze, tabak karbonhidrat ve tabak protein. Sizi tok ve odaklanmis tutmak için ögünlerinize dahil edebileceginiz bazi yiyecek örneklerimiz var. Bu önerilere göre hareket etmek çok saglikli olacaktir. Tam tahilli ekmek, bulgur gibi tam tahillar gibi Patates ve kabak gibi karbonhidrat porsiyonunuzun bir parçasi olarak nisastali sebzeleri de ekleyebilirsiniz. Protein açisindan zengin Tavuk, hindi, balik ve yagsiz kirmizi et gibi yagsiz etler (az yagli etler) tüketmelisiniz. Her tür sebze yani nisastali olmayan sebzelerden daha fazlasini seçiniz” dedi.



“Atistirmalik yiyecekler önemli”

Alanya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Ögretim Üyesi Prof. Dr. Birol Saygi, toplum dilinde atistirmalik olarak nitelendirilen yiyeceklerin tüketilmesinin önemli olduguna vurgu yapti. “Saglikli ögünler ve atistirmaliklar, beyin fonksiyonunu destekleyen, yavas ve sürekli glikoz salinimi saglayan ve bagirsak mikrobiyomunuzu ve bagirsak-beyin ekseninizi destekleyen dirençli nisasta açisindan zengin besinlerle doludur. Güne mahallede, sahilde veya yerel parkinizin çevresinde tempolu bir yürüyüsle baslayin” diyen Prof. Dr. Saygi, su ifadelerle bilgilendirmelerine devam etti:

“Stresli ve/veya endiseli hissettigimizde, cips, seker veya kurabiye gibi tatli veya tuzlu bir seye ihtiyacimiz oldugunu hissedebiliriz. Yüksek miktarda seker ve tuz yemek, yalnizca bos kalori saglamakla kalmaz (besleyici kalori içermez), ayni zamanda kisa süre sonra kendinizi acikmis hissetmenize de neden olur. Kan sekerinizi ve enerji seviyenizi sabit tutmak için bir seyler atistirmak için çalisma molalari planlayiniz. Karbonhidratlar beyninizin tercih ettigi enerji kaynagidir, ancak karbonhidratin kalitesi önemlidir. Kalici enerji için tam tahillar, meyveler ve sebzeler gibi lif içeren atistirmaliklar yiyiniz. Bu hem daha uzun süre tok kalmanizi saglayacaktir. Mesgul oldugunuzda, mutfakta sakladiginiz yiyecekleri almak kolaydir. Bu nedenle besleyici ve kullanisli yiyecekleri mutfakta bulundurun. Bunlara taze meyveler, çig sebzeler, kabuklu kuruyemisler, peynir, yogurt, az sekerli, yüksek lifli kahvaltilik tahillar, patlamis misir (yagli degil) ve konserve ton baligi dahildir. Ögünleriniz 4 veya daha fazla saat arayla oldugunda bir atistirmalik ekleyiniz.”

Asiri kafein tüketimine dikkat

Gün içinde alinmasi gereken kafein miktarinin sinirlanmasi gerektigini söyleyen Saygi, yogun kafein aliminin vücutta gerginlik ve endise gibi hislere neden olabilecegini söyledi.

Bu neden daha az kafein tüketilmesi gerektigini söyleyen Prof. Dr. Saygi, “Bir yigin çalisma notunu bitirmek için kafein mi ariyorsunuz? Kafein size kisa bir süre için enerji artisi saglarken, daha sonra gergin ve/veya endiseli hissetmenize neden olabilir. Ayrica, vücudunuzun ne kadar kafeini tolere edebilecegine bagli olarak, mide rahatsizligi ve uykusuzluk yasayabilirsiniz. Kafein tüketmeyi seçerseniz, gün içinde aliminizi sinirlayiniz. Bunun yerine su, maden suyu, bitki çaylari veya kafeinsiz kahveyi seçiniz. Sinavdan önce yeterince dinlenmek istediginizi ve yüksek miktarda kafein aliminin sinavdan önceki gece uyuyamamanizin nedeni olabilecegini unutmayiniz” diye konustu.



"Günde 1,5 litre su içmeliyiz"

Gastronomi ve Mutfak Sanatlari Ögretim Üyesi Prof. Dr. Birol Saygi, ögrencilere son olarak günde 1,5 litre suç içmelerini önerdi. Düzenli su içilmesinin beyni nemlendirdigini aktaran Saygi, “Günde en az 1,5 litre su içmeliyiz, ancak çogu zaman özellikle mesgul oldugumuz zamanlarda su içmeyi unutuyoruz. Susuzluk üzerimize sinsice yaklasabilir ve susuzluktan dolayi basimiz dönebilir ve hatta bas agrilari yasayabiliriz. Bir su sisesi tasimak, muhtemelen gün boyunca su sisesini doldurma ihtiyaci hissedeceginiz için su içmeyi hatirlatabilir. Sade su tipik olarak vücudunuzun sulu kalmasinin en iyi yolu olsa da sivi aliminizi artirmak için asagidaki seçenekleri göz önünde bulundurunuz. Soyunuza taze kesilmis meyveler, sebzeler veya otlar ekleyiniz. Örnegin salatalik, portakal, limon, nane yapraklari ekleyin. Narenciye (limon, portakal, greyfurt) ile tatlandirilmis saf, sekersiz demlenmis buzlu çayi deneyin. Meyve ve sebzeler su ile doludur ve sivi alimini artirmaniza yardimci olabilirler. Bunlar kavun, salatalik, narenciye, kereviz içerir. Mesgul oldugumuzda uykuya öncelik vermek zordur, ancak yeterince uyumamak sizi sinirli yapabilir çünkü elinizden gelenin en iyisini hissetmiyorsunuz. Uyku kalitesi ve miktari sinav haftasinda ve tüm akademik yil boyunca önemlidir. Her gece 7-9 saatten az uyumak sizi daha az uyanik ve zayiflamis bir bagisiklik sistemi riski altinda birakabilir” sözlerine yer verdi.
Kaynak: İHA