Prof. Dr. Elipek Uyardi Açiklamasi 'Aniz Yakmak Sularimizi Da Öldürüyor'

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi ve Hidrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Belgin Elipek, sap ve samani yakmak yerine tekrar topraga karistirma önerisinde bulunarak, “Aniz yakmak sadece topraga degil, su kaynaklarina da zarar veriyor” dedi.

Prof. Dr. Elipek Uyardi Açiklamasi 'Aniz Yakmak Sularimizi Da Öldürüyor'
Aniz yakmanin sucul ekosisteme çok ciddi zarari oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Belgin Elipek, "Anizlar yakildigi zaman özellikle toprak kuraklasir, daha da siklasir ve kurak olan topraklarda erozyona daha açik hale gelir. Yagisli mevsimlerde topraktaki azalmis verimi artirmak için çiftçiler tarafindan gübreleme islemi yapilir. Gübreleme islemi de yagislarla beraber azot ve fosfat gibi materyalin sulara geçmesine sebep olur. Bu yüzden aniz yakmanin sucul ekosistemlere de çok ciddi zarari var" ifadelerine yer verdi.

Sucul ekosistemlerin aniz yakmaktan çok fazla etkilendigini ve hassas oldugunu aktaran Prof. Dr. Elipek, aniz yakimi esnasinda toprakta 5 ile 10 santim civarindaki alanda bulunan bütün materyallerin zarar gördügüne dikkat çekti.

Yararli bakteriler ve topragin veriminin artirilmasi için genellikle gübreleme isleminin tercih edildigini belirten Prof. Dr. Elipek, "Topraga verilen gübreler yagisli mevsimlerde yikanarak sucul ekosistemlere girerler. Gübrelerin tarladaki ürünlere yapmis oldugu islev sucul ekosistemdeki bitkilerin çogalmasina yol açar. Çok fazla çogalma bir süre sonra ötrofikasyon dedigimiz sürecin baslamasina neden olur. Ötrofikasyonla beraber sudaki birtakim fizikokimyasal degerler de degisecegi için sucul ekosistem dengesinin bozulmaya basladigini görürüz" dedi.



Alisilagelmis metot

Alisilagelmis metotlardan bir tanesinin de aniz yakmak olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Elipek, çiftçinin maliyet ve zaman açisindan tarlanin ekime hazir hale gelmesinin daha hizli ilerledigini düsünerek hareket ettigini aktardi. Aniz yakinca topragin verimini artiracagi seklinde yanlis düsüncelerin oldugunu aktaran Prof. Dr. Elipek, bu yanlis bilgileri ortadan kaldirmak için çiftçileri bilgilendirmeye yönelik çalismalar yapilmasi gerektigini söyledi.



Çalismalarin birçogunda anizlarin yakilmasiyla ilgili olarak ekosistemlere olan zararli etkilerinden bahsedildigini ifade eden Prof. Dr. Elipek, bu etkilerden bir tanesinin, atmosfer kirliliginin artmasi oldugunu belirtti.



"Yakmak yerine sap ve samani tekrar topraga karistirin"

Aniz yakilmasinin topragin verimini düsürdügü üzerine bazi çalismalar oldugunu söyleyen Prof. Dr. Elipek, "Aniz yakildiktan sonra topragin ihtiyaci oldugu sap ve gövdelerden topraga geçmesi beklenilen azot ve karbon miktari düser. Çiftçilerin aniz yakmaktan ziyade topragin verimini artiracak sap ve samani tekrar topraga karistirarak bu verimi elde etmelerini bekleriz" dedi.

Kaynak: İHA