Gaziantep'in Yemek Kitaplarina Uluslararasi Arenada 4 Büyük Ödül

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi istiraklerinden Gazikültür, Isveç’in Umea kentinde düzenlenen ve yemek kitaplarinin Oscar’i sayilan Gourmand World Cookbook Awards 2023’te “Üzümün 40 Hâli-Sire Yapma” ile “Gelenekten Gelecege Gaziantep Yemekleri” adli kitaplariyla dört uluslararasi ödülün sahibi oldu.

Gaziantep'in Yemek Kitaplarina Uluslararasi Arenada 4 Büyük Ödül
Gazikültür tarafindan yayinlanan ve Tahir Tekin Öztan’in kaleme aldigi “Gelenekten Gelecege Gaziantep Yemekleri” kitabi, bu yil 28’incisi düzenlenen 2023 Gourmand World Cookbook Awards’ta “Best Unesco Heritage Cookbook (En Iyi Unesco Mirasi Yemek Kitabi )” ve “Best Fund Raising Book in the World” ödüllerine layik görülürken, Özden Mermer Özsabuncuoglu ve Prof. Dr. Ismail Hakki Özsabuncuoglu’nun kaleme aldiklari, “Üzümün 40 Hâli - Sire Yapma” kitabi ‘UNESCO Sehir ve Bölgeleri’ kategorisinde dünya birincisi ve ‘Tatli’ kategorisinde de dünya 2’ncisi olarak uluslararasi bir basariya imza atti. UNESCO Gastronomi Sehri unvaniyla tüm dünyada adindan söz ettiren Gaziantep mutfaginin nitelik ve kalitesi bu ödüllerle tescillenmis oldu.

“Yemek Kitaplarinin Oscar’i” olarak bilinen Gourmand World Cookbook Awards, Edouard Cointreau tarafindan baslatilan ve 1995’ten itibaren düzenli olarak gerçeklestirilen bu uluslararasi yarismada, her yil yemek yazarlari, sefler, gastronomi uzmanlarini bir araya getiren Gourmand World Cookbook Awards, dünya mutfaklarinin tanisip kaynasmasi adina oldukça önemli islere imza atiyor.

“Gaziantep, dünyanin takip ettigi bir gastronomi sehri”

Gazikültür AS Yönetim Kurulu Baskani M. Hakan Tanriöver yazarlari tebrik ederek, “Gaziantep bugün tüm dünyada taninan ve dünyanin önde gelen seflerinin dikkatle takip ettigi bir gastronomi sehri. Bu, övgüyü ve takdiri hak eden büyük bir basari. Ancak sahip oldugunuz kültürel zenginligi nitelikli yayinlarla duyurmadiginiz zaman kültürü korumakta zorlaniyoruz. Gazikültür olarak bizler de bu suurla, sehrimizin zengin gastronomik mirasini tanitma amaciyla yayinlar yapiyoruz. Hem gelecek kusaklara aktarma hem de kayitlara geçirerek koruma amaci tasiyan bu yayin politikasi yemek kültürümüzün kaliciligi için önem arz ediyor. Gourmand World Cookbook Awards’ta dört ödül birden aldik. Bu durum israrli ve titiz çalismanin bir sonucudur. Emegi geçenlere tesekkür ediyor ve yazarlarimiz Tahir Tekin Öztan, Özden Mermer Özsabuncuoglu ve Prof. Dr. Ismail Hakki Özsabuncuoglu’nu tebrik ediyorum” ifadelerini kullandi.

“Zengin mutfak kültürü tüm dünyaya duyuruluyor”

Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil Ibrahim Yakar ise Gaziantep’in çok özel bir cografyada bulundugunu belirterek, “Kuzeyden güneye, dogudan batiya uzanan ticaret yollarinin kesistigi bir noktaya kuruldugu için Gaziantep tarih boyunca kültür ve medeniyetlerin iç içe geçtigi bir yer olmus. Bu zengin miras elbette yemek kültürünü de etkiliyor ve sekillendiriyor. Bu zenginlik geçtigimiz yillarda UNESCO tarafindan tescil edilmisti. Gaziantep artik basarisi uluslararasi alanda tescil edilmis bir gastronomi sehri. Biz de Gaziantep’in zengin mutfak kültürünü ve mirasini tüm dünyaya duyurmak adina gastronomi alanina özgü yayinlar yapiyoruz. Bu yayinlardan ikisi birden bu yil 28.incisi düzenlenen Gourmand World Cookbook Awards 2023’te ödüle deger görüldü.

Iki kitabimiz, toplamda üç uluslararasi ödül aldi. Tahir Tekin Öztan’i Gelenekten Gelecege Gaziantep Yemekleri kitabi ‘Best Unesco Heritage Cookbook (En Iyi Unesco Mirasi Yemek Kitabi)’ ve ‘Best Fund Raising Book in the World’ ödüllerini kazandi. Gaziantep yemeklerini Türkiye ve dünyada tanitmaya özen gösteren Sef Tehir Tekin Öztan’a tesekkür ediyorum. Ayni sekilde Özden Mermer Özsabuncuoglu ve Prof. Dr. Ismail Hakki Özsabuncuoglu da Üzümün 40 Hâli - Sire Yapma kitaplariyla iki kategoride birden ödül aldilar. ‘UNESCO Sehir ve Bölgeleri’ kategorisinde dünya 1.si ve ‘Tatli’ kategorisinde de dünya 2.si olarak büyük bir basariya imza atan yazarlarimizi tebrik ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA