Müteahhitler Açiklamasi 'Son Yillarin En Zor Dönemi, Iflaslar Yasanabilir'

Samsun Insaatçilar ve Müteahhitler Dernegi (SIMDER) Baskani Yunus Güney, “Son yillarin en zor dönemini geçiriyoruz. Geldigimiz durumda satislardaki gerileme sonrasi herkes öz sermayesinden harcamaya basladi. Bunun neticesinde yer yer muhtemelen iflaslar yasanacak” dedi.

Müteahhitler Açiklamasi 'Son Yillarin En Zor Dönemi, Iflaslar Yasanabilir'
SIMDER’in Cumartesi Sohbetleri’nde konusan Yunus Güney, “Yeni hükümet kurulmasiyla piyasalari tedirgin eden rahatsizlik kismi olarak sona erer diye düsünüyorum. Bunun disinda sektör olarak belki de son yillarin en zor dönemini geçiriyoruz. Geçen yila göre bu yil Türkiye genelinde satislar yüzde 36 seviyesinde azaldi. Samsun için de keza böyle. Ocak ayindan itibaren satislarin düsüsü baslamis. Subat ayinda yüzde 20, Mart ayinda yüzde 30, Nisan ayinda Samsun’da yüzde 37 satislarda gerileme var. Bu gerileme ilk el satislarda yasaniyor. Dolayisiyla sektörde üretici durumda olan bizler ciddi anlamda zorlanmaya basladik. Geldigimiz noktada piyasada ciddi konut sikisikligi baslayacak. Dolayisiyla yeni kurulan hükümetten beklentimiz de yapi sektörünü ilk is olarak öncelemesidir” diye konustu.

Güney, “Geldigimiz durumda satislardaki gerileme sonrasi herkes öz sermayesinden harcamaya basladi.

Bunun neticesinde yer yer muhtemelen iflaslar yasanacak. Bunu üretimin azalmasi takip edecek. Üretimin azalmasi demek kiralarin artmasi demektir. Dikkat ediyorsaniz 1+1’lerin kiralari Samsun’da 5-6 bin liralara çikti. Konut üretip satamayacagimiz bir durumda bu kiralar daha da artacaktir. Zaman zaman gündeme getirilen, kira artislarina bir sinir koymanin da buna kalici bir çözüm olmayacagini düsünüyorum. Bunun çözümü konut üreticilerine gerekli imkani saglamaktan geçer” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA