Bingöl'de Geçen Yil 59 KKKA Vakasi Görüldü, 3 Kisi Hayatini Kaybetti

Bingöl’de geçtigimiz yil 59 Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) vakasi görülürken, 3 kisi hayatini kaybetmisti. Bu yil da kent genelinde 4 vaka tespit edilirken, Halk Sagligi Baskani Uzm. Dr. Ferhat Korkutata’dan uyari geldi.

Bingöl'de Geçen Yil 59 KKKA Vakasi Görüldü, 3 Kisi Hayatini Kaybetti
Yaz aylarina girilmesiyle birlikte özellikle Iç Anadolu’nun kuzey kisimlari ile Dogu Anadolu bölgelerinde görülen KKKA hastaligina karsi uyari geldi. Kene vakalarina karsi uyarilarda bulunan Bingöl Il Saglik Müdürlügüne bagli Halk Sagligi Baskani Uzm. Dr. Ferhat Korkutata, özellikle kirsal alanlara gidecek olan vatandaslarin kiyafet tercihine dikkat etmesi gerektigini bildirdi. Açik renkli kiyafetlerin tercih edilmesini kaydeden Korkutata, ’’Yaz aylarina girdik. Hazirandan sonra vatandaslarimizin kirsal alanlara özellikle piknik için gittikleri bir döneme giriyoruz. Vatandaslarimizi Kirim Kongo Kanamali Atesi konusunda uyarmak istiyoruz. Kirsala gittikleri zaman tedbirli davranmalari gerekiyor. Bu tedbirler ne olabilir? Özellikle kiyafetle ilgili. Vatandaslarimizin kol ve bacaklarini kapatacak kiyafetler giyerlerse bu bir tedbir olur. Açik renkli kiyafet tercih edilmelidir. Bu tedbir, vatandaslarimizin herhangi bir kene vakasini önceden görmeleri için açik renkli kiyafetler önemli. Kirsal alanlardaki piknik zamanlarinda da vatandaslarimizin özellikle hayvan çiftlikleri varsa onlardan uzak alanlarda bulunmalarini istiyoruz. Ormanlik alanlarda ise yabani hayvanlara karsi tedbirli olmalarini istiyoruz” dedi.



’’Bu aydan itibaren vaka artisi olabilir’’

Herhangi bir vaka ile karsilasilmasi durumunda ise sogukkanli olunmasi gerektiginin altini çizen Korkutata, “Herhangi bir vaka olursa da yerinde müdahalede sogukkanli olmalarini istiyoruz. Keneyi aninda vücutlarindan çikarmasi, yardim aliyorlarsa yardim yapanin da kendilerinin de mümkünse eldivenle müdahale etmelerini, cimbiz varsa daha dogru bir sekilde çikarmalarini, sonraki asamada da kontrollerini yapmak için hemen bir saglik kurulusuna basvurmalarini istiyoruz” diye konustu.

Bingöl genelinde geçtigimiz 59 vakanin görüldügünü hatirlatan Korkutata, “Ilimizde geçen yil 59 pozitif vakamiz oldu, bunlarin 3’ü maalesef vefat ile neticelendi. Bu yil da suana kadar 4 pozitif vakamiz vardi. Bunlardan da 3 sifasini buldu iyilesti, bir hastamizin da tedavisi sürüyor. Bu aydan itibaren vaka artisi olabilir. O yüzden vatandaslarimizin bu konuda dikkatli ve tedbirli olmalarini istiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA