Kurban Keseceklere Uzmanlardan Kist Uyarisi

Kurban Bayraminda kurban kesecekler, hayvanlarin gömülmesi gereken iç organlarini mutlaka imha etmesi gerektigi belirtilerek sakatat olarak tüketilmeyen bu organlarin özellikle köpeklere verilmemesi istendi.

Kurban Keseceklere Uzmanlardan Kist Uyarisi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Gögüs Hastaliklari Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaklasan Kurban Bayrami dolayisiyla kurban keseceklere uyarilarda bulunarak kurbanliklarin gömülmesi gereken kistli iç organlarini mutlaka köpeklerin ulasamayacagi yere gömülmesi gerektigini belirtti.

Kistli organlarin köpek tarafindan yenilmesi durumunda bagirsaklarindaki parazitlerin olgunlasarak yumurtalari diskisiyla tekrar topraga atilacagini kaydeden Özlü, “Kurban yaklasti, kurban kesimi sirasinda bazen kurbanlik hayvanlarda sigir, keçi, koyun gibi hayvanlarin iç organlarinda bilhassa akciger, karaciger, dalak ve diger organlarda hidatik kistler görülebiliyor. Kistler görülünce genelde bu organlar sakatat olarak tüketilmiyor köpeklere veriliyor. Bu çok yanlis, bunlarin asla köpeklere verilmemesi lazim. Dolayisiyla köpeklerin ulasabilecegi sekilde orta yerde ya da çöpe atilmamasi gerekiyor. Bunlarin yakilmasi, imha edilmesi ya da çok derin bir sekilde topraga gömülmesi lazim. Çünkü, kistlerin içerisinde bulunan parazitler eger köpek tarafindan kistli organlar yenilirse köpegin bagirsaklarinda bu parazitler olgunlasiyor ve yumurtalari köpek diskisiyla tekrar topraga atiliyor. Sonra biz toprakta yetisen özellikle çig yenen marul, maydanoz, dereotu, roka gibi çig yenen sebzeleri aldigimizda bu yumurtalari da almis oluyoruz. Bunlar insanda yerlesip karacigerde, akcigerde, kalpte, dalakta, beyinde kistlere neden oluyor. Bu kistler bazen çok büyüyebiliyor çok sayida olabiliyor. Bulundugu organda basiya yol açabiliyor ve ameliyatlar gerekebiliyor. Bazen bu ameliyatlar yerlestigi organ itibariyle riskli de olabiliyor. Dolayisiyla bu tür sorunlara yol açmama açisindan kestiginiz hayvanda bu tür kistleri görürseniz o organlari ya yakarak imha ediniz ya da çok derin bir çukur kazarak köpegin eselemeyecegi, ulasamayacagi sekilde gömüp toprakla tekrar ulasilamayacak hale getirmek gerekiyor. Yoksa bunlarin bedelini bizler bir sekilde ödüyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA