Uzman Diyetisyen Gündüz Açiklamasi 'D Vitamini Seviyesini Besinlerle Yükseltmek Pek Mümkün Degil'

Ülkemizde D vitamini eksikliginin yaygin görüldügüne dikkat çeken Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, “D vitamini seviyesini besinler ile yükseltmek pek mümkün degildir. Eger D vitamini eksikligi yasiyorsaniz, halsizlik ve yorgunluktan yakiniyorsaniz mutlaka hekiminize danisiniz” dedi.

Uzman Diyetisyen Gündüz Açiklamasi 'D Vitamini Seviyesini Besinlerle Yükseltmek Pek Mümkün Degil'
Acibadem Adana Hastanesi Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz, kis aylarinda günes isinlarina daha az maruz kalmamizla beraber D vitamini seviyelerinin düstügüne deginerek yaz aylarinda günes kremi kullanmanin, kollari ve bacaklari kapayacak sekilde kiyafet giymenin, yaslilarda günes görme süresinin azalmasina bagli olarak da D vitamini eksikliginin artabilecegini belirtti.

D vitamininin baslica görevinin, kalsiyum metabolizmasini düzenlemek oldugunu dile getiren Gündüz, “D vitamini ülkemizde oldugu gibi dünyada da sik görülen eksikliklerden biridir. D vitaminin sentezi ve emilimi, güneslenme süresi, yasanilan cografya, deri pigmentasyon miktari, yas ve hastaliklar gibi birçok faktörden etkilenmektedir” dedi.

D vitamininin yumurta sarisi, peynir, somon baligi, tuna baligi, moringa baligi gibi gidalarla alinabilecegini ifade eden Gündüz, “Ancak D vitamini seviyesini besinler ile yükseltmek pek mümkün degildir. D vitamininin temel kaynagi günestir. Ancak gerek giydigimiz kiyafetler gerekse çalisma ortamimizda yeterince günes isinlarindan faydalanamayabiliriz. Eger D vitamini eksikligi yasiyorsaniz mutlaka hekiminize danisiniz” diye konustu.



“6 ayda bir rutin ölçüm ile takip edilir”

Vücuttaki D vitamini eksikligini tespit etmek için ise rutin yapilan kan tahlillerine bakilmasi gerektigini vurgulayan Gündüz, “Kisinin eger D vitamini düsükse; halsizlik, yorgunluk, bas agrisi, kemik ve eklemlerde agri, depresyona meyilli ruh hali, kilo vermede güçlük gibi belirtiler ortaya çikabilir. Ancak sunu da belirtmeliyim ki kisinin geçmeyen halsizlik ya da güçsüzlük problemine dayanarak bunun D vitamini eksikliginden kaynaklandigini söyleyemeyiz. Mutlaka hekim izlemi ve kan tahlilleri esastir” dedi.

Gündüz, hekimin takviye ürün önermesi halinde belirtilen süre kullanildiktan ve ideal D vitamini seviyesine geldikten sonra 6 ayda bir rutin ölçümler yaptirmanin yeterli oldugunu sözlerine ekledi.

Vücut agirligi ile D vitamini arasindaki iliskiye isaret eden Gündüz sunlari söyledi: “Obezitede sadece D vitamini düzeyi degil, D vitamininin biyoyararliligi da azaldigi bilinmektedir. D vitamin düzeyi eksik hafif kilolu ve obez bireyler üzerinde yapilan bir çalismada 3 ay boyunca D vitamini kullanan bireylerin vücut agirliklarinin azaldigi görülmüstür. Bunun yaninda bel çevrelerinde de incelme görülmüstür.”
Kaynak: İHA