Tarihi Han Ve Kösk Kapilarini Yurtdisina Kaçirmaya Çalisan Sebeke Çökertildi Açiklamasi 3 Gözalti

Istanbul’un Fatih ilçesinde tarihi eser kaçakçilarina yönelik düzenlenen operasyonda, han, kösk, tekke, zaviye ve konutlardan çalindigi degerlendirilen el isçiligiyle süslemeli çok sayida ahsap kapi, tavan göbegi ve hayvan baslari ele geçirildi. Olayla baglantili 3 kaçakçi gözaltina alindi.

Edinilen bilgilere göre, Istanbul Emniyet Müdürlügü Kaçakçilik Suçlariyla Mücadele Sube Müdürlügü ekipleri, Fatih’te yeni bir tarihi eser operasyonu gerçeklestirildi.

Emniyet ekiplerince, “2863 Sayili Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kanununa Muhalefet” ve “5607 SKM” suçlari çereçesinde yürütülen çalismalarda, dün ilçeye bagli bir depoya düzenlenen operasyonda 3 süpheli gözaltina alindi. Depoda yapilan aramalarda ticareti yasak olan, çogu köskler ve sosyal binalar ile mevlevi tarikatlarindan çalindigi degerlendirilen el isçiligiyle süslemeli 10 ahsap kapi, han, tekke ve zaviyelerden çalindigi degerlendirilen el isçiligiyle süslemeli olan 12 ahsap kapi, konut ve ticarethanelerden çalindigi degerlendirilen el isçiligiyle süslemeli 10 ahsap kapi, el isçiligiyle süslemeli 11 ahsap kapi, kalem isi ve el isçiligiyle süslemeli 27 ahsap kapi, el isçiligiyle süslemeli 5 ahsap tavan göbegi, 5 ahsap sütun, 5 ahsap sütun basligi, içi doldurulmus 2 Karaca trofesi, 3 fil dili süslemeli boynuz ile 1 fildisi tespih ele geçirildi. Söz konusu eserlerin yurtdisina kaçirilmak istendigi, ancak kaçakçilarin buna firsat bulamadan yakalandigi kaydedildi. Yakalanan süpheliler ile ilgili adli islem baslatildigi bildirildi.

Diger yandan ele geçirilen tarihi eser niteligindeki çalinti kapilarin Türk ve Islam Eserleri Müzesi’ne, hayvan baslari ile fildisi islemelerinin ise Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü’ne teslim edilecegi ögrenildi.
Kaynak: İHA