Sosyolog Palabiyik Açiklamasi '28 Mayis Itibariyle 'Seni Baskan Yaptirmayacagiz' Siyaseti Çökmüstür'

Bitlis Eren Üniversitesinden (BEÜ) Sosyolog Adem Palabiyik, HDP’nin hem Türkiye genelinde hem de bölgede ciddi oy kaybettigini ve Demirtas’in bu sorumluluktan kaçarak aktif siyasetten çekildigini belirterek, “Artik ‘seni baskan yaptirmayacagiz’ siyaseti çökmüstür” dedi.

Sosyolog Palabiyik Açiklamasi '28 Mayis Itibariyle 'Seni Baskan Yaptirmayacagiz' Siyaseti Çökmüstür'
HDP’nin özellikle seçimlerde Millet Ittifaki adina çaba harcadigini, Selahattin Demirtas’in da bu çabalarda ilk siralarda oldugunu ifade eden Adem Palabiyik, bunun bir ise yaramadigini kaydetti.

Palabiyik, "HDP’nin, altili masaya uyguladigi santaj artik sona erdi. Çünkü hem Türkiye genelinde hem de bölgede ciddi oy kaybi yasadi. Mesela Kemal Kiliçdaroglu için verilen oylarda 14 Mayis’a göre Diyarbakir’da 40 bin, Van’da 26 bin, Mardin’de 15 bin, Agri’da 20 bin, Batman’da 10 bin, Bitlis’te 6 bin, Hakkari’de 7 bin, Igdir’da bin, Kars’ta 2 bin, Mus’ta 7 bin, Siirt’te 6 bin, Bingöl’de 3 bin ve Sirnak’ta 10 bin oy kaybedildi. Bu sonuçlar HDP seçmeninin HDP’nin politikalarini benimsemediginin kanitidir. Çünkü Kiliçdaroglu, HDP seçmeni için kabul edilen bir aday degildir, ayni zamanda HDP içinde hikayesi olmayan bir isimdir. HDP, Kiliçdaroglu’nu kendi seçmenine dikte etmistir. Bunu en çok reel politik anlamda haykiran ise Demirtas olmustur. Çünkü Demirtas’in kurtulus anahtari Kiliçdaroglu ile mümkün olabilirdi ama gerçeklesmedi. Kiliçdaroglu, bölge sosyolojisinin ürettigi bir siyasal aktör degildi. Demirtas ne yaptiysa tabanini koordine edemedi ve HDP seçmeni Kiliçdaroglu’nu desteklemedi. HDP seçmeninin Kiliçdaroglu’na vermedigi destek ve Demirtas’in aktif siyasetten ayrilisi ‘seni baskan yaptirmayacagiz’ siyasetinin çöktügünü ispatladi" dedi.



"Demirtas sorumluluktan kaçti ve seçmeni yalniz birakti"

Demirtas’in kaybetmenin sorumlulugundan kaçarak hem partisini hem de seçmenini yalniz biraktigini belirten Sosyolog Palabiyik, "Bu yenilgi Demirtas’in yasal arenadan kopusuna sebep oldu ve Demirtas kendisine güvenenleri yalniz birakti. PKK ile HDP arasinda kalan ve sosyal medya fenomenligi üzerinden liderlik girisiminde bulunan Demirtas, böylelikle hata kavramindan siyrildi. Ama HDP’den gelen açiklamalar Demirtas’in taleplerinin farkli oldugunu ve kadin aday önerisinde bulundugu yönündeydi. Bu iddiaya ragmen Demirtas, Kiliçdaroglu’na sartsiz destek verdi. Halbuki Kiliçdaroglu, HDP seçmeninin tarihi hafizasinda hiçbir yere sahip degildi, ayrica HDP seçmeni için ötekiydi. CHP seçmeninin dayatmasiydi, HDP seçmenine yabanciydi. Kiliçdaroglu, HDP seçmeninin zihninde farkli ve soyut bir karsiliga sahipti. HDP seçmeni, Kiliçdaroglu’nun açiklamadigi görüsme detaylarindan sonra güven kaybi yasadi, daha dogrusu Kiliçdaroglu’na güvenmedi. Fakat Demirtas bunlarin hiçbirini okuyamadi, seçmenini taniyamadi ve HDP seçmeni 28 Mayis’ta ciddi anlamda boykot uyguladi. Demirtas ise yanlis stratejisi sebebiyle kaybetti. HDP seçmeninden haklarindan feragat etmesi istendi ama seçmen bunu kabul etmedi. Seçmende karsilik bulmayan Demirtas ise aktif siyaseti simdilik biraktigini açikladi ve hem partisini hem de seçmenini terk etti. Bu süreç Demirtas için adeta siyasi bir deprem ve çöküsü beraberinde getirdi" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA