Rize'de Hava Sartlarinin Olumsuz Etkiledigi Çay Hasadinda Ziraat Odasi'ndan Üreticilere 'Acele Etmeyin' Uyarisi

Rize Ziraat Odasi Baskani Bünyamin Arslan, çay hasadinda hava sartlarina bagli bir rekolte düsüklügü oldugunu belirterek üreticilerin çay kesimi konusunda acele etmemelerini istedi.

Rize'de Hava Sartlarinin Olumsuz Etkiledigi Çay Hasadinda Ziraat Odasi'ndan Üreticilere 'Acele Etmeyin' Uyarisi
Dogu Karadeniz’de 2023 yas çay sezonu Çay Isletmeleri Genel Müdürlügü (ÇAYKUR) tarafindan 10 Mayis itibariyle açildi. Kampanyanin açildigi günden bugüne toplamda ÇAYKUR üreticilerden 96 bin ton yas çay aldi. Hava sartlarinin mevsim normallerinin altinda olmasindan kaynakli olarak rekoltede azalma oldugunun ancak hava sartlarinin düzelmesi durumunda bu rekoltenin yükselecegini ifade eden Rize Ziraat Odasi Baskani Bünyamin Arslan “Bilindigi üzere havalarin soguk gitmesi nedeniyle kampanyada bir gecikme oldu. Nisan ayinda erkenden gelen bölgeler son yüzünden yaninca kampanyada gecikmeye neden oldu. Bu rekolte düsüklügü gibi görünse de bize göre rekolte düsüklügü yok çünkü kampanya 20 Haziran’a kadar sürecek. Bu süre zarfinda geçen yil aldigimiz yas çay oranini alacagimizi düsünüyoruz” dedi.

Özel sektör çay firmalarinin geçen yillara oranla üreticiden daha fazla yas çay aldigina dikkat çeken Arslan “Burada ÇAYKUR’un çay aliminda bir azalma var. Çünkü özel sektör pesin fiyatta üreticilerden çay aliyor. Özel sektör geçen yillara oranla çok büyük bir miktarda çay satin almis durumda. Burada dikkat etmemiz gereken kalite odakli çay alip imalata sokmak. Kalite anlaminda da çay küçük toplaniyor. Kaliteli bir sezon geçirdigimizi düsünüyorum. Özel sektörün tüm paydaslari bu süreçte ÇAYKUR fiyatini da pesin alimlar gerçeklestirerek beklentilerin üzerinde yas çay aliyorlar. Bu da ÇAYKUR’un tam kapasite ile çalisamamasina neden oluyor. Ben kampanyanin çok verimli geçtigini düsünüyorum. Tabi gecikmeler var. Haziran ayinin 20’sine kadar sürecek olan birinci sürgün kampanyasi var. Bu tarihler genelde olmayan tarihler. Nisan ayinda erkenden gelen çaylarin don olmasi sebebiyle kampanyada gecikme oldu. Su andaki rekolte düsüklügü konusu da budur. Bu da 20 Haziran’a kadar tamamlanacak ve geçen seneye alinan çay oranlarina yakin çay islenecegini düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Çay üreticilerini çay hasadi konusunda acele etmemesi noktasinda uyararak özel sektörün fiyati asagiya çekmemesi için dikkatli olunmasi gerektiginin altini çizen Arslan “Suan da 1-2 gündür üreticilerimiz tam bir izdiham haline geçmis durumdalar. Tabi ki acele etmesinler ÇAYKUR’u n kotalari duruyor. ÇAYKUR’a çay versinler. Özel sektöre çok yigilmaya neden olup fiyatlarinda düsmemesi gerekiyor. Bugün özel sektör çay fabrikalarinin atmis oldugu mesajlar var. Temmuz ödemeli alimlara geçtiler. O yüzden fazla yigilmaya gerek yok. Zaman daha var. Kampanya 20 Haziran’a kadar sürer. ÇAYKUR’da ki kotalarimizi muhakkak doldurmaliyiz. Onun yani sira özel sektöre yigilmaliyiz. Çay degerinin üzerinde alinsin. Biz çay fiyatini düsük buldugumuzu söylemistik. Verilen çay fiyati bize göre hala daha düsük. Kuru çaya zam gelecek. Bu da özel sektörün rahat hareket etmesine yariyor. 11 TL kendilerine göre da 12’ye 12,75’e çekiyorlar. Özel sektör neye göre çayi aliyor, kuru çaya oldukça bir zam gelecek. Onu gördükleri için üreticilerimizde pesin olmasindan ötürü özel sektöre yöneliyorlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA