Merdiven Alti Gözlüklere Dikkat Açiklamasi Gözlerinizi Kaybedebilirsiniz

Siirt Egitim ve Arastirma Hastanesinde görevli Op. Dr. Faruk Balica, sahte günes gözlügünün göz hastaliklarina neden olabilecegi uyarisinda bulundu.

Merdiven Alti Gözlüklere Dikkat Açiklamasi Gözlerinizi Kaybedebilirsiniz
Yaz sicaklari ve tatil dönemine girilmesiyle gözleri korumak için günes gözlükleri tercih ediliyor. Op. Dr. Faruk Balica, günes isinlarina karsi koruyucu olmasi ve göz sagligini korumasi amaciyla kullanimi önem arz eden günes gözlüklerinin sahteleri tercih edildiginde tam tersi bir etki ile ciddi hastaliklara yol açabildigini söyledi.

Siirt’in iklim sartlari itibariyla büyük miktarda günes isinlarina maruz kalan bir bölge oldugunu belirten Dr. Balica, "Buradaki hastalarimizin çogu da gün boyu disarda ve günes isinlarina maruz kalmaktalar. Günes isinlarinin gözle ilgili çesitli zararlarini biliyoruz. Katarak gibi, göz arkasinda sari nokta hastaligi gibi, gözde et olusumu gibi özellikle biliyoruz. Tüm yas grubu hastalarimiza özellikle böyle yogun günes isinlarina maruz kalinan dönemlerde günes gözlügü kullanmalarini öneriyoruz" dedi.

Hastalarin estetik kaygiyla günes gözlügü kullanarak, isin saglik boyutunu bazen ikinci plana atabildigini söyleyen Dr. Balica, "Onlar daha çok sekil, estetik kaygisiyla takiyorlar. Burada en önemli sey alinacak gözlügün günesin zararli ultraviyole isinlarini bloke edebilecek nitelikte olmasi. Eger gözlükçülerden orijinal günes gözlükleri alinmazsa, esantiyon merdiven alti üretilen gözlükler alinirsa yarardan çok zarara neden olmakta. Bunun da en büyük sebebi hastalarin daha çok sagliktan ziyade estetik kaygiyla bunu almalari. Onun için biz her yas grubundan tüm hastalarimiza, özellikle de günese çok fazla maruz kalanlara gözlük bayilerinden orijinal günes gözlükleri almalarini ve bu gözlüklerini özellikle de ultraviyole isinlarina karsi koruyucu olmasini istemelerini öneriyoruz” diye konustu.

Sadece karartilmis bir camin günesteki zararli isinlari önlemedigini ifade eden Dr. Balica, "Normalde zararli isinlara direkt çiplak gözle baktiginiz zaman gözümüzde refleks olarak göz bebegimizde küçülme oluyor. Ama bu gözlükler sadece karartilmis camdan olustuklari için günes isinlarina yeterince maruz kalmadigi için gözde refleks olarak gözbebeginde küçülme olmuyor. Ultraviyole blokaji da yapmadigi için normalde sadece ultraviyoleye baksa belki gözbebegi küçülecek, hastanin gözlerine daha az isinlarin girmesi saglanacak. Ama bu camlarda aksine daha maruz kaliyor. Gözlerini korumak isterken daha çok zarar verebiliyorlar. Özellikle hastalarimiza önerdigimiz günes gözlügü kullanmalari ve mümkünse bunu da gözlük bayilerinden almalari, merdiven alti üretilen gözlüklerden uzak durmalaridir” seklinde konustu.

Vatandaslarin bilindik yerlerden gözlük almalarini tavsiye eden Uzman Optisyen Hüseyin Sen ise, bazi merdiven alti gözlüklerin körlüge neden olabilecek kadar tehlikeli oldugu uyarisinda bulundu. Merdiven alti sahte günes gözlüklerinin kisinin gözüne ve göz hastaliklarina neden oldugunu aktaran Sen, "Satilan günes gözlüklerinin Saglik Bakanligi onayli magazalardan optisyenlerden alinmasi gerekiyor. Sahte günes gözlüklerinin günesten gelen zararli isinlari direkt olarak göze aldigini biliyoruz. O yüzden magazalardan günes gözlügü almalarini öneriyoruz. Kaliteli ve markali günes gözlüklerini tercih etmelerini öneriyoruz” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA