Karesi Atik Getirme Merkezi Ögrencileri Agirladi

Kati Atik Getirme Merkezi ile kâgittan metale, camdan plastige kadar toplam 14 grup atigi ayristirip dogaya nefes olan Karesi Belediyesi, gelecek nesillerin çevre bilinçlerini gelistirmek için de çalismalarini sürdürüyor. Karesi Belediye Baskani Dinçer Orkan, Atik Getirme Merkezi’nde ilkokul ögrencilerini agirladi.

Karesi Atik Getirme Merkezi Ögrencileri Agirladi
Balikesir’in ilk Atik Getirme Merkezi’ni faaliyete geçiren Karesi Belediyesi, çevreci ve sifir atik konularinda öncü olmayi sürdürüyor. Merkezde kâgittan metale, camdan plastige kadar toplam 14 grup atigi ayristirip dogaya nefes olan Karesi Belediyesi, gelecek nesillerin bilinçlenmesi için de çalismalarini sürdürüyor. Karesi Belediyesi Iklim Degisikligi ve Sifir Atik Müdürlügü, Atik Getirme Merkezinde Fatih Ilkokulu 4. Sinif ögrencilerine dogal varliklarin korunmasi, tükenebilir varliklarin ve çevrenin bilinçli kullanilmasi, enerjinin verimli kullanilmasi, çevre dostu tüketim aliskanliklarinin kazandirilmasi ve sifir atik konusunda farkindalik kazandirilmasi amaciyla Sifir Atik egitim çalismasi düzenledi.

Kati Atik Merkezi’ne misafir olan ögrenciler, Karesi Belediye Baskani Dinçer Orkan’in konugu oldu. Çocuklara merkezi gezdiren Baskan Orkan, yine merkezde atiklardan üretilen kus yuvalarini ögrencilerle birlikte boyadi.

“Atiklarin geri dönüsümünü sagliyoruz”

Karesi’nin her geçen gün büyüyen bir ilçe oldugunu ve nüfusunun 200 binlere ulastigini söyleyen Baskan Orkan, “Buradan önce Fen Depo olarak adlandirdigimiz yerde; Fen Isleri, Park ve Bahçeler ve Temizlik Isleri Müdürlüklerimiz vardi. Temizlik isleri için araç parkimizi büyüttük. Orasi artik yetersiz gelmeye basladi.

Almanya’da kardes sehir gezimizde oradaki belediye baskanimiz bize Kati Atik Merkezi’ni gezdirdi. Bundan çok etkilendik. Bunun artik Türkiye’de, Balikesir’de de özellikle Karesi’de olmasi gerektigini düsündük. Birçok konuda öncü bir ilçeyiz. Bu konuda da öncü olmak konusunda adimlar attik. Çevre ve Sehircilik Bakanimiz Murat Kurum’unda destegi ile Atik Getirme Merkezimizin çalismalarina basladik. Biz atik malzemelerin, çöpe gidecek malzemelerin burada geri dönüsümünü sagliyoruz. Geri dönüsüm çok önemli. Bir malzemenin sifirdan elde edilmesi sürecinde, enerji, malzeme ve insan gücü maliyetleri yüksek. Biz burasi ile büyük bir avantaj elde etmis oluyoruz. Bu tesis ilerledikçe daha da gelisecek” dedi.

“Depremzedelerin ev esyasi ihtiyaçlari karsilandi”

Karesi Atik Getirme Merkezi’nin sadece atiklari toplayan bir merkez olmadigini ifade eden Baskan Orkan, merkezin sosyal yardimlarda da önemli bir rol oynadigini belirtti.

Orkan sözlerini söyle sürdürdü: “Sosyal yardimlar konusunda belediyemiz bütçesi her sene katlanarak büyüyor. Gördügümüz en büyük problemlerden biri de esya. Esya yardimiyla ilgili ihtiyaç çok doguyordu. Karesi Kaymakamligi’nda Sosyal Yardimlasma Vakfi’nin Karesi Belediyesi dogal üyesi. Orada bu ihtiyaç ile çok karsilasiyorduk. Hazir böyle bir tesis yapmisken, yaninda da bir bölümü depo gibi olusturup buraya kullanilmayan ev esyalarini bize vatandaslarimiz verdikleri taktirde kendi ustalarimizla onlari yenileyerek, sifir malzeme gibi ihtiyaci olanlara veriyoruz. Bu konuda da çok iyi durumdayiz. Allah bir daha milletimize devletimize göstermesin. 6 Subat’taki depremde de birçok depremzedemiz Balikesir’e geldi. Onlarin esya ihtiyacini, halkimizdan da Allah razi olsun buradan karsiladik. O kadar güzel bir is oldu, iyi ki bunu yapmisiz dedik.”

“Çevreci bir nesil yetistiriyoruz”

Tesisin egitim faaliyetlerine de destek oldugunu belirten Karesi Belediye Baskani Dinçer Orkan, her hafta bir grup ögrenciyi tesiste agirladiklarini söyledi.

Tesiste ögrencilere sifir atik ve çevre bilinci konusunda bilgilendirmelerde bulunduklarini ve atiklardan elde edilen malzemelerin hazirlanmasina ortak ettiklerini vurgulayan Orkan, “Ögrencilerimize burada kati atigin ne demek oldugunu, sifir atigin nasil bir sey oldugu gibi egitimlere basladik. Bu isin egitim ile baslayacagini düsünüyoruz. Egitim ile basarili olursak en azindan bir neslimiz böyle yetisecek. Suan atiklari biz topluyoruz. Ama öyle zaman gelecek ki buradaki bölmelere vatandaslarimiz kendi getirip atiklarini birakacak. Balikesir’de 20 ilçe içinde de bu tesisi kuran ilk biziz. Buna önem veriyoruz ilçe olarak. Daha iyi ve basarili olmak istiyoruz. Ögrencilerimiz kati atiktan topladigimiz malzemelerden yaptigimi kus yuvalari vardi, ögrencilerimiz onlari boyadi. Bu sosyallesme ve çocuklarin aktiflesmesi çok önemli. Bu olgu çok önemli. Biz gelecegimizi böyle yetistirirsek, daha hizli ve güçlü ilerleme kaydederiz. Bunun da öncüsü Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayip Erdogan’in esi Emine Erdogan hanimefendinin baslattigi Sifir Atik Projesi. Bizde bunu Balikesir olarak, Karesi olarak olusturdugumuz bu tesis ile destekliyoruz. Çocuklarimizin mutlulugu bizim mutlulugumuz. Hem ögreniyorlar hem de kendilerini gelistiriyorlar” diye konustu.

Baskan Orkan, ögrencilere gezi sonunda Katilim Belgesi vererek hatira fotografi çektirdi.

Atik Getirme Merkezi neler kazandirdi?

Karesi Atik Getirme Merkezi’nde bugüne kadar 10 ton metal atik toplandi. Toplanan metal atiklar ile 13 kg hammadde tasarrufu, 950 kg sera gazi, 6420 Kwh enerji tasarrufu, 30 metreküp depolama alani kazanci saglandi. yine merkezde toplanan ahsap atiklardan 20 adet köpek, 15 adet kedi, 30 adet kus evi imal edildi. Toplanan 600 kg plastik atiklar kaynaginda ayristirilarak; 24.60 kg sera gazi, 3464 Kwh enerji tasarrufu, 1.38 metreküp depolama alani ve 9.78 varil petrol tasarrufu saglandi.
Kaynak: İHA