IEÜ'lü Gençlerden EXPO Için Mekan Tasarimlari

Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Içmimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümünün 9 ögrencisi, 2025 yilinda Japonya’nin ev sahipliginde düzenlenecek EXPO Dünya Fuari için 3 farkli ‘mekansal tasarim’ projesi hazirladi. 30 milyonu askin kisinin gelmesi beklenen EXPO’da, ziyaretçilerin genis ve konforlu alanlarda keyifle zaman geçirmesini hedefleyen gençler, uluslararasi bir workshop (atölye) çerçevesinde hazirladiklari tasarimlari, Japonya’daki Chiba Üniversitesi’ne sundu.

IEÜ'lü Gençlerden EXPO Için Mekan Tasarimlari
Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Içmimarlik ve Çevre Tasarimi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Hasirci ve Arastirma Görevlisi Yasemin Albayrak Kutlay’in gözetiminde yapilan tasarimlarda, ‘sürdürülebilirlik’ ve ‘farkli kültürlerin birlikteligi’ temasiyla hareket edildi. Ögrenciler; Elifnaz Kirkpinar, Ilayda Uygur ve Kuzey Türkel, ‘Hayatlari Birlestirmek’ adli tasariminda, Türkiye’nin Asya ve Avrupa kitalarini birbirine baglayan cografi konumundan ilham aldi. Gençler, farkli kültürlerden insanlarin kendilerini manevi olarak birlikte hissedebilecekleri bir yer olusturmayi hedefledi. Ögrenciler, iç ve dis mekanlari, ara mekanlarla zenginlestirerek yeni dijital tasarimlar olusturmaya odaklandi.

Hatice Gök, Mehmet Deniz Özdemir ve Hasan Alp ise ‘Seslerin Kucaklanmasi’ adli projede, Türkiye’nin geçmisini, bugününü, gelecegini yansitan ve çok sesliligi vurgulayan tasarimlar olusturmayi hedefledi. Gençler, tasarimlarinda dogal ve sürdürülebilir malzemeler kullanilmasina özen gösterdi. Hilal Serra Felek, Cafer Denizhan Evsen ve Osman Mert Tosun ise çalismalarina ‘Geçmisten Günümüze Kadinin Yasamdaki Yeri’ adini verdi. Ögrenciler, Türkiye’de sosyal, kültürel ve bilimsel alanda basarili olmus kadinlarin anlatildigi bir sergi alaninin da bulundugu, üç boyutlu kilim konseptiyle açili ve birbirine geçen mekanlarin yer aldigi bir projeye imza atti.

Çalismalara iliskin detayli bilgiler veren Prof. Dr. Hasirci, “Japonya’daki Chiba Üniversitesi ile 15 yili askin süredir devam eden bir iletisimimiz, is birligimiz var. Fakülte olarak staj döneminde karsilikli olarak ögrenci transferi de yapiyoruz. Geçtigimiz günlerde; Italya, Ingiltere, Tayland ve Ispanya’dan ögrencilerin ve akademisyenlerin katilimiyla çevrim içi olarak uluslararasi workshop yapildi. Uluslararasi etkinlige bizi, Chiba Üniversitesi Mimarlik Bölümü’nden Prof. Dr. Kaname Yanagisawa davet etti. Süreci de Marco G. Corbella ile birlikte koordine ettiler. Yanagisawa, ayrica Türkiye’ye gelip bizi ziyaret de etti. Kendilerine çok tesekkür ediyoruz. Çalismada, Türkiye’den sadece biz yer aldik. Burada hedef, Japonya’da düzenlenecek EXPO için örnek tasarim projeleri hazirlamakti. 9 ögrencimizle birlikte, detayli ve titiz bir çalisma yürüterek tasarimlarimizi tamamladik. Hepimizin içine sinen, güzel projeler oldu. Diger uluslararasi katilimcilar da tasarimlara iliskin olumlu dönüsler yapti” dedi.



Prof. Dr. Hasirci, sözlerini söyle sürdürdü:

“Ögrencilerimiz, yaptiklari basarili tasarimlarla kendilerini ne kadar iyi yetistirdiklerini uluslararasi platformda da gösterdi. Bu açidan çok mutlu olduk, büyük bir gurur yasadik. Hazirlanan tüm tasarimlari, detaylariyla birlikte Chiba Üniversitesine ilettik. Japonya’da EXPO için hazirliklar çerçevesinde bir sekilde devam ediyor. Elbette bu hazirlanan tasarimlarin kullanilip kullanilmayacagina ya da bunlardan bir esinlenme olup olmayacagina biz karar veremeyiz. Ögrencilerimizin yaptigi çalismalar, hem kendilerini test etmeleri hem de deneyim kazanmalari açisindan çok faydali oldu. Tasarimlari hazirlayan tüm ögrencilerimizi tebrik ediyorum.”

Izmir Ekonomili gençler, Uluslararasi Içmimarlar Derneginin (IFI) Dünya Iç Mekanlar Günü çerçevesinde Izmir Ticaret Odasinda (IZTO) düzenledigi bir etkinlikte de hazirladigi projeleri sundu. IEÜ Içmimarlik ve Çevre Tasarimi Bölüm Baskani Doç. Dr. Emre Ergül, Içmimarlar Odasi Izmir Sube Baskani Burcu Yazgan ve IZTO Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan Hergül’ün de yer aldigi etkinlikte, önümüzdeki dönemde yapilabilecek is birliklerine dair degerlendirmelerde bulunuldu.
Kaynak: İHA