Dogal Tas Sektörünün 4 Yillik Çin Hasreti Bitiyor

Türkiye’nin ihracatta yildiz sektörlerinden olan 2022 yilinda 2,2 milyar dolarlik ihracat performansi ortaya koyan Türk dogal tas sektörü, en büyük ikinci ihraç pazari Çinli alicilarla 4 yillik aranin ardindan bir araya gelmeye hazirlaniyor.

Dogal Tas Sektörünün 4 Yillik Çin Hasreti Bitiyor
Dogal tas sektöründe dünyanin en büyük fuari Xiamen Dogal Tas ve Teknolojileri Fuari, 5-8 Haziran 2023 tarihleri arasinda dogal tas sektöründe büyük bir bulusmaya ev sahipligi yapacak. Xiamen Fuarina Türkiye’den 60 ihracatçi firma katiliyor. 22 ülkeden bin 300 firmanin katilacagi fuarda, Türk dogal tas ihracatçilari yabanci katilimda lider konumda olacak. Xiamen Dogal Tas ve Teknolojileri Fuarinin Türkiye Milli Katilim Organizasyonunu uzun yillardir oldugu gibi bu yil da Ege Maden Ihracatçilari Birligi yapacak. Çin’de pandeminin izlerinin tamamen ortadan kalktigini, karantinaya son verildigini, Çin’in 2023 yilinin ilk çeyreginde beklentilerin üzerine çikarak yüzde 4,5 büyüme hizi yakaladigini belirten Ege Maden Ihracatçilari Birligi Baskani Ibrahim Alimoglu, Türk dogal tas sektörünün son 20 yilda yogun ticari baglar kurdugu Çinli ithalatçilarla uzun aranin ardindan bir araya gelecek olmanin mutlulugunu yasadiklarini dile getirdi.

Türk dogal tas sektörünün 2013 yilinda Çin’e 981 milyon dolarlik ihracat potansiyeline ulastigi bilgisini veren Alimoglu, “Sonraki yillarda Çin’de dogal tas stoklarinin artmasi, insaat sektörünün yavaslamasi ve son olarak pandemi gibi nedenlerle 2022 yilinda Çin’de dogal tas ihracatimiz 419 milyon dolara kadar geriledi. Çin pandemiyi asti ve tekrar ekonomide eski günlerine dönme egiliminde. Çin ekonomisindeki toparlanmanin Türk dogal tas sektörünün ihracat rakamlarina olumlu yansimalari olmasini bekliyoruz. Çin’e ve dünyanin her tarafindan gelen alicilara dogal tas ihracatimizi arttirmak için tanitim yapacagiz, hedefimiz katma degerli ihracatimizi arttirmak, Çin’e ihracatta süreç içerisinde eski ihracat rakamlarimiza ulasmayi hedefliyoruz” seklinde konustu.

170 bin metrekarelik stant alaninda, 200’ü yabanci, 22 ülkeden olmak üzere, toplamda bin 300 civarinda firmanin stand açarak katilacagi Xiamen Fuarini, 140 bin profesyonelin ziyaret etmesi bekleniyor. Hall A6 içerisinde ziyaretçilerini agirlayacak olan Türkiye pavyonu 1746 m2 büyüklügünde bir alanda dogal tas ithalatçilariyla Türk ihracatçilarini bulusturacak. Xiamen Dogal Tas ve Teknolojileri Fuari, ayni zamanda pek çok etkinlige de ev sahipligi yapacak.

Öte yandan Ege Maden Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Üyeleri Halilullah Kaya ve Akin Yesilkaya, Xiamen Stone Fair web sitesi ve Xiamen Stone Fair’s wechat kanali üzerinden canli yayinlanacak programda, Türkiye’den Çin’e ihracatin gelistirilmesi hedefiyle ülkemiz taslarinin çesitliligi ve kalitesi ile Türkiye madenciligi, Ege Maden Ihracatçilari Birliginin ülkeler bazinda gerçeklestirdigi ihracatinin durumu ve Milli Katilim Organizasyonu hakkinda bilgi aktariminda bulunacak.

Türkiye’nin Guanco Ticaret Atesi Dilan Can Xiamen Dogal Tas ve Teknolojileri Fuari süresince Türk ihracatçilariyla birlikte olacak ve Çin pazari hakkinda ihracatçilari bilgilendirecek. Firmalarimizin ihracatlarini artirmalari için Çin’in sektörel çati kuruluslari ile bulusmalar yapilmasina aracilik edecek.
Kaynak: İHA