Depremde Ahirlari Yikilan Süt Üreticilerine Süt Sagim Makinesi Dagitildi

Depremde ahirlari hasar gören Adiyaman’daki süt üreticilerine süt sagim makinesi dagitildi.

Depremde Ahirlari Yikilan Süt Üreticilerine Süt Sagim Makinesi Dagitildi
Adiyaman Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile GAP Kalkinma Idaresi Baskanliginin, “Depremzedelere Süt Hijyenin Saglanmasi Projesi” çerçevesinde 100 süt üreticisine 100 adet süt sagim makinesi dagitildi.

Tarim ve Orman Müdürlügü bahçesinde gerçeklestirilen dagitim töreninde, süt sagim makinesinin teknik özellikleri üreticilere anlatildi. 2 milyon 250 bin TL olan proje bedelinin yüzde 80’i GAP Kalkinma Idaresi Baskanligi tarafindan karsilanirken, yüzde 20’si çiftçilerden katki payi olarak alindi. Depremde Adiyaman’daki birçok üreticinin ahirlari yikilirken, çiftçiler büyük hasar aldi. 6 Subat depremlerinde 4 bin 500’ün üzerinde ahir yikildi. Yikimlarda 20 bin küçükbas, bin 670 büyükbas, 533 bin civciv telef oldu. Ayni zamanda 4 bin 400 arili kovan da depremde yok oldu.

Adiyaman Tarim ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas gazetecilere yaptigi açiklamada, “6 Subat’ta meydana gelen deprem nedeniyle bir çok çiftçimiz hem hayvanlarini kaybetti hem de ahirlari yikildi. Bu çerçevede de özellikle kalan hayvanlarin süt hijyeninin, süt sagiminin pazara saglikli olarak arz edilmesi ile ilgili GAP Kalkinma Idaresi Baskanligi ile ortaklasa proje hazirladik. Çiftçilerimize 100 adet süt sagim makinesinin dagitimi gerçeklestiriyoruz. Deprem sürecinde özellikle sütün piyasaya arzinda çok ciddi sikintilar ile karsilastik. Ama çok sükür, gerek Damizlik Sigir Birligi, Süt Birligi, Il Müdürlügümüz ve ulusal birçok süt alan firmalar ile ortak çalisma yaparak bu sorunu çözdük. Çiftçilerimizin sütleri yerde kalmadi” dedi.

Süt üreticileri ise dagitilan süt sagim makinelerini almanin mutlulugunu hissettiklerini söyledi.

Kaynak: İHA