Akdeniz Üniversitesi'nden, Lisans Ögrencilerine Yönelik Projeye Destek

Akdeniz Üniversitesi, lisans ögrencilerinin projelerde daha fazla yer almalarini saglamak amaciyla Özlenen Ögrenci Bilimsel Arastirma Projeleri’ni uygulamaya koydu. Proje ekibinde lisans ögrencisi yer almasi sarti getirilen bu yeni proje türü ögrenciler tarafindan yogun ilgi gördü.

Akdeniz Üniversitesi'nden, Lisans Ögrencilerine Yönelik Projeye Destek
Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) Komisyonu lisans ögrencilerinin projelerde daha fazla yer almalarini saglamak amaciyla ‘Özlenen Ögrenci Bilimsel Arastirma Projeleri’ni hayata geçirdi. Lisans ögrencilerinin katiliminin ön sart oldugu yeni proje türü ögrenciler tarafindan büyük ilgi gördü. Bu tür projeler ile lisans ögrencilerinin bilimsel arastirma projelerine katilimlarinin artmasi ve lisans ögrencileri arasinda arastirma kültürünün yayginlastirilmasi hedefleniyor. Bilimsel Arastirma Projelerinden Sorumlu Rektör Danismani Prof. Dr. Ahmet Küçükçetin, bu proje türü hakkinda bilgi verdi.

“Lisans ögrencisinin dahil olma sarti var”

Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’in talimatiyla egitimle arastirmayi lisans düzeyinde bütünlestirmek istediklerini vurgulayan Prof. Dr. Küçükçetin, BAP Komisyonu’na sunulan “Bilimsel Arastirma Projeleri’ne lisans ögrencilerinin dahil edilmesine yönelik tesvik maksatli proje degerlendirme sürecinde ek puan uygulamalarimiz vardi. Ancak bu uygulama da lisans ögrencilerimizin projelere arzu ettigimiz düzeyde katilimlarini saglayamadi. Bunu artirmak amaciyla proje ekibinde lisans ögrencilerinin yer almalari sarti olan ‘Özlenen Ögrenci Bilimsel Arastirma Projelerini’ hayata geçirdik” ifadelerini kullandi.

“BAP projelerinin en az yüzde 50’sinde lisans ögrencisinin yer almasini hedefliyoruz”

Akdeniz Üniversitesi’nde Bilimsel Arastirma Projeleri’nin yaklasik yüzde 20’sinde lisans ögrencilerinin yer aldigini belirten Prof. Dr. Küçükçetin, “Özlenen Ögrenci Bilimsel Arastirma Projeleri ile bu oranin en az yüzde 50’ler seviyesine çikmasini hedefliyoruz. 2023 yili itibariyle uygulamaya giren bu yeni proje türü çerçevesinde her bir proje için 10 bin TL bütçe destegi veriyoruz. Lisans ögrencilerimiz bu proje türüne yogun ilgi gösterdi. Bugün itibariyle 10’un üzerinde proje bu çerçevede desteklendi. Degerlendirme süreci devam eden proje basvurulari da var” diye konustu.



“Proje çalismalari için mezuniyeti beklemeyin”

Yeni proje türü ile maksatlarinin lisans ögrencilerimizi henüz egitim ögretim dönemi içindeyken bilimsel projelere dahil etmek oldugunun altini çizen Prof. Dr. Küçükçetin, “Böylece hem ögrencilerimizin lisans düzeyinde kendilerini gelistirmelerine yardimci olurken, hem de özel sektör ve kamu kurumlarindaki ihtiyaçlara karsilik verebilecek düzeyde nitelikli gençlerin yetismesine katki saglamis olacagiz. Istiyoruz ki, gençlerimiz proje çalismalarini mezuniyet sonrasina ertelemesinler, henüz lisans asamasinda isin içine girsinler, bilimsel bir projede yer alsinlar. Ayrica inaniyoruz ki lisans ögrencilerimizin katilimi, projelere de enerji ve yenilikçi bir bakis açisi katacaktir” dedi.



“Proje ismi anketten çikti”

Özlenen Ögrenci Bilimsel Arastirma Projeleri isminin lisans ögrencilerimize yönelik düzenlenen bir anketten çiktigini da açiklayan Prof. Dr. Ahmet Küçükçetin, “Açikçasi ülkemizin, milletimizin, üniversitelerimizin, kamu ve özel sektörümüzün, bilimsel arastirma merkezlerimizin özledigi, bekledigi, hedefledigi ‘Özlenen Ögrenci’ modelinin ortaya çikmasini istiyoruz. Bu proje türü sayesinde ögrencilerimizin bilimsel merak duygularini uyandirmak, ekip çalismasini ve projelerdeki is akisini tecrübeli, kendilerine rehberlik edecek, alanlarinda en yetkin hocalarinin liderliginde ögrenme firsati bulmalarini istiyoruz. Ögrencilerimiz daha lisans egitimi asamasinda projelerde yer alarak hem bilimsel arastirmalarin zevkine varabilecekler, hem de yeteneklerini kesfedebilecekler” seklinde konustu.

Kaynak: İHA