'5 Milyon Riskli Konut Uygun Maliyetlerle Güçlendirilerek Kurtarilabilir'

Uzmanlar, Türkiye genelinde sayisi 6-7 milyonu bulan riskli konutlarin çok büyük bölümünün düsük maliyetlerle güçlendirilerek kurtarilabilecegini, vatandaslarin bu konuda bir an önce harekete geçmesi gerektigini vurguladi.

'5 Milyon Riskli Konut Uygun Maliyetlerle Güçlendirilerek Kurtarilabilir'
Deprem Güçlendirme Dernegi (DEGÜDER) tarafindan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi destegiyle ITÜ Süleyman Demirel Konferans Merkezi’nde ‘Kentsel Dönüsümde Güçlendirmenin Rolü’ baslikli çalistay gerçeklestirildi.

‘Yerel Yönetimler ve Güçlendirme’ temasiyla hayata geçirilen etkinlikte, deprem kusaginda bulunan Türkiye’deki riskli konularin güçlendirilmesinin önemi ve güçlendirmenin önündeki idari ve hukuki engellerin kaldirilmasi gerektigi ele alindi. Güçlendirmenin finanstan hukuka kadar tüm yönleriyle konusuldugu çalistaya; ilçe belediye baskanlari, baskan yardimcilari, müdürler, mühendisler, kamu kurumlarinin bölge müdürleri ve temsilcileri, mühendislik ve müsavirlik firmalari ile ilgili STK’lar ve sirketlerin temsilcileri katildi.

Etkinlikle ilgili degerlendirmelerde bulunan DEGÜDER Baskani Sinan Türkkan, güçlendirmenin basli basina ayri bir mühendislik dali ve ayri bir konu oldugunu belirterek, "Dolayisiyla da güçlendirme yapabilmek için hem hukuki altyapinin hem de finans altyapisinin olusmasi lazim. Bunlar olmadan bir yere gidebilmek, bir sey yapabilmek çok mümkün degil" dedi.

Bugüne kadar yapilmayan ve ilk kez gerçeklestirilen bu çalistayda sadece güçlendirmenin sadece teknik olarak ele alinmadigini, sadece nasil güçlendirme yapilacaginin konusulmadigini dile getiren Türkkan, "Bu isin hukuki altyapisinin ne olmasi gerektigini ve su anda sürecin nerelerde tikandigini, finansman kaynaklarinin nasil kullanilacagini ele aldik" açiklamasinda bulundu.

"5 milyon konut güçlendirmeyle kurtarilabilir"

Türkkan, su an güçlendirmeyle ilgili sikintilarin devam ettiginin altini çizerek, su açiklamalarda bulundu:

"Malesef tüm çagrilarimiza ragmen farkli zorluklarla karsi karsiya kalmaya devam ediyoruz. Güçlendirme islemlerinde de ’yikip yeniden yaparken gerekli tüm evraklar’ isteniyor. Binadaki ’saglamlik açisindan problem teskil etmeyen, yapisal olmayan’ en ufak fiziki degisim bile sorun ediliyor. Bu engellerin hem güçlendirmede hem de dönüsümde ortadan kaldirilmasi gerekiyor. Bu engellerin kaldirilmasi ve vatandasin güçlendirmeye tesvik edilmesi gerekiyor. Çünkü riskli yapilari ancak düsük maliyetlerle güçlendirerek kurtarabiliriz. Hepsini yikip yeniden yapmaya vaktimiz yok. Türkiye genelinde 6-7 milyon riskli konuttan bahsediliyor. Siddetli bir depremde hasar almasi beklenen bu konutlarin 5 milyonu güçlendirmeyle kurtarilabilir. Bu hanelerin 600 bin adedi Istanbul’da bulunuyor."

Türkkan, vatandaslarin da artik güçlendirme konusunda daha bilinçli olmasi ve taleplerini ilgili belediyelere iletmesi gerektigini sözlerine ekledi.

"Düsük maliyetle binalari güçlendirerek dayanikli hale getirebiliriz"

Istanbul Üniversitesi Isletme Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Hepsen, "Biz yillardir önemli bir noktayi gözardi etmisiz. Güçlendirme, yikip yeniden yapmanin 3’te bir maliyetinde. Güçlendirme kalkinma planlarinda da ihmal edilmis. Burada dernek çok önemli bir boslugu dolduruyor. Ya binalarin dönüsümü için maliyetine katlanacagiz ya da çok daha düsük maliyetle binalari dayanikli hale getirecegiz. Bu nedenle düsük maliyetle binalari güçlendirerek dayanikli hale getirebiliriz." açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA