150 Yillik Tarihi Binada 60 Ülkeden 160 Ögrenci Egitim Görüyor

Osmanli padisahlarindan Sultan Abdülaziz zamaninda 1873 yilinda kurulan Darrüsafaka, günümüzde Uluslararasi Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi olarak egitim veriyor. Türkiye’nin vizyon projelerinden biri olan tarihi binada 60 ülkeden 160 ögrenci egitim görüyor.

150 Yillik Tarihi Binada 60 Ülkeden 160 Ögrenci Egitim Görüyor
Fatih’te 1873 yilinda Sultan Abdülaziz zamaninda yaptirilan okul, Darrüsafaka’nin 1993 yilinda tasinmasinin ardindan atil durumda kaldi. Restorasyona alinan bina, 2008 yilinda Basbakan olan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatiyla Uluslararasi Fatih Sultan Mehmet Anadolu Imam Hatip Lisesi’ne tahsis edildi. 2010 - 2011 egitim döneminde hizmet vermeye baslayan okulun günümüzde 400 ögrencisi bulunuyor. 60 farkli ülkeden gelen 160 ögrenci, ilk etapta yogun Türkçe dersi programina aliniyor. Ögrencilerine yurt, yemek ve burs imkani saglayan okulun müfredati ise yüzde 25’i Islami ilimler, yüzde 75’i pozitif bilimlerden olusuyor.

“Türkiye’nin vizyon projelerinden bir tanesi”

Ilk modern Islam okulu olan Darrüsafaka Lisesi tarihini ve günümüzdeki egitimini anlatan Uluslararasi Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi Okul Müdürü Adem Yilmaztürk, “Darüssafaka 1873 yilinda Sultan Abdülaziz zamaninda kurulan bir okul. O zaman ki cografyada yetim ve öksüz çocuklar yine sinavla seçilmis, belirlenmis ve burada okutulmus. Bu yerleske yaklasik olarak 1993 yilina kadar devam etmis. 93-94 yillarinda Darüssafaka Lisesi su an Sariyer Maslak’taki yerlerine geçtikten sonra burasi 15 yil atil kalmis. Daha sonra bu yerleske, simdiki Cumhurbaskanimiz o dönemin Basbakani Recep Tayyip Erdogan’in önderliginde 2008’de Uluslararasi Fatih Sultan Mehmet Anadolu Imam Hatip Lisesi’ne tahsis edilmis. Tabii bu Türkiye’nin vizyon projelerinden bir tanesi. Dünyaya açilan kapilardan bir tanesi diyebilirim. Çünkü su an uluslararasi imam Hatip liselerinde yaklasik olarak 90 farkli ülkeden ögrenci egitim görüyor. Gönül cografyamizdan, ümmet cografyamizdan bir araya gelen ögrenciler burada kardeslik duygulari içerisinde lise egitimlerini aliyorlar ondan sonra da yine basari ve isteklerine göre üniversite egitimlerine devam ediyorlar. Bu okul ilk kuruldugunda, Cemiyet-i Tedrisiye Islamiye Teskilati o dönemlerde ciddi bir katkisi var egitime. O dönemdeki modern okullardan diyebiliriz. Egitim müfredati incelendiginde, müfredatin bir kisminin dini egitim bir kisminin da pozitif bilimler içerdigi göze çarpacaktir. Su anki süreçte de uluslararasi imam Hatip lisesi olarak egitim müfredatimizin yüzde 25’i Islami ilimlerden, yüzde 75’i de pozitif bilimlerden olusmaktadir” dedi.



“Okulumuzda su an 400 civari ögrenci var; 160’i 60 farkli ülkeden uluslararasi ögrenci“

Okul binasi hakkinda bilgiler veren Yilmaztürk, “Yetim ve öksüz çocuklarin o zaman seçilip okutuldugu bir okul olmasi sebebiyle ’sefkat evi’ anlamindaki Darüssafaka adi verilmis. Sariyer’deki Darüssafaka okulu yine ayni konseptiyle yerleskesinde egitim ögretim faaliyetlerine devam ediyor. Uluslararasi Fatih Sultan Mehmet Anadolu Imam Hatip Lisesi’ne seçilen ögrenciler basari merkezli seçildikleri için ekonomik durumlari direkt bir kriter olarak kabul edilmiyor. Okulumuzda su an 400 civari ögrenci var. 160’i 60 farkli ülkeden uluslararasi ögrenci, 220’si ise LGS sinavi ile okulumuzu kazanmis Türkiye’nin farkli illerinden ögrencilerden olusmaktadir. Okulumuz pansiyonlu bir okul, ögrencilerimizin yüzde 85’i de pansiyonda kalmaktadir. Pansiyon yine yerleskemiz içerisinde. Okul yaklasik 22 dönümlük bir arazi. Okul binamiz 2 bin 600 metrekareye kurulu. Okul binamiz disinda bir tatbikat camimiz var. Iki tane yurt binamiz var yaklasik 430 kisi kapasiteli. Su an yerleskemizde süreci devam eden konferans salonu, kapali spor salonu, havuz ve yine 200 kisiden fazla ögrenci veya kisi kabul edebilecegimiz kütüphanenin yapimi da devam etmektedir. Onlar da tamamlandiginda burasi komple bir egitim kompleksine dönüsmüs olacak” ifadelerini kullandi.

“Türk ve Uluslararasi ögrencileri bünyesinde beraber barindiran ilk okul burasi”

Dil egitiminde basarili olduklarina deginen Yilmaztürk, “Bu okul 2008 yilinda resmi olarak açilmis oldu. 2010 -2011 egitim döneminde ilk defa ögrenci kabul etti. Ülkemizde su anda 19 tane uluslararasi Imam Hatip lisesi var. Bunlar içerisinde ilk de Türk ve uluslararasi ögrencileri bünyesinde beraber barindiran ilk okul burasi. Bu uygulamadan sonra diger tüm açilan uluslararasi okullara hem Türk hem de uluslararasi ögrenciler beraber kabul edildi. Bu projede süper burs diyebilecegimiz bir burs programi var. Yani ögrenciler Ocak - Subat aylarinda internet üzerinden basvuruda bulunuyorlar. Nisan ayinda elektronik ortamda bir degerlendirme yapiliyor. Daha sonra 2 kisiden olusan heyet onlarin ülkelerine mülakat ve sinav yapmak üzerine gönderiliyor. Sonraki süreçte seçilen ögrenciler Din Yönetim Genel Müdürlügü ve Türkiye Diyanet Vakfi egitim hizmetleri ortakliginda dengeli bir sekilde okullara dagitiliyor. Sonrasinda ögrencilerin intikalleri okula saglaniyor ve egitim hayatlarina basliyorlar. Egitim dilimiz Türkçe dolayisiyla 9. sinifin ilk döneminde uluslararasi ögrenciler yogun bir sekilde dil egitimi aliyorlar. Dil egitimi noktasinda basarili oldugumuzu söyleyebiliriz. Tabii burada egitim kadromuzun nitelikli olmasinin yaninda çocuklarin yaslarinin küçük olmasi, yine bu ülke yasiyor olmalari ve Türklerle birlikte, Türk ögrencilerle beraber yasamalari bir arti özellik olarak karsimiza çikmaktadir” seklinde konustu.



“Ögrencilerimiz kendi ülkelerine döndüklerinde gönül elçisi olacaklar diye ümit ediyoruz”

Türkiye’nin dünyada öneminin her geçen gün arttigini söyleyen Yilmaztürk, “Burasi dünyaya açilan farkli bir kapi olarak degerlendirilebilir. Türkiye’nin vizyon projelerinden bu proje. Karsiligini devletimiz ne zaman daha net alacak? Zannediyorum, 20 - 30 yil sonra bu ögrenciler egitimlerini tamamladiktan sonra kendi ülkelerine döndüklerinde orada elde edecekleri pozisyonlarla yine bizlerin, ülkemizin gönül elçisi olacaklar diye ümit ediyoruz. Dünya barisina, dünya kardesligine katki saglayacaklar hem aldiklari egitimle hem de olusturduklari arkadasliklarla” dedi.

Kaynak: İHA