Eskisehir'de Okullarin Hijyeni Ögrencilere Emanet

Eskisehir’de liseli ögrenciler tarafindan üretilen sivi sabun ve dezenfektan gibi toplam 12 çesit temizlik malzemesi kamu kuruluslarina gönderiliyor, ögrenciler hem para kazaniyor hem de tecrübe ediniyor.

Eskisehir'de Okullarin Hijyeni Ögrencilere Emanet
Eskisehir Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kimya Teknolojisi Bölümü’nde okuyan ögrenciler gelecegin kimya teknisyenleri olmaya hazirlaniyor. Ilk olarak pandemi döneminde baslanan çalismalarda ögrenciler, ögretmenlerin gözetimi altinda sivi sabun, dezenfektan, çamasir suyu ve deterjan gibi toplam 12 çesit temizlik malzemesi üretiyor. Bu sayede teorik derslerde edindikleri bilgileri pekistiren ögrenciler, uygulamali egitim yapma sansi yakaliyor. Üretilen temizlik malzemeleri okullara ve diger kamu kuruluslarina gönderilirken, ögrenciler ayni zamanda kendi markalari sayesinde asgari ücrete yakin miktarda para kazanma firsati ediniyor. Bu çalismalarin kendilerine ekonomi ve egitim anlaminda büyük katki sagladigini ifade eden ögrenciler, okul yönetimiyle birlikte gerçeklestirdikleri faaliyetlerden memnun olduklarini belirtti.

“Dezenfektanla basladigimiz üretimleri su anda 12 çeside yükselttik”

Gazi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Sirri Kabadayi, pandemi dönemiyle birlikte kimya teknolojisi alanina önemli yatirimlar yapildigini söyledi.

Ögrencilerin, ögretmen gözetiminde kendi çabalariyla toplam 12 çesit temizlik malzemesi yaptigini ve bunlarin diger kamu kuruluslarina gönderildigini ifade eden Kabadayi, “Pandeminin baslamasiyla birlikte kimya teknolojisi alanimiza önemli yatirimlar yaptik. Dezenfektanla basladigimiz üretimleri su anda 12 çeside yükselttik. Ögrencilerimiz hem almis olduklari teorik egitimi uygulama firsati buluyor hem de para kazanma sansina sahip oluyor. Bu anlamda ögrencilerimizi hem mesleki anlamda çok daha iyi bir sekilde yetistiriyoruz ve gelecekte daha iyi bir kimya teknisyeni olmalarini saglamis oluyoruz. Yapmis oldugumuz malzemeler öncelikle Millî Egitim Bakanligi’na bagli ilk, orta ve lise dengi okullara gitmekte ve oralarda kullanilmakta. Bunun disinda çesitli kamu kuruluslari, üniversiteler ve yurtlar gibi yerlere de satislarimiz devam ediyor. Bu satislar sonucunda da döner sermaye gelirimiz oldukça yüksek bir noktadadir. Umuyorum ve diliyorum gelecek yillarda Türkiye’nin en modern meslek liselerindeki kimya laboratuvarlari gibi olan bu atölyemizi daha da gelistirecegiz. Eskisehir Gazi Mesleki ve Anadolu Lisesi kimya teknolojisi alaninda üretilmeyen sey kalmayacak” dedi.

“Burada kendi çabalarimizla 12 çesit temizlik malzemesi yapiyoruz”

Kimya Teknolojisi Bölümü’nde okuyan 11’inci sinif ögrencisi Esmanur Sirmali, ürettikleri malzemeler sayesinde önemli tecrübeler edindiklerini ve asgari ücrete yakin miktarda para kazanabildiklerini belirtti.

Ürünlerinin baska okullarda kullanildigini bilmenin gurur verici oldugunu dile getiren Sirmali, “Burada 12 çesit temizlik malzemesi üretiyoruz. Kendi çabalarimizla çamasir suyu, el dezenfektani, sivi sabun ve deterjan gibi temizlik ürünleri yapiyoruz. Bunlari derste ögrendigimiz bilgilerle yapiyoruz. Ayni zamanda egitim görüyoruz, çok isimize yarayacak tecrübeler ediniyoruz. Burada ürettigimiz malzemeler genellikle okullara gidiyor ama onlarla genellikle biz degil, ögretmenlerimiz ilgileniyor. Burada hem derslerde edindigim bilgileri uygulayabiliyorum hem de iste asgari ücrete kadar maas alabiliyorum, ekonomim açisindan da iyi oluyor. Saglikli, güvenli ve hijyenik bir ortamda üretim yapiyoruz. Okulda kendi yaptigim ürünü kullanmak bana gurur veriyor ve bunlari baska okullarda gördügüm zaman daha da mutlu oluyorum. Yaptigimiz ürünleri de tüm Eskisehir’e tavsiye ediyorum” seklinde konustu.

“Bu çalismalar gelecekteki is hayatimiz için önemli rol oynuyor”

Kimya Teknolojisi Bölümü’nde okuyan 11’inci sinif ögrencisi Muhammed Akkaya ise kendi kurduklari bir marka üzerinden ürettikleri malzemeleri satisa sunmanin mutluluk verici oldugunu aktardi. Okul müdürüne ve bölüm hocalarina tesekkürlerini ileten Akkaya söyle konustu:

“Kendi kurdugumuz bir marka üzerinden ürettigimiz malzemeleri satisa sunmak bizi gerçekten mutlu ediyor ve onur duyuyoruz. Ürettigimiz malzemeleri diger okullara gönderiyoruz ve kendi okulumuzda kullaniyoruz. Buradaki çalismalarimiz esnasinda hijyene çok önem veriyoruz. Yaptigimiz üretim, derste gördüklerimizi pekistirmemiz açisindan çok faydali oluyor ve bize ek bir kazanç sagliyor. Ayni zamanda gelecekteki is hayatimiz için gerçekten önemli bir rol oynuyor. Bize bu imkânlari verdikleri için sayin müdürüme ve kimya hocalarima tesekkürlerimizi sunuyorum.”
Kaynak: İHA