Türkiye Sahip Oldugu Avantajlarla Saglik Turizminde Üst Siralarda

Saglik turizmi, Türkiye’nin son yillarda ataga kalktigi bir sektör olarak öne çikiyor. Türkiye’de turizmin bu alani son 20 yillik bir dönemde oldukça hizli ve dogru atilan adimlarla belirli bir noktaya geldi. Türkiye’nin saglik turizmi avantajlari bu sektörde yer alan ülkeler arasinda en üst siralarda yer buldu.



Türkiye saglik turizminde elde ettigi tecrübe ve basarilarla son yillarda gözde ülkeler arasinda yer aliyor. Özellikle yurt disindan gelen hasta ve yakinlarina sunulan kaliteli saglik hizmetiyle her geçen gün yükselis kaydeden bir sektör haline geldi.

Çerçeve Dergisi’nin 107’nci sayisinda yer alan bilgilere göre; Türkiye’nin saglik turizmindeki bu avantajlari özellikle bu sektörde öne çikan ülkeler arasinda üst siralarda yerini buldu. Havalimani karsilama, transfer, otelcilik, tercüman destegi gibi hizmetlerde de üst düzey hizmet verilmesiyle Türkiye, saglik turizmi için ülkemize gelen turistler için avantajli hale geldi.

Özel hastanelerin yabanci hastalara yönelik yaptiklari yatirimlar ve yapilanmalar da öne çikarken, Türkiye’de faaliyet gösteren birçok kurum bu alanda hizmet vermek için ayri departmanlar kuruyor.

Öte yandan hastanelerde kullanilan modern tibbi teknoloji ve tedavi uygulamalarinin da ülkemizin saglik turizminde üst siralardaki konumunu güçlendiriyor.

Türkiye bu anlamda ABD, Almanya, Israil, Güney Kore gibi önde gelen saglik turizmi destinasyon ülkeleri ile basarili bir rekabet sergiliyor. Yabanci hastalarin tedavi amaçli yurt disinda hastane seçimi sürecinde önemli etkenlerden birisi de sertifika konusu oluyor. Türkiye bu anlamda da önemli adimlar atarak, hem ulusal hem de uluslararasi birçok önemli sertifikalarla yabanci hastalar için önemli olan ’güvenli tedavi’yi olusturdu.

Saglik turizmi sayesinde Türkiye’ye gelen yüksek döviz hacminin yani sira, yapilan yatirimlar saglik alanindaki hizmet kalitesinin de yükselmesinde önemli rol oynadi.

Türkiye saglik turizminde 2019 yilinda 650 binden fazla turisti agirladi. Türkiye’deki saglik turizmi sektörü 2019 yilinda 2,5 milyar dolarlik bir gelir elde ederken, Türkiye’nin saglik turizmi pazar payi 2019 yilinda dünya genelinde yüzde 1,5 olarak gerçeklesti.

Türkiye, saglik turizmi alaninda Avrupa’nin en iyi saglik turizmi destinasyonlari arasinda gösterilirken, ülkemizdeki saglik turizmi yillik yaklasik yüzde 15-20 arasinda bir büyüme sagliyor.
Kaynak: İHA