Izmir Büyüksehir Belediyesinin Insaatina Eksik Demir Ve Hatali Beton Mührü

Izmir Büyüksehir Belediyesinin kooperatifler üzerinden yaptirdigi Karsiyaka Örnekköy’deki kentsel dönüsüm insaatinin bir kismi, iddialara göre eksik demir ve hatali beton nedeniyle Karsiyaka Belediyesi tarafindan mühürlendi. Izmir Büyüksehir Büyüksehir Belediye Meclisi AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Sebebi de eksik demir ve hatali beton. Burada yapilan demir ve beton hatalarini daha önce söyledik. Bu tamamen is bilmezlik. Bir hikaye yazmak istediler; ama hikaye bos çikti" dedi.

Izmir Büyüksehir Belediyesinin Insaatina Eksik Demir Ve Hatali Beton Mührü
Izmir Büyüksehir Belediyesinin IZBETON sirketi, is insanlari tarafindan kurulan yapi kooperatifi üzerinden Karsiyaka ilçesi Örnekköy’de kentsel dönüsüm insaati yapiyordu. Ancak insaattaki bir blokta eksik demir ve hatali beton sebebiyle CHP’li Karsiyaka Belediyesi tarafindan mühür vurulma islemi yapildi.

Izmir Büyüksehir Büyüksehir Belediyesinin Karsiyaka Belediyesine yazi gönderdigini ve mührün vuruldugunu belirten AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Su anda Izmir Büyüksehir Belediyesi de Karsiyaka Belediyesi de bu durumun farkinda. Nazim Hikmet’in dedigi gibi herkes farkinda. Demek burada çok yanlis imalat var ki en sonunda burayi mühürleme geregi duydular. Biz burayla ilgili hukuki süreci baslatmayi düsünüyoruz. Vatandasin magdur olmamasi için elimizden geleni yapacagiz. Izmir Büyüksehir Belediyesinin sadece burada degil, diger alanlardaki insaatlari da derhal durdurmasi lazim. Bu tamamen is bilmezlik. Bir hikaye yazmak istediler; ama hikaye bos çikti. Hikayenin sonu kötü bitecek diye düsünüyorum" diye konustu.



"Kooperatifin kurucu baskani CHP’li Aslanoglu"

Süreci anlatan Boztepe, "Burasi, Izmir Büyüksehir Belediyesinin kentsel dönüsüm adi altinda IZBETON tarafindan kooperatifler kurdurularak yapilan bir insaat. Biz burayi meclis karari ile IZBETON’a vermistik; ancak daha sonra tamamen hukuk disi olarak IZBETON burayi kat karsiligi olarak bir kooperatife verdi. Kooperatifler de insanlari üye yaparak insaata basladi.

3 yildir yapilmasi gereken isin bu sekilde olmamasi gerektigini söylüyorduk. Sistemin yanlis oldugunu anlattik. Burada en büyük magdur, kooperatifin üyeleri olacak. Belki yarin bu konutlar yikilacak. Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan imalat hatalari olursa yarin öbür gün Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi denetlediginde yikim karari çikar. Bu para yine vatandastan çikacak. Bunu hep söyledik; ama bizi dinlemediler. Kooperatifin kurucu baskani da CHP Izmir Il Baskani Senol Aslanoglu. Biz bu konunun takipçisiydik. Artik olay kendi içlerinde bile öyle büyümüs ki Izmir Büyüksehir Belediyesi yazi yaziyor ve Karsiyaka Belediyesi gelip bu insaati mühürlüyor. Sebebi de eksik demir ve hatali beton. 2023 yilindayiz. 2020 yilinda Izmir’de deprem oldu. Bu yil Maras depremleri oldu. Izmir Büyüksehir Belediyesi, beton ve demir baglayabilme yetenegine sahip olmayan bir kurum. Burada yapilan demir ve beton hatalarini daha önce söyledik; ama burada is yaparken gelen teknik elemanlari asla dinlemediler; çünkü arkalarinda CHP Izmir Il Baskani vardi" ifadelerini kullandi.

Büyüksehirden açiklama: "Söz konusu bölümün yikilmasina karar verilmistir"

Izmir Büyüksehir Belediyesi de konuyla ilgili açiklama yapti. 248 hektar alan ve 6 ayri bölgede proje yürütüldügü bilgisinin verildigi açiklamada, kentsel dönüsüm alanlarinda 8 santiyede yaklasik 800 bin metrekare insaat alaninda 6 bin bagimsiz birimin yapimina devam edildigi bildirildi.

Açiklamada, "Izmir Büyüksehir Belediyesi Meclisince onaylanarak yürürlüge giren Karsiyaka, Örnekköy Kentsel Dönüsüm ve Gelisim Alani Revizyon Imar Plani dogrultusunda ise 5 ayri etapta çalisilmaktadir. Projenin 3. ve 4. etaplari için de 29 Aralik 2020 tarihinde Izmir Büyüksehir Belediyesi ile Büyüksehir istiraki IZBETON A.S. arasinda yapilan protokolle yapim süreci baslatilmistir. Izmir Büyüksehir Belediyesinin, bütün kentsel dönüsüm projelerinde yapi güvenligini ön planda tutarak bilimsel kontrol ve denetim mekanizmalarini islettigi bilinmektedir. Geçtigimiz günlerde kamuoyuna yansiyan Örnekköy 3. etap çerçevesinde bir imalata iliskin yapilan uygulama da bu titiz çalismanin ve saglikli isleyen kontrol mekanizmanin sonucudur.

Izmir Büyüksehir Belediyesi adina santiyede kontrolör olarak görev yapan personelimizin hassasiyeti dogrultusunda 48 bin metrekare insaat alani olan 3. etap içinde 300 metrekarelik bir imalata iliskin olusan imalat mühürlenmis ve gerekli onaylarin ardindan söz konusu bölümün yikilmasina karar verilmistir" denildi.
Kaynak: İHA