Gelibolu'da 'Tarim Sigortalarinin Önemi Ve TARSIM 2023 Yili Yenilikleri' Konulu Egitim Toplantisi Düzenlendi

Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile TARSIM Manisa Bölge Müdürlügü ve Gelibolu Ziraat Odasi ortakliginda Gelibolu ilçesinde ‘Tarim Sigortalarinin Önemi ve TARSIM 2023 Yili Yenilikleri’ konulu egitim toplantisi düzenlendi.

Gelibolu'da 'Tarim Sigortalarinin Önemi Ve TARSIM 2023 Yili Yenilikleri' Konulu Egitim Toplantisi Düzenlendi
Toplantiya, Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürü Erdem Karadag, Koordinasyon ve Tarimsal Veriler Sube Müdürü H. Ibrahim Büyükgaga, Gelibolu Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ali Simsek, TARSIM Manisa Bölge Müdürlügünden Konu Uzmani Can Amaç, Gelibolu Ziraat Odasi Baskani Erkan Kaya, Köy Muhtarlari, Kooperatif Baskanlari ve üreticiler katildi.

Toplantinin açilis konusmasinda Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürü Erdem Karadag; Tarimsal üretim emek isteyen, mesakkatli, zor bir sektördür. Üretimin baslangicindan, hasat tamamlanana kadar, her asamasi risk altinda olup bu riskler iklim kaynakli olabildigi gibi bazen ekonomik, bazen de sosyal boyutlu olabilmektedir. Bakanligimiz; bu ve benzeri risklerden kaynaklanan, üreticilerimizin magduriyetlerini giderebilmek için, 2005 yilinda 5363 sayili Tarim Sigortalari Kanununu hazirlamis ve resmi gazetede yayinlanarak yürürlüge girmistir. 2006 yilinda TARSIM çerçevesinde uygulamalara baslanmis. Bu kanunla; üreticilerimizin ürünlerini, kendi istegine bagli, risklere karsi sigorta yaptirmalari saglanmistir. Tarim sigortalari uygulama talimatlari her yil yenilenerek alani sürekli genisletilmektedir. 2006 yilindan bu güne kadar birçok yenilik yapilmistir. Tarim sigortalari kapsaminda ödenmesi gereken primin en az %50 si de devlet tarafindan karsilanmaktadir. Çanakkale de tarim sigortalari çerçevesinde 2022 yilinda toplam 12.551 üretici tarafindan 56.908 adet poliçe ile sigorta yaptirilmis, poliçe sayisinda bir önceki yila göre yüzde 22 oraninda artis olmustur. Toplam prim tutari 138 milyon lira olup, prim tutarinin 67 milyon lirasi üreticiler, 71 milyon lirasi devlet prim destegi olarak devlet tarafindan karsilanmistir. Degisen iklim kosullari ve küresel isinma neticesinde, artan dogal afetler göz önüne alindiginda; üreticilerimizin alin teri ve emeklerinin bosa gitmemesi için, ürünlerini TARSIM çerçevesinde türlü dogal afete karsi sigorta yaptirarak, ugrayacaklari zarari en aza indirmelidir” dedi.

Ardindan TARSIM Manisa Bölge Müdürlügünden Konu Uzmani Can Amaç tarafindan “Tarim Sigortalarinin Önemi ve TARSIM 2023 Yili Yenilikleri" konulu ayrintili sunum yapildi, üreticilerin sorulari cevaplandirildi.
Kaynak: İHA