EÜD Baskani Asik, 'Termik Santraller Arz Güvenligi Için Vazgeçilmez'

Kisa bir süre önce yeni yönetim kurulunu seçen EÜD, ilk toplantisini Milas’ta faaliyet gösteren YK Enerji’de gerçeklestirdi. Toplanti sonrasi bir açiklama yapan EÜD Baskani Cem Asik, Türkiye’nin enerji arz güvenliginde yerli kaynaklarin önemine vurgu yaparak “Türkiye’nin arz güvenliginde yerli kömür gelecek dönemde de önemini koruyacak. YK Enerji, hem yerli kaynaklari kullanarak hem de verimlilik ve rehabilitasyon çalismalariyla önemli bir misyonu yerine getiriyor. dedi

EÜD Baskani Asik, 'Termik Santraller Arz Güvenligi Için Vazgeçilmez'
Elektrik Üreticileri Dernegi’nin (EÜD) yönetim kurulu yeni dönem ilk toplantisini YK Enerji bünyesindeki Yeniköy Termik Santrali’nde gerçeklestirdi. YK Enerji Genel Müdürü M. Serhat Dinç’in ev sahipliginde yapilan toplanti sonunda EÜD Yönetim Kurulu Baskani Cem Asik, küresel enerji arz güvenligi, Türkiye elektrik arz güvenliginde yerli kaynaklarin önemi ve YK Enerji’nin termik santralleri hakkinda degerlendirmelerde bulundu.

Küresel ölçekte enerji arz güvenligi için çok hassa bir dönemden geçilen su günlerde yerli kaynaklarla yapilan elektrik üretiminin önemine dikkat çeken Asik, “Yerli kaynaklarin elektrige dönüstürülmesi ve bunun araliksiz bir sekilde yapilmasi oldukça kritik bir konu. Türkiye’nin arz güvenliginde yerli kömür gelecek dönemde de önemini koruyacak ve yenilenebilir enerji santrallerinin çalismalari için gerekli yan hizmetleri saglayacak. YK Enerji, Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri ile Türkiye’nin elektrik arz güvenliginde büyük bir öneme sahip” dedi.

Enerji üretiminin sürdürülebilir ve çevreye uyumlu bir sekilde devam ettirilmesi gerektigine dikkat çeken Asik, “YK Enerji çevreyle uyumlu üretimin mümkün oldugunu rehabilitasyon çalismalariyla da gösteriyor. Kömür üretiminin sona erdigi maden sahalari basarili bir sekilde rehabilite edilmis ve agaçlandirilmis durumda. Agaçlandirilan birçok eski maden sahasi basarili bir sekilde dogaya geri kazandirilmis. Tasinan zeytin agaçlari da verim kaybina ugramadan tekrar tarimsal üretime kazandirilmis. Bu örneklerin yayginlasmisini bekliyoruz” seklinde konustu.

Toplantinin ev sahipligini yapan YK Enerji Genel Müdürü M. Serhat Dinç ise Yeniköy ve Kemerköy santrallerinin Türkiye toplam kurulu gücünün yüzde 2,5’ini olusturduguna dikkat çekerek açiklamasina söyle devam etti: “YK Enerji olarak özellestirme sonrasi hem verimlilige hem de çevreye yönelik yatirimlarimizi sürdürdük. Özellestirme sonrasi üretim proseslerinin iyilestirilmesine yönelik yatirimlarla birlikte, santrallerimizin kapasite kullanim orani yüzde 64’ten yüzde 83’e, emre amadelik yüzde 72’den yüzde 88’e yükseldi. Brüt üretim ise 5,221’gigavat saatten yaklasik 8000 GW saate yükseldi” dedi.

Kaynak: İHA