Amasra'daki Dogal Gaz Kazilarinda Tarihi Yapilara Rastlandi

Bartin’in Amasra ilçesinde dogal gaz hatti için yapilan kazilarda tarihi yapilara rastlanmasi üzerine çalismalara ara verildi. Kazilar esnasinda rastlanan tarihi yapinin geçmiste kenti besleyen su kanalinin parçalari oldugu degerlendiriliyor.

Amasra'daki Dogal Gaz Kazilarinda Tarihi Yapilara Rastlandi
Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanli gibi önemli medeniyetlere ev sahipligi yapan Bartin’in tarihi ve turistik ilçesi Amasra’da sürdürülen dogal gaz hatti kazi çalismalarinda tarihi yapilara rastlandi.

Amasra Kalesi, Cenavo Satosu, Sapel, Kemere Köprüsü, Fatih Camii, Direkli Kaya, Bedesten gibi birçok tarihi yapinin yer aldigi ilçede dogal gaz çalismalari geçtigimiz Mayis ayinda basladi.

Kazi çalismalarinin ilk günlerinde Roma dönemine ait oldugu degerlendirilen sütun parçalari bulundu. Parçalarin Amasra Müzesi Müdürlügünce koruma altina alinmasinin ardindan çalismalar Kültür Bakanligi ve Müze Müdürlügü ekiplerinin gözetimi altinda devam etti.

Kum Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’nde devam eden kazi çalismalarinda da tarihi yapilara rastlanmasi üzerine kazi çalismalarina ara verildi.

Rastlanan tarihi yapilarin geçmiste kenti besleyen su kanalinin parçalari oldugu degerlendirilirken, dogal gaz kazi çalismalarina Kültür Varliklarini Koruma Kurulunun alacagi karar dogrultusunda farkli güzergahtan devam edilecegi ögrenildi.

Amasra Belediye Baskani Recai Çakir, dogal gaz kazi çalismalarinin yer altindaki tarihi kültürel varliklara zarar verilmemesi için alternatif güzergahlarin degerlendirildigini ifade ederek, “Dogal gaz çalismamiz basladi.

Ana güzergahta da hemen hemen çikis noktasindayiz. Bu çalismayi yaparken hem Kültür Bakanligimizin hem de müzelerin teknik ekiplerinin esliginde yapiyoruz. Amasra’miz ayni zamanda bir tarih kenti. Yer altinda da bir tarihi kültürel varlik hazinesi var. Bunlara da zarar vermeden alternatif güzergahlari degerlendirerek çalismalarimiza devam ediyoruz. Buraya kesfe gelen Kültür Bakanligimizin bölge kurulunun arkeolog hocasi bir tahminde bulundu ancak ayin 19’unda tekrar gündeme alinarak varlik hakkinda daha net bilgi sahibi olacagiz. Kenti geçmiste besleyen su kanalinin parçalarina denk geldigimize dair bir görüs var. Ayni zamanda da geçmiste sütunlu yol olarak kullanilmis ancak sütun ya da kaidelerine rastlayamadik. Hocamiz geldiginde bu öngörüde de bulundu. Özetle sunu söylemek mümkün Amasra’da tüm tarihi varligina da sahip çikarak bu önemli altyapi yatirimini da hayata geçirecek, hassasiyetimizde kültür varliklarina zarar vermemek” dedi.

Amasra’da yasayan maden isçisi Muhammet Basoglu, kazi çalismalarinda tarihi eserlere taniklik ettiklerini ifade ederek, “Ilçemiz için, bölgemiz için güzel bir yatirim su anda gerçeklesiyor. Kazi çalismalari basladi ancak Amasra’miz kültürel bir miras ilçesi oldugu için bazi yerlerde tabii tarihi eserlere taniklik ediyoruz. Tabii durumdan ilçe yönetimlerimiz, müze ve kültür müdürümüz durumla ilgili ilgili oluyorlar. Tabii degerlendirmeleri yapiliyor. Ilerleyen zamanlarda çalismalarin devam edecegini düsünüyoruz. Kisa zamanda bitmesini ve ilçemize, bölgemize hayirli olmasini diliyorum” seklinde konustu.

Amasra sakinlerinden Ismail Ünal ise, “Tarihi eser çikmis. Bu tarihi eseri incelemek için durdurdular su anda ama neticenin ne oldugunu bilmiyorum. Herhalde Bizans döneminden kalma. Burada durduruldu su anda dogal gaz. Insallah devam eder” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA