Uzm. Diyetisyen Tuncer Açiklamasi 'Yagi Azaltilmis Sütler 2 Yasindan Küçük Çocuklar Için Önerilmez'

Sakarya Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri diyetisyenlerinden Uzm. Diyetisyen Yasemin Tuncer, “Süt ürünlerini satin alirken etiketlerindeki yag, tuz ve seker miktarlari kontrol edilerek az yagli, az tuzlu ve sekersiz olanlari tercih edilmelidir. Özellikle çocuklarda süt içme aliskanliginin olusturulmasi, ileri yaslarda da aliskanligin devam ettirilmesi çok önemlidir” dedi.

Uzm. Diyetisyen Tuncer Açiklamasi 'Yagi Azaltilmis Sütler 2 Yasindan Küçük Çocuklar Için Önerilmez'
Sakarya Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri diyetisyenlerinden Uzm. Diyetisyen Yasemin Tuncer “Dünya Süt Günü” nedeniyle süt ve süt ürünlerinin tüketiminin insan sagligi açisindan önemine degindi. Tuncer, süt ve süt ürünlerinin yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1, B2, B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin ögesi için önemli kaynak oldugunu dile getirdi. Süt yaginda A, D, E ve K vitaminlerin de bulundugunu kaydeden Tuncer, “Süt yagina sarimsi rengi veren içerisindeki karotenoidler ve floresan rengini veren B2 vitaminidir (riboflavin). Süt yagi azaldikça yagda çözünen vitamin içerigi de azalir. Zenginlestirilmemis sütte D vitamini çok düsük düzeydedir. Basta çocuklar ve gençler, dogurganlik çagindaki kadinlar ve yaslilar olmak üzere tüm yas grubundaki bireylerin süt ve ürünlerini her gün tüketmesi gerekir” dedi.



“Yagi azaltilmis sütler 2 yasindan küçük çocuklar için önerilmez”

Diyetisyen Tuncer, süt ve süt ürünlerinin kalsiyumdan zengin olmalari nedeniyle özellikle çocuklarda ve adölesanlarda kemiklerin ve dislerin saglikli gelismesi, yetiskinlerde ise kalp-damar hastaliklari, inme, yüksek tansiyon, Tip II diyabet, osteoporoz, kolon kanserinden korunmada ve vücut agirliginin yönetiminde önemine degindi. Tuncer, “Süt ve süt ürünleri doymus yag asitleri ve kolesterol içerir. Yag ve kolesterol aliminin diyetle sinirlandirilmasi gereken bireylerin; yag miktari azaltilmis (yüzde 1) veya yagsiz süt, yogurt ve peynirleri tercih etmeleri gerekir. Peynirin tuz içerigi yüksek oldugundan tuz tüketimin azaltilmasi amaciyla az tuzlu veya tuzsuz peynirlerin tüketimi tercih edilmelidir. Süt ürünlerini satin alirken etiketlerindeki yag, tuz ve seker miktarlari kontrol edilerek az yagli, az tuzlu ve sekersiz olanlari tercih edilmelidir. Özellikle çocuklarda süt içme aliskanliginin olusturulmasi, ileri yaslarda da aliskanligin devam ettirilmesi çok önemlidir. Yagi azaltilmis sütler 2 yasindan küçük çocuklar için önerilmez. Her gün yetiskin bireylerin 3 porsiyon, 2 yas üzeri çocuklarin, adölesan dönemi gençlerin, gebe ve emzikli kadinlarla menopoz sonrasi kadinlarin 2-4 porsiyon süt ve ürünlerini tüketmeleri gerekir. Bir orta boy kupa süt 240 mL veya yogurt 200-240 mL ya da iki kibrit kutusu büyüklügünde (ortalama 40-60 g) peynir bir porsiyondur. Inek sütü büyümekte olan çocuklar için önemli bir besindir. Bu nedenle 2 yasina kadar çocuklarda tamamlayici besinler içinde uygun miktarda yer almalidir” diye konustu.

Kaynak: İHA