Profesör Açikladi Açiklamasi 'OMÜ'de 600'Den Fazla Böbrek Nakli Yapmayi Basardik'

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Böbrek Nakil Sorumlusu Prof. Dr. Yarkin Kamil Yakupoglu, 2007’den bugüne kadar 600’den fazla böbrek bekleyen hastaya organ naklinin basariyla yaptiklarini söyledi.

Profesör Açikladi Açiklamasi 'OMÜ'de 600'Den Fazla Böbrek Nakli Yapmayi Basardik'
OMÜ Tip Fakültesi Hastanesi’nde böbrek nakilleri basariyla yapiliyor. Pandemi döneminden sonra nakil sayilarinin tekrar normale döndügünü belirten Prof. Dr. Yarkin Kamil Yakupoglu, böbrek nakli konusunda önemli açiklamalarda bulundu.

“600’den fazla hastaya organ nakli yapmayi basardik”

Yapilan böbrek nakilleri hakkinda bilgi veren Prof. Dr. Yakupoglu, “2007’den bu yana bölgemizde böbrek bekleyen 600’den fazla hastaya organ nakli yapmayi basardik. Merkezimizde dünya çapinda basariyla nakiller gerçeklesmektedir. Hem kadavradan yapilan canli nakillerde olsun, hem de canli vericiden nakillerde olsun ülkemizin önde gelen merkezlerinden birisiyiz. Merkezimizde yapilan nakillerde canli vericiler hepsinin kapali yöntemle böbrekleri çikartiliyor. Kapali yöntemle de bu böbrekler takilabiliyor. Tabi bunlari standart açik yöntemle gerçeklestirebiliyoruz. Merkezimiz kadavra böbrek nakillerinin yapildigi merkezlerin basinda geliyor. Bölge koordinasyon merkezi ile yaptigimiz çalismalar neticesinde toplum içinde önemli bir farkindalik olusturarak organ bagisi konusunda oldukça üst seviyelere çikmis durumundayiz” dedi.



"Bu yil itibariyle eskisi gibi sayilara ulasmis durumdayiz"

Pandeminin tüm dünyada oldugu gibi OMÜ’de de nakil sayilarinin azalmasina yol açtigini ifade eden Yakupoglu, “Yogun bakimlar tamamen korona hastalarina hizmet verdigi için o dönemde belli bir süre Saglik Bakanligi tarafindan nakiller durdurulmustu. Daha sonra nakillerin baslatilmasina izin verildi.

Bu yil itibariyle eskisi gibi sayilara ulasmis durumdayiz. Daha da iyi olacagini düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA