Depremde 7 Üyesini Kaybeden Antakya Medeniyetler Korosu Hem Agladi Hem Aglatti

Kahramanmaras merkezli depremde 7 üyesini kaybeden Antakya Medeniyetler Korosu’nun Edirne konserinde, hem koristler hem vatandaslar gözyaslarina hakim olamadi.

Depremde 7 Üyesini Kaybeden Antakya Medeniyetler Korosu Hem Agladi Hem Aglatti
Medeniyetler arasinda köprü olusturmak ve Hatay’in tanitimina katki saglamak amaciyla 2007’de farkli din ve mezheplere mensup sanatçilarla kurulan; 2012 yilinda Nobel Baris Ödülü’ne aday gösterilen ve 2019-2020’de Kültür Bakanligi Özel Ödülü alan koro, Kahramanmaras merkezli depremlerde 7 üyesini kaybetti.

Antakya Medeniyetler Korosu, depremde yikilan sehirlerde yaralarin sarilmasi için AB Türkiye Delegasyonu’nun mali destegiyle Edirne, Denizli, Eskisehir, Antalya, Samsun, Sivas, Van ve Sanliurfa’da dayanisma konserleri düzenliyor.

Bu çerçevede ’Birlikte Daha Güçlü’ sloganiyla gerçeklestirilecek olan konserlerin ilk duragi Edirne oldu. Ücretsiz olarak gerçeklestirilen konser yogun ilgi gördü. Salona sigmayan katilimcilar konseri ayakta ve yere oturarak dinledi.

Koro, konserlerinde depremlerde kaybettigi 7 üyesi olan Mehmet Özdemir, Gizem Dönmez, Hakan Samsunlu, Pinar Aksoy, Fatma Çevik, Müge Mimaroglu ve Ahmet Fehmi Ayaz’in anisina sarkilar seslendirdi.

Antakya Medeniyetler Korosu üyeleri, katilimcilara bazen duygu, bazen ise nese dolu anlar yasatti. Bazi katilimcilar gözyaslarina hakim olamadi.

Enkazdan sag çikarilan Koro Sefi Yilmaz Özfirat, konserde yasadiklarini anlatirken, depremzedelere destek çagiisi yaparak yasadiklarini anlatti.

’Konserde birlik ve beraberlik vurgusu’

Tirin Sirnak’tan geldigini ve içinde ne oldugunu sordugunu belirten Özfirat, "Sirnak’tan gelen tirda battaniye, çocuk bezi ve ekmek vardi. O ekmekten versene dedim. Ama ekmek bayat dedi.

O ekmekten istedim hayatimda yedigim en güzel ekmekti. Bu kadar lezzetli bir ekmek hayatim boyunca yememistim. Ta kalkip Sirnak’tan Hatay’a gelmis ve herkes o arabaya bir seyler vermis. Biz böyle güzel bir milletiz" diyerek birlik ve beraberligin önemine degindi.

Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, konser sonunda yaptigi konusmada depremler sonrasi olusan birlik ve beraberlige dikkat çekti. Bazen hüzünle bazen umutla ama genel itibariyle çok büyük bir begeniyle Antakya Medeniyetler Korosunun bu muhtesem konserinin ilgiyle izlendigini söyleyen Vali Kirbiyik, depremlerde hayatini kaybeden basta koro üyeleri olmak üzere tüm vatandaslara bir kez daha Allah’tan rahmet diledi. Depremlerin ardindan Hatay’a giden Vali Kirbiyik, zaman zaman orada yasananlari hatirlayarak konseri dinlerken duygu dolu anlar yasadi. Deprem bölgesinde görev yaptigi süreçte yasadiklarini paylasan Vali Kirbiyik, “Elbistan’a yüzlerce kez girmis çikmis bir insandim. Ama Elbistan’in yollarini bulmakta ve ilerlemekte çok zorlandim. Bir depremin, bir yikimin, bir sehirde nasil bir etki uyandirdigini orada gördügümü düsünüyorum. Depremin 7. günü itibari ile Hatay’a geçtim. Yaklasik 10 haftada bu görevimizi orada icra ettik. Antakya’yi gördügüm zaman aklimdan geçen ilk cümle su oldu. ’Bu dünya neden dönüyor?’ Çünkü bize anlatilan kiyamet aslinda gözümüzün önündeydi. Tüm sonuçlariyla hep birlikte görebiliyorduk. Ama dünya dönmeye devam ediyordu. Böyle bir yikim, böyle bir aci belki en kötü senaryolarin bile çok üstünde bir senaryo ile karsi karsiya kalmistik” dedi.



"Dayanismanin sürekliliginin saglanmasi gerek"

Birlik ve beraberlik içerisinde dayanismanin sürekliliginin saglanmasi gerektigine dikkat çeken Vali Kirbiyik, depremden sonra kentte yardim seferberligi baslatildigini belirterek Edirnelilere tesekkür etti.

"Hatay, Edirnelilerin de sahsi meselesidir"

Böyle bir yikim baska bir ülkede olsaydi o depremin altindan o millet, ne o devlet kalkabilirdi" diyen Vali Kirbiyik, “Allah’a sükürler olsun biz gerçekten büyük bir milletiz. Gerçekten büyük bir devletiz. Bugüne kadar çok seyler yapildi. Bundan sonra da insallah bu birlik ve beraberlik içinde elimizden geleni yapmaya devam edecegiz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Hatay için diyor ki, ’Hatay benim sahsi meselemdir’. Depremin diger bölgeleri de böyle. Ama bundan sonra Hatay, Vanlinin da Diyarbakirlinin da Kayserilinin de Izmirlinin de en çok da Edirnelilerin sahsi meselesidir. Hatay tamamen ayaga kalkana kadar hiçbirimizin rahat ve huzur içinde olmayacagini söyleyebiliriz" seklinde konustu.

Konserin sona ermesinin ardindan ayaga kalkan katilimcilar koro üyelerine alkislariyla destek oldu.

Yogun katilimla gerçeklestirilen konser, Edirne Valisi H. Kürsat Kirbiyik’in Koro Sefi Yilmaz Özfirat’a çiçek takdim etmesinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA