Uzmanlar Uyardi Açiklamasi Ciltteki Benler Kansere Dönüsebilir

Türkiye’de görülme sikligi giderek artan deri kanserleriyle ilgili uyarida bulunan uzmanlar, ciltte sonradan ortaya çikan veya önceden var olan benlerde sekil, boyut ve renk degisikligi durumunda dermatologa basvurulmasi önerisinde bulundu.

Uzmanlar Uyardi Açiklamasi Ciltteki Benler Kansere Dönüsebilir
Dogu Anadolu Bölgesi’nde yaklasik 3 milyon hastaya hizmet veren Saglik Bilimleri Üniversitesi Van Egitim ve Arastirma Hastanesinde, randevusuz sekilde ben taramasi yapildi. Deri kanserine dikkat çekmek gayesiyle yapilan taramada, basvuruda bulunan vatandaslarin tüm vücut muayeneleri yapildi, benleri tek tek incelendi ve süpheli vakalar ise takibe alindi. Hastanede görevli Dermatoloji Uzmani Doç. Dr. Murat Öztürk, Uzman Dr. Elçin Akdas ve Uzman Dr. Betül Erdem tarafindan vatandaslar, cilt kanserlerinin en tehlikelisi olan ‘melanom’ konusunda da bilgilendirildi. Günesin zararli isinlarina maruz kalmamak için günes kremi kullanimin önemine dikkat çeken uzmanlar, erken tespit edilmeyen melanomun ölümcül seyredebilecegini vurguladi.

“Süpheli vakalar takibe alindi”

Konuya iliskin konusan Hastane Bashekimi Doç. Dr. Remzi Sarikaya, uygulamadaki gayelerinin deri kanserine neden olabilecek benlerin erken teshisle tedavi edilebilecegine dikkat çekmek oldugunu belirtti.

Hastanede 3 hekimin gönüllü olarak tarama yaptigini ifade eden Sarikaya, “Bir hafta öncesinde bu taramayi randevusuz yapilabilecegini duyurmustuk. Bugün de yogun bir basvuru oldu. Basvuru sonucu giderek büyüyen benler tarandi. Böylece süpheli vakalar ise takibe alindi” dedi.



“Erken taninmadiginda ölümcül seyrediyor”

Cilt kanseri konusunda vatandasi randevusuz ve ücretsiz olarak muayene ettiklerini dile getiren Cildiye Uzmani Dr. Elçin Akdas ise “Uygulamadaki gayemizde Türkiye’de görülme sikligi giderek artan deri kanserlerinin erken tanisinin önemi ve deri kanserlerinden nasil korunulacagi konusunda halki bilgilendirmekti. Cilt kanserleri içerisinde en tehlikeli tür olan melanom, erken taninmadiginda ölümcül seyretmektedir. Ancak erken yakalandiginda hayati bir risk tasimamaktadir. Lezyon çikarildiktan sonra hastalar koruyucu önlemler hakkinda bilgilendirilmekte ve kontrol muayeneleri ile düzenli sekilde takip edilmektedir. Melanom, özellikle günes isinlarina uzun süre maruz kalindigi ve açik tenli bireylerin yogun yasadigi bölgelerde çikmaktadir. Ülkemizde son dönemlerde günes maruziyetinin artmasiyla birlikte deri kanseri riski oldukça artmistir. Burada kanserin vücuda yayilmadan erken tespit edilmesi ve korunma çok önemli olup taramayi da bu gayeyle gerçeklestirdik” diye konustu.



“Degisiklik gösteren benlere dikkat edilmeli”

Melanomun çogunlukla normal deride ortaya çiktigini daha az siklikta ise önceden var olan benlerde de ortaya çikabildigini ifade eden Akdas, sözlerini söyle sürdürdü:

“Eger önceden var olan bende sekil, boyut, renk degisikli, sinirlarinda düzensizlik veya herhangi bir degisiklik oldugunda bu benlerin muhakkak bir dermatolog tarafindan görünmesi gerekiyor. Vücudumuzda toplamda 50’den fazla, kollarinda 20’den fazla ben olan, açik tenli, sarisin, mavi veya yesil gözlü, çillenmeye yatkin bireylerde veya 18 yasindan önce su toplayan bir günes yanigi geçiren kisilerde deri kanseri riski kat kat fazladir. Deri kanseri açisindan riskli olan bu bireylerin belli periyotlarla bir dermatolog tarafindan mutlaka muayene edilmesi gerekmektedir.”

“Günes isinlarinin tehlikeli oldugunun farkina vardim”

Vücudundaki benlerinden süphelenen Halil Çavdar isimli vatandas da “Bas bölgemdeki benlerden rahatsiz oluyordum. Bu benlerin ne kadar masum oldugunu ögrenmek için hastaneye geldim. Günes isinlarinin ne kadar tehlikeli oldugunu ve günes kreminin de ne kadar önemli oldugunun farkina vardim. Özellikle benim gibi açik tenli ve günes isinlarina maruz kalan bireyler için muhakkak bu taramalari öneriyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA