Uzmanindan YKS Uyarisi Açiklamasi 'Hafiza Ve Konsantrasyon Için Günlük En Az 8 Saat Uyku Çok Önemli'

Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) öncesinde adaylari uyaran Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Yesim Çinar Yakar, “Sinav dönemi öncesinde hafiza ve konsantrasyon için günlük en az 8 saat uyku çok önemli” dedi.

Uzmanindan YKS Uyarisi Açiklamasi 'Hafiza Ve Konsantrasyon Için Günlük En Az 8 Saat Uyku Çok Önemli'
17-18 Haziran tarihlerinde gerçeklesecek olan YKS döneminde düzenli ders çalismanin yani sira saglikli beslenme, uyku düzeni ve psikolojik sagligin oldukça önemli oldugunu vurgulayan Uzm. Dr. Yesim Çinar Yakar, sinava girecek olan adaylara ve velilere önemli uyarilarda bulundu.

“Hafiza ve konsantrasyon için günlük en az 8 saat uyku çok önemlidir”

Medicana International Samsun Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Yesim Çinar Yakar, “Özellikle sinava günler kala çocugumuzun uyku ve beslenmesi çok önemlidir. Sinav dönemi öncesinde hafiza ve konsantrasyon için günlük en az 8 saat uyku çok önemlidir. Uyku problemi yasayan çocuklarda uyku öncesi melisa çayi önerilebilir. Melisa çayinin uyku bozukluklarinda ve hafiza üzerine pozitif etkisi kanitlanmistir. Yine kaygi nedeniyle ciddi uyku problemi yasayan çocuklarda kisa süreli olmak üzere bu dönemde ‘melatonin’ verilebilir. Uykunun kalitesini artirmak adina özellikle saat 22.00’den sonra televizyon tablet izlenmemelidir. Çocugunuzun sinav döneminde kaygi düzeyini azaltmak, beyin kan akisini artirmak amaciyla 1 saat civarinda özellikle yesil alanlarda yürüyüsler yapmalari çok önemlidir. Bu çocugunuzun hem rahatlamasini hem beyin kan akisinin artirip derse daha iyi odaklanmasini saglayacaktir. Sinava kadar ki dönemde çocuklarinizin beslenmesini paketli gidalardan, çok sekerli ve karbonhidratli gidalardan uzak tutun. Çünkü kan sekerindeki dalgalanmalar beyinde hasara neden olmaktadir. Beyin ve hücreler için çok önemli olan kolin miktarini günlük 2 adet yumurta tüketimi ile alinmasi mümkündür. Balik tüketiminin yani sira keten, chia tohumu ve semiz otu gibi bitkiler yüksek miktarda omega 3 içermektedirler. Yine zeka için çok degerli olan demir takviyesini pekmez, isirgan otu, keçiboynuzu tüketilebilir. Sitikolin, fosfotidilserin içeren takviyeler, D vitamini ve eger düsükse B12 takviyesi önemlidir” diye konustu.

Kaynak: İHA