Tütün Sadece Kullanani Degil Kullanmayanlari Da Etkiliyor

Dünya Tütünsüz Günü dolayisiyla bir açiklama yapan Alasehir Ilçe Saglik Müdürü Dr. Metin Gümüs saglikli bir gelecek için tütün ürünlerinden uzak durmak gerektigini belirtti. Gümüs, tütünün sadece kullananlari degil pasif içici konumunda olan tütün kullanmayan vatandaslari da etkiledigini söyledi.

Tütün Sadece Kullanani Degil Kullanmayanlari Da Etkiliyor
Her yil 31 Mayis’ta kutlanan Dünya Tütünsüz Günü, tütün ürünlerinin zararlarina dikkat çekmek ve toplumun tütünden uzak durma bilincini artirmak gayesiyle düzenlenen önemli bir gün oldugunu ifade eden Alasehir Ilçe Saglik Müdürü Dr. Metin Gümüs, "Dünya Tütünsüz Günü, tütün kullaniminin yol açtigi saglik sorunlarini ele almak, insanlarin saglikli bir yasam sürdürebilmeleri için bilinçli seçimler yapmalarini tesvik etmek adina farkindalik olusturur. Tütün kullanimi, birçok saglik sorununa yol açan önemli bir küresel sorundur. Bilimsel arastirmalar ve saglik verileri tütünün sagliga olan zararlarini açikça ortaya koymaktadir. Sigara, nargile, puro, pipo gibi tütün ürünleri, içerdikleri nikotin ve diger zararli kimyasallar nedeniyle kanser, kalp-damar hastaliklari, solunum problemleri ve birçok diger ciddi saglik sorununa yol açmaktadir. Ayrica pasif içicilik yoluyla da tütün ürünleri kullanmayan kisilerin sagligi tehdit altina girebilmektedir." dedi.



"Bir günlük etkinlik olmaktan öteye geçmeli"

Dünya Tütünsüz Günü’nün, insanlarin bu zararli aliskanligi birakmalari veya hiç baslamamalari için bir firsat sundugunu hatirlatan Dr. Gümüs, "Dünya Tütünsüz Günü’nde toplumun her kesiminde tütün kullaniminin azaltilmasi için kampanyalar düzenlenir, bilgilendirici etkinlikler yapilir ve tütünün zararlari hakkinda kamuoyunu bilinçlendirmek adina çesitli iletisim faaliyetleri gerçeklestirilir. Ancak, Dünya Tütünsüz Günü sadece bir günlük farkindalik olusturma etkinligi olmaktan öteye geçmelidir. Saglik sorunlarinin önlenmesi ve insanlarin saglikli bir gelecege adim atmasi için kalici degisimler saglanmalidir. Bireyler olarak, tütün ürünlerinden uzak durmak ve saglikli bir yasam tarzini benimsemek bizim sorumlulugumuzdadir. Tütün kullaniminin olumsuz etkilerini anlamak, sagligimizi ve sevdiklerimizin sagligini korumak için önemlidir.

Aileler olarak, çocuklarimiza tütünün zararlarini anlatmak ve onlari bu aliskanliktan uzak tutmak da büyük önem tasir. Egitim kurumlari ve saglik otoriteleri, tütün kullaniminin zararlari hakkinda bilinçlendirici programlar düzenlemekte ve gençler arasinda farkindaligi arttirici çalismalar yürütmektedir. Ayrica, tütün ürünlerinin satisina ve erisimine yönelik siki düzenlemeler, tütün kontrolü politikalarinin güçlendirilmesi yönünde çalismalar yapilmaktadir. Vergi artislari, reklam yasaklari, ambalaj düzenlemeleri gibi etkili önlemler alinmaktadir. Saglik hizmetlerinin erisilebilirligi ve bagimlilikla mücadele programlarinin güçlendirilmesi, tütün endüstrisinin etkilerine karsi mücadele etmek için politika yapicilarin kararlilikla hareket etmesi önemli adimlardandir." seklinde konustu.



"Tütünsüz bir gelecek insa etmeye bugünden baslayalim"

"Dünya Tütünsüz Günü, saglikli bir gelecek için adim atmanin önemine vurgu yapar." diyen Dr. Gümüs açiklamasini söyle tamamladi: "Tütün kullaniminin zararlarina karsi bilinçlenmek, saglikli yasam tercihleri yapmak ve tütünden uzak durmak hepimizin sorumlulugudur. Bu Dünya Tütünsüz Günü’nde, tütün bagimliligiyla mücadelede daha ileri adimlar atma ve birlikte hareket etme firsatini degerlendirmeliyiz. Sagligimiz ve sevdiklerimizin sagligi için, tütünsüz bir gelecek insa etmeye bugünden baslayalim."
Kaynak: İHA