Manisa'daki Su Baskinlarinin Nedeni Dere Yataklarinin Kapatilmasi

Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün, MASKI Olagan Genel Kurulunda il genelinde yasanan saganak yagislardan etkilenen vatandaslara ve çiftçilere geçmis olsun dileklerini iletti. MASKI Genel Müdürü Burak Aslay ise, dere yataklarinin farkli amaçlarla önlerinin kapatilmasi ve yapilasma nedeniyle su akisinin saglikli bir sekilde olmadigini ve bu nedenle taskinlarin yasandigini söyledi.

Manisa'daki Su Baskinlarinin Nedeni Dere Yataklarinin Kapatilmasi
MASKI Genel Müdürlügü 2023 yili 1’inci Olagan Genel Kurulu, Manisa Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün baskanliginda gerçeklestirildi.

Genel Kurulda saganak yagislar sonrasinda yasanan su baskinlarina da deginildi. Baskan Ergün, yaralarin sarilmasi noktasinda her zaman vatandaslarin yaninda olduklarini ifade ederek, selden etkilenen vatandaslara ve çiftçilere geçmis olsun dileklerini iletti. Baskan Ergün, daha sonra münferit su taskinlari ile ilgili açiklama yapmasi için sözü MASKI Genel Müdürü Burak Aslay’a verdi. Aslay yaptigi sunumda, “Küresel isinma ve iklim degisikligi nedeniyle yagislar artik anlik ve yogun olarak gerçeklesmektedir. Bir haftada yagmasi gereken yagis miktari 1-2 saatte düsmekte. Asiri yagis sonrasinda mevcut derelerin gerek sehir merkezlerinde gerek kirsalda önlerinin kapatilmasi ya da daraltilmasi, dere yataklarina evlerin, apartmanlarin yapilmasi, yagmur suyu ve kanalizasyon hatlarinin deyim yerindeyse çöplük gibi kullanilmasi su baskinlarindaki insan faktörünün etkilerini gözler önüne sermektedir” dedi.



Koldere’de dere yataklarinin ya önü kapatilmis ya da üzerine ev insa edilmis

Koldere Mahallesi’nde etkili olan saganak yagisin ardindan tüm ekipleri ile sahada olduklarini belirten Aslay, yaptiklari tespitleri de meclis üyeleri ile paylasti. Aslay, geçmis yillarda imar planlariyla dere yataklari üzerinde yapilasmaya izin verilmesi nedeniyle bu sikintilarin yasandigini söyleyerek, Koldere Mahallesi’nde gerek konut alani gerekse de fabrika gibi isletmelerin dere yataklarinin önünü kapattigini ve su akisini engelledigini ifade etti.

Mevcutta bulunan dere yataklarinin karsisina kurulan setler ile suyun mahalle içine yönlendigini belirten Aslay, bu sebeple mahalle içerisinde su taskinlari yasandigini söyledi.

Konusmasini görsellerle destekleyen Aslay, “Bir vatandasimiz dere yatagini kapatarak hayvan dami insa etmis. Su duvarin üstüne kadar yükselmis. Yapi yikilma noktasina gelmis. Bir diger vatandas da dere yatagini kapatarak sogan ekmis. Kimisi de dere yataginin önüne duvar örmüs. Bu sebeple de su taskinlari meydana geliyor” dedi.



Eski planlarda dere ama artik yol

Sunumuna Turgutlu ilçesi ile devam eden Genel Müdür Aslay, 1979 yilina ait olan ve 2000 yilinda güncellenen 1/25000’lik planlar üzerinden açiklamalarini sürdürdü. Aslay, Çepnidere Mahallesi’nde de mevcut dere yataklarinin üzerine yapilan fabrika alaninin su akisini engelledigini vurgulayarak, yagmur suyunun önce Ankara asfaltina, oradan da eski Manisa-Turgutlu yoluna kadar gittigini belirtti.

Yolun durumuna göre yapilan izgaralarin dereden gelen asiri suyu tasiyamadigini söyleyen Aslay, dere yataklarinin önünün kapatilmasinin ciddi sorunlari da beraberinde getirdiginin altini çizdi.

“Ya dere yatagi 200 yil önce yanlis yere yapilmis ya da sanayi sitesi”

Aslay, “Erbiller Sanayi Sitesi’nin yanindaki dere yataginin kotu 6 metre yüksekliginde ve fabrikanin çatisi ile ayni kotta. Ya dere yatagi 100-200 sene önce yanlis yere yapilmis ya da sanayi sitesinin kotu ile ilgili bir sorun var. Dere yataklari yapilan imar planlarinda degerlendirilmedigi için su yolun karsisina saglikli bir sekilde geçemiyor. Yatagini patlatarak taskina sebebiyet veriyor. Buradaki su da eski Manisa-Turgutlu yoluna kadar gidiyor. Turgutlu Belediyesi ile ortak bir çalisma yapiyoruz. Bu dereleri imar planlarina isleyerek yolun karsisina geçirmemiz gerekiyor. Yoksa her yagmurda bu manzaralari görürüz ya da Erbiller Sanayi Sitesi’ni bu sekilde su basmaya devam eder” dedi.



“Sokak olan yer aslinda dere yatagi”

Genel Müdür Aslay, Turgutlu merkez Selvilitepe Mahallesi’nden 12 dere yataginin geçtigini ifade ederek, Selvilitepe’deki Tepe Sokak olarak görülen yerin aslinda dere yatagi oldugunu belirtti.

Bu dere yataklarini da güncel haritaya eklemeye basladiklarini söyleyen Aslay, “Ankara asfaltinda daha önce büyük çapli menfezlerle yagmur suyu hatti döseme çalismasi yaptik. Akabinde yine altgeçit yapilirken 1.200’lük kolektör hattiyla Leylek Deresi’ne bagladik. Prestij cadde çalismalari ve Mustafa Kemal ile Atatürk mahallelerinde yagmur suyu imalatlari yaptik. Selvilitepe’den inen dere yataklarindan sadece bir tanesi çalisiyor. 11 dere yataginin mansabi yok ve imara açilmis” dedi.



Irlamaz Deresi’nin kotu yerlesim yerleriyle uyusmuyor

Turgutlu merkezin çok yakininda olan Irlamaz Deresi’ne yagmur suyu baglantilarini neden yapamadiklarini anlatan Aslay, Turgutlu’daki yerlesim yerlerinin kotunun Irlamaz’la uyusmadigini söyledi.

Aslay, “Turgutlu’nun neredeyse bütün sokaklari kotun altinda kaliyor. Irlamaz’a baglansa kot farkindan dolayi bütün su Turgutlu’ya geri döner” ifadelerini kullandi.

Genel Müdür Aslay sunumun sonunda, “Kuruldugumuz günden beri çok büyük yagmur suyu hatlari ve imalatlari yaptik. Ancak bu kadar büyük yagislarda ve derelerin kapali oldugu noktalarda çözümler belli bir zaman aliyor. Bunun çözümü yagmur suyu hatti yapmak degil, dere yataklarini eski haline getirmek. Yagis süresince özveriyle çalisan personellerimize de tesekkür ediyorum” dedi.



Baskan Bilgin’den MASKI’ye tesekkür

Saruhanli Belediye Baskani Zeki Bilgin de sunumdan sonra söz alarak, “MASKI Genel Müdürü Burak Aslay’in sözlerine sonuna kadar katiliyorum. 28 Mayis’ta yagmur yagisinin ardindan sahaya gittigimizde MASKI orada çalisiyordu. Burak Bey’in derelerin önünün kapatildigi ifadelerine tamamen katiliyorum. Bizler de elimizden geleni yapiyoruz. Sizin sahsinizda emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” dedi.



“Vatandasin yaninda ve hizmetindeyiz”

Büyüksehir Belediye Baskani Cengiz Ergün de sunumun ardindan yaptigi açiklamada, vatandasin yaninda ve hizmetinde olacaklarini ifade ederek, “Kimseyi kötüleme noktasinda degiliz. Geçmis yillarda belde belediyelerinin veyahut da yillar öncesi mevcut belediyelerin hatali kararlarinin sonuçlarini yasiyoruz. Dere yataklarinin üstüne evlerin yapilmasi, derelerin kapatilmasi, fabrikalarin yapilmasinin ceremesini bugün bizler çekiyoruz. Bizlerin de görevi bunlari minimize edecek çalismalari baslatmak, ki çalismalarimizi da yapiyoruz” diyerek sözlerini noktaladi.
Kaynak: İHA