Baskan Demir'den Idari Yargiya Açiklamasi 'Esasa Giremezsiniz, Ne Yapacagimizi Söyleyemezsiniz'

SASKI Genel Kurulu’nda konusan Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, idari yarginin verdigi karari elestirerek, “Idari yargi esasa giriyor, esasa giremezsiniz, ne yapacagimizi söyleyemezsiniz” dedi.

Baskan Demir'den Idari Yargiya Açiklamasi 'Esasa Giremezsiniz, Ne Yapacagimizi Söyleyemezsiniz'
Samsun 2. Idare Mahkemesi’nin verdigi ‘su zammi iptali’ karari, SASKI’nin 2023 yili 1. Olagan Genel Kurulu’nda gündeme geldi. Mahkeme karari oybirligi ile kabul edilirken, ayni maddenin farkli fikrasinda su tarifesine zam teklifi ise oy çoklugu ile karara baglandi. Kabul edilen zamli tarifeye göre hanelerde kullanilan suyun metreküpü 11,30 TL’den 13,5 TL’ye yükseltildi.

“Esasa giremezsiniz, ne yapacagimizi söyleyemezsiniz”

Olagan genel kurulda aldiklari karar ile mahkeme kararinin islevsiz kaldigini ifade eden Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Mahkemenin SASKI Genel Kurulu yerine geçmesi ilginç bir durum. CHP grubu da diyor. Alinan meclis karariyla mahkeme karari etkisiz hale geliyor. Biz bu karari mahkeme kararini etkisiz hale getirmek için almiyoruz. SASKI’yi yönetmek, idare etmek, insanlarimiza kaliteli hizmet etmek için bu karari aliyoruz. Bu aldigimiz karar da yargiya gider iptal olursa yine gündemimize gelir. Idari yargilar esasa giriyor. Esasa giremezsiniz. Bariz bir Imar Kanunu hükmünü ihlal etmissek, varsa bir tespitiniz bunu ortaya koyarsiniz, yürütme durdurma karari verirsiniz. Ne yapacagimizi söyleyemezsiniz. O zaman belediye yerine yargi geçiyor. Bu hukuki degil, dogru degil. Türkiye bu konudan geçmiste çok çekti. Aldigimiz yeni karar ile mahkeme karari islevsiz hale geliyor. Dogal neticesi bu. Mahkeme bizim yetkimiz olan bir konuda karar veriyor. Biz de mecliste yeniden bunu düzeltiyoruz. Mahkeme bilirkisileri bunlari belirlerken kesin hesaplardan anlayan, suyla kanalizasyondan anlayan kisileri getirse de hakimin önüne koysa, bilirkisi ‘bu bütçe ile bu yatirimi Türkiye’de yapan baska kurum yok’ dese ama demiyorlar. Öyle bilirkisiyi de atamiyorlar. Problem bu” dedi.



“Suyun fiyatlarini asagiya çekecegiz”

Yapacaklari altyapi hizmetlerinden bahseden Baskan Mustafa Demir, “Biz elektrik noktasinda üretip, suyun fiyatlarini asagiya çekecegiz. Bütün altyapiyi da yenileyecegiz. Bitince de en uygun, temiz ve kaliteli suyu Samsun halki içecek. Böylece fiyatlari asagiya çekmek de mümkün olacak. Isale hattinda demir borunun 1 metresi 10 bin TL. Alaçam-Bafra 43 kilometre. Bu hizmetler nasil yapiliyor? Muhalefet üyelerinin de bunlari anlamasi lazim. Bizden önceki dönemde 5 aylik süreçte suya yüzde 15 indirim yapilmisti. Biz indirimi geri aldik, zam yapmadik. Su an uygulanan da ilave fark. Buna zam diyebilirsiniz. Bunu da maliyetleri karsilamak için yaptik. Karar alirken hata yapamayiz. Karar alirken, ‘bunun siyasi bedeli olur mu olmaz mi’ diye düsünerek karar alamayiz. Siyasi bedel, bu sehrin ödedigi ekonomik bedeldir. Maliyetlere bir bakilmasi gerekiyor” diye konustu.



“Atakum’un altyapi krokisini Atakum Belediye binasinin kapisina asacagiz, vatandas dogru bilgilensin”

Atakum Belediyesi’nin ilçede yasanan su birikintilerinden Samsun Büyüksehir Belediyesi’ni sorumlu tutmasini da elestiren Baskan Demir, SASKI Genel Müdürü Bahattin Yanik’a talimat vererek, gerçegi kamuoyuna yansitmasini istedi. Demir, “Dün aksam Atakum’da bazi bölgelerde su birikintileri oldu. Atakum Belediyesi de sosyal medyadan bir açiklama yayinladi. ‘Büyüksehir Belediyesinin sebep oldugu’ gibi bir sey yazmislar. SASKI Genel Müdürü Bahattin Yanik, hemen gidip, ilçe belediyesinin yollarindaki altyapi durumunu çikartip, Atakum Belediyesi’nin kapisina asin. Bizim de o yollarla ilgili yaptigimiz çalismalari fotograflariyla birlikte belgeleyin. Dogru bilgiyi asin, vatandaslar da gitsinler baksinlar. Tüm Samsun çalismalarimizin farkinda. Hiçbir sey yapmadiniz da böyle de yapmayin. Yaptigi bir sey söylesin. Yok. Baska sehirde böyle isler yok ama burada maalesef var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA