Manisa Itfaiyesinden Elektrikli Araç Kaynakli Yanginlarla Ilgili Kritik Uyari

Manisa Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligi, gelisen teknoloji ile birlikte büyük ragbet gören elektrikli araç, scooter ve motosikletlerin akülerinin sarj edilirken büyük yangin riski tasidigi noktasinda uyarida bulundu.

Manisa Itfaiyesinden Elektrikli Araç Kaynakli Yanginlarla Ilgili Kritik Uyari
Gelisen teknoloji ile birlikte araçlarin yapilarinin da degismeye basladigini vurgulayan Manisa Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligi, bu araçlardan kaynakli yanginlar konusunda önemli uyarilarda bulundu. 2016 Nisan ayinda 175 ülke tarafindan imzalanan Paris Iklim Degisikligi Anlasmasiyla birlikte Avrupa’da Ingiltere ve Fransa’nin 2040; Hollanda’nin ise 2025 yili itibari ile tüm benzinli ve dizel araçlarin satisini yasaklayan anlasmayi imzaladigina dikkat çeken Itfaiye Dairesi Baskani Gürhan Inal, “Yapilan anlasma geregi 2040 yilindan itibaren 600 milyon aracin elektrikle çalisiyor olmasi gerekiyor. Elektrik ile çalisan araçlarin ve motosikletlerin elektrik bataryalarinin lityum iyon pil olmasi ve yangin esnasinda 2000 dereceden fazla isi meydana gelmesinden dolayi çok büyük bir risk tasimaktadir. Çok güvenli oldugu sanilanin lityum iyon pil ile çalisan araçlar esasinda çok tehlikelidir” dedi.



“Yangin olma ihtimali çok fazla”

Elektrikle çalisan araçlarin pillerinde 3 ayri sekilde yangin çikma riski oldugunu ifade eden Inal, bu riskleri söyle siraladi: “Bilesen arizasi diye bilinen yangin çikis nedeni özellikle yan sanayi batarya kullanimda daha ön plana çikmaktadir. Yan sanayi bataryalar ortada bir neden yokken kendi kendine yanabilmektedir. Yangindan kaynakli bataryanin yanmasi olayi baska bir yangindan araca sirayet etmesi sonucu olur. Kaza ya da darbe sonucu bataryanin hasar görerek yangin çikarmasi sonucu olur. Özellikle evde veya apartman girisinde sarj edilen elektrikli scooterler ve motosikletler son zamanlarda çok popüler olmaya basladi.

Halkimizin bu araçlarda zamanla biten bataryalari orijinal batarya yerine özellikle daha ucuz olan yan sanayi bataryalari tercih etmelerinden dolayi yangin çikma ihtimali çok fazla artiyor.”

“Elektrikli araç yanginlari apartmanlara sirayet edebilir”

Manisa Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligi istatistiklerinde her yil elektrikle çalisan araba ve motorlarin yangininin hizla artis gösterdigini de sözlerine ekleyen Inal, “Evlerin yaninda sarj olan elektrikli motorlarin herhangi bir nedenle yangin çikmasindan dolayi 2000 dereceden fazla isiyla yandigindan dolayi çogu apartmanlarda isi yalitimi olarak yapilan strafor tarzi kaplamalara sirayeti sonucu apartman yanginlarina neden olmaktadir. Apartmanlarin merdiven kisminda sarj olan elektrikli motorlarin herhangi bir nedenle yangin çikmaktadir. Yangin esnasinda dumanla beraber bataryanin içerisinden çikan sülfürik asit, hidrojen, hidroklorik asit, etilendiamin tetraasetik asit gibi gazlarin çikmasi ve o gazlarin solunmasi ile birlikte solunum yolunu deprese etmesinden kaynakli agir pulmoner ödemler veya ölümler meydana gelmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA