MAKSIAD Baskani Sari Açiklamasi 'Yerli Ve Milli Makinalasmayi Saglayarak Türkiye'ye Olan Borcumuzu Ödemek Istiyoruz'

Türkiye’nin geleceginin sanayide oldugunu gören is adamlarinin Denizli’de 19 yil önce kurdugu Makina Sanayici Is Insanlari Dernegi (MAKSIAD), ülke genelinde subelesmenin ilk temelini Istanbul’da atti. MAKSIAD Baskani Mehmet Sari, “Yüzde 100 yerli ve milli makinalasmayi saglayarak, Türkiye’ye olan borcumuzu ödemek istiyoruz” dedi.

MAKSIAD Baskani Sari Açiklamasi 'Yerli Ve Milli Makinalasmayi Saglayarak Türkiye'ye Olan Borcumuzu Ödemek Istiyoruz'


2004 yilinda Denizli Merkezde kurulan Makina Sanayi sektörünün öncüsü MAKSIAD, subelesme çalismalarinin ilk adimini Istanbul’da büyük bir açilisla gerçeklestirdi. Istanbul Subesi Kurucu Baskani Kerim Koç, MAKSIAD Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Sari’nin elinden görev mazbatasini teslim aldi. Yönetim kurulu üyelerinin de hazir bulundugu sube açilisinda, Istanbul ve diger illerdeki üyelerin yani sira MAKSIAD ailesine katilan yeni üyeler de yogun ilgi gösterdi. Görev mazbatasi ve Istanbul Sube anahtarinin teslim edildigi törende yeni üyelere rozetleri takdim edildi.

Yeni Türkiye Yüzyili’nin baslangici olan 2023 yilinda böyle bir açilisi gerçeklestirdikleri için mutlu olduklarini ifade eden MAKSIAD Istanbul Subesi Kurucu Baskani Kerim Koç, MAKSIAD’in kocaman bir aile olma yolunda hizla ilerledigini söyledi.

MAKSIAD’in Baskan Mehmet Sari’nin göreve gelmesinin ardindan çok ciddi bir ivme yakaladiginin altini çizen Koç, “MAKSIAD, Denizli’nin makinacilarin dernegi olmaktan çikip tüm Türkiye’de taninan ve büyüyen bir organizasyon olma yolunda hizla ilerliyor. Benimsediginiz ilkelerle Dernegimizi federasyon yapma yolunda ilk adimi Istanbul’da atmis bulunmaktayiz. Istanbul MAKSIAD’i kurup bu serefli görevi bana verdiginiz için sizlere çok tesekkür ederim. Baslattigimiz bu örgütlenmeyle güzel Türkiye’mizin diger illerinde de subeleserek, ülkemizin meselelerini yakindan görme ve her bölgeden is dünyasiyla kaynasma firsati bulacagiz. MAKSIAD, zengin medeniyet degerlerimizden ve Anadolu irfanindan güç alan bir kalkinma hareketidir. MAKSIAD, federasyon olma yolunda emin adimlarla yürürken, bu birliktelikten alinan güç ile küresel is dünyasi ve sermayeyle isbirligini de artirarak sürdürecektir” dedi.



“Ülkemize olan borcumuzu ödemeye geldik”

MAKSIAD Istanbul Subesi açilisinda katilan tüm davetlilere tesekkür ederek konusmasina baslayan MAKSIAD Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Sari ise “Buraya hiçbirimizin sahsi veya menfaati için gelmedik. Buraya ülkemize olan borcumuzu ödeyebilmek için daha da gücenmeye geldik. Sadece Denizli’de bulunmak ile ülkemize olan borcumuzu ödeyemeyecegimize inaniyoruz. Çünkü topyekun, beraber ve güçlü Türkiye’nin daha güçlü bir sekilde ileriye gitmesi için ülkemizin en büyük sehirlerinden Istanbul ile subelesmenin baslangicini yapiyoruz. Bu açilis ile birlikte gücümüze güç katarak, ülkemize olan borcumuzu ödemek için Istanbul’a geldik” diye konustu.



“Hedefimiz yüzde 100 yerli ve milli makinalarda üretim yapmak”

2004 yilinda Denizli’de makina sanayicileri tarafindan kurulan MAKSIAD’in basari öyküsü hakkinda bilgiler veren Mehmet Sari, “Denizli’deki sanayicilerimiz, ülkemizin gelismesinde öneme sahip olan üretiminin ana etkeni makina oldugu için bu dernegi kurmus. 6 yil önce dernegi devir aldigimizda 6 üyemiz vardi, suan gerek Denizli gerekse ülkemizin farkli sanayi illerinden 225 üyeye ulastirdik. MAKSIAD olarak amacimiz ülkemizdeki üretim tesislerindeki makinalarin yerli olmasi. Ithal makinalarla degil yerli ve milli makinalarda üretim yapmayi saglamaktir. Bu hedefle çiktigimiz yolculugumuzda bugün Istanbul’da ilk subemizi açiyoruz. Kisa zamanda ülkemizin birçok ilinde sube açarak makina sanayisine hizmet veren makina ve makina aksami üreten firmalari subeler altinda tek çatida toplamak, sanayilesmedeki lokomotif üretimde yerli ve milli makina sektörünün söz sahibi olmasi için büyük bir gayretle çalismaktir. Birçok alanda makina üretimi önemli oranda artarken, ortaya çikan bu basari grafiginde son yillardaki en önemli aktörlerinden biri olarak Makina Sanayici Is Insanlari Dernegi oldugunu gözlemlemekteyiz. MAKSIAD, üyelerinin niteliksel açidan gelismesine önem veren bir dernek. Bu açidan bakildiginda vizyonumuz yerli makina üreticisinin küresellesen yeni dünya düzeninde yerini almasini saglamaktir. Yeni projelerimiz ve istihdam alanlarimiz ile bölge ve ülke ekonomisine katkida bulunacagiz. Ayni zamanda nitelikli fikirlerle de mütesebbis üyelerimizle inovatif güçlü bir köprü kurarak sube il temsilciliklerimiz araciligiyla birçok basarili isler ortaya koyacagiz. Çok fazla makina imalatçisinin bulunmasinin yani sira konumu, imkanlari ve tedarikçilerimiz bu bölgede yogun olarak bulundugu için ilk subelesme yerimiz olarak Istanbul’u tercih ettik. MAKSIAD Istanbul Subemiz ülkemize ve sektörümüze hayirli ugurlu olsun, Sube Baskanimiz Kerim Koç ve ekibini simdiden tebrik ediyor, basarilar diliyorum. Sanayilesmede gelismis Ankara, Izmir, Antep ve Bursa gibi illerdeki subelesmelerimizi de en yakin zamanda tamamlamayi hedefliyoruz. Ülkemizdeki tüm makina üreticisi arkadaslarimizi Derneginiz çatisi altinda güç birligi yapmaya davet ediyoruz.” seklinde konustu.



“Avrupa standartlari ve onun da üzerinde makina üretimi yapiyoruz”

Makina sanayicisinin Türkiye’de son 10 yilda ciddi bir ilerleme kaydettiginin altini çizen Sari, konusmasini su ifadelerle tamamladi:

“Nasil savunma sanayisinde çok iyi bir konuma gelmis isek makina sanayisinde de iyi bir noktaya gelmek üzereyiz. Önümüzdeki 5-10 yil içerisinde ülkemizdeki sanayilesmede makina üretimi yerli ve milliye dönüstürebilirsek, çalismalarimizin sonucunu daha iyi görebilecegiz. Suanda ülkemizdeki sanayi makinalerinde yerlilik orani yüzde 70’lerde ama makina degince bu alana çok sey giriyor. Kendi üyelerimizin ürettigi makinalara baktigimizda yüzde 90 yerli parça kullaniyoruz. Yüzde 10 gibi ithal parça kullaniyoruz ancak dünyanin hiçbir yerinde yüzde 100 yerli üretim yapan bir ülke yok. Makina üretimi noktasinda çok iyi konumdayiz. Özellikle dogaltas, cam ve demir islemenin yani ira kuruyemis ve agir yük tasimaciligi makinalari gibi birçok alanda Türkiye çok iyi bir noktaya geldi. Avrupa standartlari ve onun da üzerinde makina üretimi yapiyoruz. Makina sanayisinin ülkemiz için çok önemli oldugunu insanlara anlatmaya çalisiyoruz. Gelismis ülkelere baktigimizda teknolojileri ve manika üretimleriyle ön plana çikiyorlar. Bu yüzden makina sektörü ve makina teknolojileri Türkiye için çok önemli. Makina imalat sektörünün geçen yil ihracat payi artmaktadir. Dünyadaki ortalamalarin tek hanelerde kaldigi 2022’de; makina ve teçhizat yatirimlarindaki büyüme Türkiye’de yüzde 13 gibi yüksek seviyelerde gerçeklesti ve ülkemize yönelik ilave tedarik talebinin de etkisiyle makina üretimindeki canlilik yil sonuna kadar devam etti. Kasim sonunda makina ve ekipman imalatindaki üretim artisi yüzde 16,5 olarak gerçeklesti. MAKSIAD Denizli ve ülkemizin birçok ilinden 225 üyeyi çatisi altinda toplamistir. Ayrica ilimizde makina sektöründe 10 bin kisilik istihdam olanagi saglamaktadir”
Kaynak: İHA