Kuzey Kore Haziran Ayinda Askeri Kesif Uydusu Firlatacak

Kuzey Kore yönetimi, ABD’nin askeri faaliyetlerini izlemeyi hedefleyen "ilk askeri kesif uydusunu" Haziran ayinda firlatacagini açikladi.

Pyongyang, ABD’nin askeri faaliyetlerini izlemeyi amaçlayan ilk askeri kesif uydusunun Haziran ayinda firlatilacagini duyurdu. Firlatilacak uydu ve yeni test edilecek çesitli kesif araçlarinin tehlikeli askeri eylemleri önceden ya da gerçek zamanli olarak izleme, kontrol etme ve bunlarla basa çikma görevini yerine getirecegi belirtildi. Iktidardaki Kore Isçi Partisi’nin (WPK) Merkez Askeri Komisyonu Baskan Yardimcisi Ri Pyong-chol yaptigi yazili açiklamada, uydu firlatma girisiminin savas hazirliklarini güçlendirmek için "vazgeçilmez" bir eylem oldugu vurguladi. Ri, ABD ve Güney Kore’yi yürüttügü ortak askeri tatbikatlarla Kore Yarimadasi’ndaki askeri gerilimi artirmakla suçladi. Ayrica ABD’nin Sari Deniz üzerinde askeri kesif uçaklarini uçurarak düsmanca casusluk faaliyetlerini yogunlastirdigini savunan Ri, "Mevcut ve potansiyel tehditleri kapsamli bir sekilde ele alacak, pratik savas caydiriciligini güçlendirme faaliyetlerini daha genis bir sekilde uygulamaya koyacagiz" ifadelerini kullandi.

Japonya teyakkuzda

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçtigimiz Nisan ayinda ülkesinin ilk kesif uydusunun üretiminin tamamlandigini açiklayarak Ulusal Havacilik ve Uzay Gelistirme Idaresi’ne firlatma için son hazirliklari tamamlama talimati vermisti. Devlet medyasi ise bu ayin ortalarinda söz konusu uyduya ait oldugu iddia edilen fotograflari kamuoyu ile paylasmisti. Son olarak Kuzey Kore’nin Japon makamlarini 31 Mayis-11 Haziran arasinda yapilmasi beklenen uydu firlatma girisimi hakkinda bilgilendirdigi kamuoyuna yansimis, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) ise uyduyu tasiyan roketin ya da roket parçalarinin ülke sinirlarina düsme ihtimali nedeniyle teyakkuza geçmisti.
Kaynak: İHA