Kitlik Döneminde Ortaya Çikan Micirik Asi, Güneydogu'nun Vazgeçilmez Lezzetleri Arasinda Yer Aliyor

Kurtulus mücadelesinin verildigi kitlik dönemlerinde ortaya çikan ve gastronomi kenti Gaziantep’in cografi isaretini aldigi micirik asi, günümüzde yöre halkinin vazgeçemedigi, turistlerin ise unutamadigi lezzetler arasinda yer aliyor.

Kitlik Döneminde Ortaya Çikan Micirik Asi, Güneydogu'nun Vazgeçilmez Lezzetleri Arasinda Yer Aliyor
Gaziantep’te kitlik döneminde ortaya çikan ve son dönemlerde cografi isareti alan micirik asi, Güneydogu’da hem lezzeti hem de besleyici özelligi nedeniyle ilgi görüyor. Yemeklerinden, sosyal ve kültürel alanlarina kadar buram buram tarih kokan Gaziantep’in ünü dünyaya yayilan yemekleri arasinda bulunan micirik asi, mesakkatli bir yapim asamasina ragmen bütçe dostu sofralarin vazgeçilmez lezzetleri arasinda yer aliyor. Yöre halkinin yani sira bölgeye gelen yerli ve yabanci turistlerin de tadina baktigi as, unutamadigi lezzetler arasinda yerini aliyor. Yerli ve turistlerin ilgisini çeken micirik asi lezzetiyle ve besleyici yönüyle öne çikiyor. Gaziantep’in kültürel ve yöresel mutfagindaki konumunu devam ettirmek için ugrasan isletmeler uygun fiyat tarifesiyle kurtulus savasindaki tarihi lezzeti damaklarda yasatiyor.

Gaziantep Micirik Asi; kusbasi et veya kiyma, pirinç, salça, börk veya micirik veya her ikisi de kullanilarak hazirlanan bir yemektir. Börk, patlicanin yesil kismi ile birlikte kesilen bas kisminin; micirik ise patlicanlar oyulurken çikartilan iç kisminin güneste kurutulmasi ile elde edilir. Kolay yapilan bir yemek oldugu için evlerde de çok tercih edilen bir yemektir.

“tadindan ve tarihinden hiçbir sey eksilmeden geçmisten günümüze gelen bir yemektir”

Micirik asinin kurtulus savasinda yasanan kitliktan dolayi ortaya çiktigini anlatan Yusuf Pektas, “Micirik asi kurtulus savasindan kalan tarihi bir yemektir. 6 bin 317 sehit verdigimiz zamanlar kendi basimiza sehrimizi savunmak zorunda kaldigimiz için kitlik ortaya çikmis. Annelerimiz evde patlicanin sap kisimlarini da degerlendirerek yaptigi ve o günden bugüne tadindan ve tarihinden hiçbir sey eksilmeden gelen bir yemektir. Geleneksel bir yemektir” dedi.

Tüm evlerde kolaylikla yapilabildigi gibi patlicanin sapi diye bilinen börk kismi da kullanilarak büyük ölçüde israfin önüne geçiliyor. Pektas, “Iç harcinda kurutulmus patlican ve kurutulmus biberin sap kisimlarindan olusur. Onlari atmiyoruz, biz Gaziantepliler israfi sevmeyen bir toplumuz ve patlicani nasil ki yemek yapiyorsak sap kismini da degerlendirerek yemek yapiyoruz. Ekstra olarak iç harcinda kurutulmus biber ve patlicanin sap kismi disinda pirinç, sogan ve sarimsak var. Bundan dolayi antibiyotik gibidir” seklinde konustu.

Tarihi dokusunun turistler üzerinde etki biraktigindan ve her insanin ekonomik anlamda rahatça yiyip, tarihini ve kültürünü damaklarinda hissetmelerini hedeflediklerini aktaran Pektas, “Micirik asi dünya mutfagi kitaplarinda yeri olan ve UNESCO tarafindan cografi isaret alan bir yemektir. Turistler misafirlerimiz bu yemekleri bilmiyor. Biz tarihi anlamini söyledigimizde hoslarina gidiyor ve yedikleri zaman begeniyorlar. Güler yüzle kalkip gidiyorlar. Depremden sonra turistlerin az gelmesiyle günde ortalama 60 tabak satmaya basladik. Depremden önce 80 tabak satiyorduk. Aylik olarak ortalama 3 bin 500 tabak micirik asi satiyoruz. Her kesimden insanin cebine uygun olacak sekilde tabagini 40 TL gibi bir cüzi rakamdan vatandaslara sunuyoruz ve fiyat artirimina gitmiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA