Ilisu Baraj Gölündeki Su Seviyesi Yükseldi Açiklamasi Turistler Deliklitas Magarasini Tekne Ile Görme Firsati Buldu

Devlet Su Isleri (DSI) tarafindan yapimi tamamlanan Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji ve HES’te su tutulmasiyla Hasankeyf’teki su yüksekligi kimi yerlerde 60-70 metreye ulasti. Suyun yükselmesiyle birlikte turistler, birçok yeni tarihi yeri de görme firsati buldu. Yerli ve yabanci turist, 12 bin yillik ilçenin güzelliklerini tekne turlariyla kesfediyor.

Ilisu Baraj Gölündeki Su Seviyesi Yükseldi Açiklamasi Turistler Deliklitas Magarasini Tekne Ile Görme Firsati Buldu
Batman’in Hasankeyf ilçesi, 12 bin yillik geçmisiyle tarihin izlerini tasiyor. Devlet Su Isleri (DSI) tarafindan yapimi tamamlanan Ilisu Prof. Dr. Veysel Eroglu Baraji ve HES’te su tutulmasiyla Hasankeyf’teki su yüksekligi kimi yerlerde 60-70 metre yükseklige ulasti. Su seviyesini yükselmesiyle birlikte bulunan yerler arasindaki Deliklitas Magarasi tekne turistlerinin ugrak noktasi oldu.

Ilçe merkezindeki tarihi ve turistik yerleri ziyaret eden yerli ve yabanci turistler, limana gelerek teknelerle baraj gölüne açiliyor. Baraj gölünde yaklasik 1 saat süren yolculuk sirasinda Hasankeyf Kalesi yakinindaki suyla dolan Saab Vadisi, Dere Vadisi, Saha Vadisi, Ari ve Kelebek Vadisi’ni teknelerle geziyor. Daha sonra suyun yükselmesiyle tekneyle gidebildikleri Deliklitas Magarasi’na ulasan turistler, burada zaman geçiriyor.

Tekne kaptanlarindan Mutlu Kutlu, Hasankeyf’in yaklasik 12 bin yillik tarihi bir geçmise sahip oldugunu söyledi.



Ilçenin birçok medeniyete, uygarliga ve inanisa ev sahipligi yaptigini belirten Kutlu, suyun yükselmesiyle ortaya çikan Deliklitas Magarasi’nin adinin halk arasinda Süryani Magarasi olarak da geçtigini ifade etti.

Özellikle Avrupa’dan gelen turistlerin Deliklitas Magarasi’ni ziyaret etmek istediklerini ve çogu zaman da tekne kiralayarak gün boyu burada kaldiklarini aktaran Kutlu, "Tekne turuna çiktigimizda toplam dört vadiye giriyoruz. Basta girdigimiz Dere Vadisi, ondan sonra Ari ve Kelebek Vadisi, Saab Vadisi, Saha Vadisi bir de suyun yükselmesiyle Deliklitas Magarasi’na geliyoruz. Magaranin bir özelligi, Süryani Magarasi diye de geçiyor olmasi. Avrupa’dan gelen misafirleri buraya getirip bu magarayi görmesini sagliyoruz" dedi.

Daha çok Avrupa’dan gelen Süryani ve Yezidilerin Deliklitas Magarasi’ni görmek istedigini kaydeden Kutlu, "Genelde Almanya’da kalan Süryani ve Yezidi gibi gurbetçilerimiz gelip bu magarayi ziyaret ediyor. Gelen misafirlerimiz genelde özel tekne kiralayip bu magarayi ziyaret ediyor. O sekilde saatlik, günlük tura çikiyorlar. Normalde içine kadar gidiyoruz. Ancak su çok yükseldiginde giremedigimiz zamanlar oluyor. Su inmesiyle artik tekneyle beraber magaranin içine girebiliyoruz" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA