Dogal Yasam Alani Korunan Hersek Lagünü'nde Üreyen Kus Türü Sayisinda Artis

Dogal yasamin korunmasi adina yapilirken Osman Gazi Köprüsü’ne kavis verdirilen Hersek Lagünü’nde gösterilen çevre hassasiyeti meyvelerini vermeye devam ediyor. Bölgede kus tür ve popülasyonu her geçen gün artarken, üreyen kus türü sayisi da 30’lardan 50’lere kadar yükseldi.

Dogal Yasam Alani Korunan Hersek Lagünü'nde Üreyen Kus Türü Sayisinda Artis
Türkiye’de bugüne kadar gözlemlenen 496 türün 253’ünün kayit altina alindigi Hersek Lagünü, Cumhurbaskanligi karariyla mutlak korunmasi gereken sulak alanlar içinde yer aliyor. Yalova’nin Altinova ilçesinde bulunan lagünde, Doga Koruma Milli Parklar Genel Müdürlügü ve Altinova Belediyesi tarafindan yapilan çalismalarla hem kus türü hem popülasyonu her geçen gün artiyor. Göçmen kuslarin ziyaret etmesinden dolayi “Kus Oteli” olarak da anilan Hersek Lagünü’nde üreyen kus tür sayisinda da artis yasaniyor.

Altinova Belediyesi Kus Gözlemcisi Fatih Bübül, Hersek Lagünü’nün degerli bir alan oldugunu dile getirdi. Kus türlerinin burada üremesinin alanin önemine önem kattigini dile getiren Bülbül, söyle konustu:

“Degerli alan dedigimizde kus çesitliligi önemli, toplam sayi önemli. Fakat daha önemlisi de buradaki kuslarin üreme sayilari, popülasyonu. Bir 10-15 yil önceye kadar yaptigimiz çalismalarda, 30 civarinda türün türedigi yer. Tekrar bir çalisma yaptigimizda görüyoruz ki 50’ye yakin kus türü su kuslari olsun, diger ötücüler olsun alanimizda üremektedir. Tabi biz bu alana önemli kus alani (ÖKA) diyoruz. Bu kara gagali sumrunun alanda 10 çiftten fazla ürediginden dolayi bu statü veriliyor. Son haftalarda yaptigim gözlemden kara gagali sumrularin 100’den fazla oldugunu gördüm. Hatta 150 civarinda kara gagali sumru. Bunlarin bir kisminin yuvada oldugunu, bizzat uzaktan teleskopla izledim. Yani rahatlikla 40 çift civarinda bir üreme oldugunu söyleyebilirim. Bu da çok özel bir sayi. Çünkü kara gagali sumru Türkiye’de 2 yerde ürüyor. Birisi burasi birisi de Gediz deltasi. Bunun için de alan çok çok önemli. Bu üredigi alana daha önceleri insanlar geçebiliyordu. Simdi artik geçemiyorlar. Tabelalarimizi astik, halka olsun, diger arkadaslara olsun bunu anlattik. Onlar da sag olsunlar bu hassas durumu kabullendiler. Bunun karsiliginda da kuslarin üremesi çok daha fazla oluyor.”

Bülbül, lagünün korunmasinda emegi geçenlere de tesekkür etti.
Kaynak: İHA